Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i beräkningskemi med fokus på utveckling av nya modelleringsverktyg

Vid institutionen för kemi och molekylärbiologi bedrivs forskning och forskarutbildning inom ett brett område som sträcker sig hela vägen från atom- och molekylskala via celler till hela organismer. Mycket av de fenomen som studeras har en inverkan på vår naturliga miljö och levande system. Vi deltar i utbildning på grundläggande nivå inom programmen för kemi, molekylärbiologi, läkemedelskemi, biologi, marina vetenskaper och apotekarprogrammet.

Forskargruppen inom teoretisk biokemi/datorbaserad modellering leds av Prof. Leif Eriksson, och består av forskare Dr. Anna Reymer, två postdoktorer, och tre doktorander, samt flera master- och kandidatstudenter. Vi arbetar inom en rad olika områden, alltifrån studier av membran-system till proteiners strukturer, funktioner och växelverkan, samt DNA-transkription, biologisk reglering, DNA-skador, läkemedelsutveckling riktat framförallt mot antibiotikaresistens och cancer, och utveckling av nya molekyler modelleringsverktyg. Gruppen är mycket internationell, och har ett stort nätverk av samarbeten både inom Sverige och utomlands. Vi medverkar i olika forskningsnätverk, t.ex. MSCA-RISE. Vi har tillgång till all relevant mjukvara och har generös allokering av datortid på nationella superdatorcentra.

Syftet med projektet är att utveckla nya molekylära modelleringsverktyg, kompatibla med existerande molekyldynamikprogram (t.ex. genom MD biblioteket PLUMED), för att möjliggöra modellering av kontrollerad mekanisk deformation av DNA molekyler. Verktygen kommer att möjliggöra sträckning, böjning, och vridning – de tre viktigaste DNA mekaniska deformationer som observerats i biologiska processer, t.ex. under DNA­transkription. Verktygen ska möjliggöra mekaniska manipuleringar av DNA-fragment av valfri längd och kurvatur, ensamma eller i komplex med andra molekyler, och ska vara kompatibla med atomistiska samt coarse-grained molekyldynamikprogram. Genom de nya verktygen kommer vi att 1) få en inblick i den katalytiska rollen av deformerade icke­jämviktsstrukturer av DNA för makromolekylär komplexbildning relevant för biologisk funktion, och 2) öka beräkningseffektiviteten genom att följa en reaktion med styrd molekyldynamisksimulering.

Arbetsuppgifter

Den anställde personen kommer främst arbeta med utveckling av molekylära modelleringsverktygen för kontrollerad mekanisk deformation av DNA molekyler. De nya verktygen ska vara kompatibla med existerande molekyldynamikprogram (utveckling ska ske genom MD biblioteket PLUMED). I arbetsuppgifter också ingår utförande av MD simuleringar för teständamål för ovan nämnda verktygen, samt förberedelse av vetenskapliga artiklar, deltagande i konferenser och mentorskap av yngre forskare.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har svensk doktorsexamen eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång samt inte tidigare varit anställd som postdoktor under mer än ett år inom samma eller närliggande ämnesområden vid Göteborgs universitet.

Bedömning

Vi söker dig som har visat vetenskaplig skicklighet inom ämnesområdet beräkningskemi, beräkningsfysik eller bioinformatik. Du förväntas ha erfarenhet från ett flertal områden som vetenskaplig programmering, särskilt i C ++; erfarenhet att utföra dator simuleringar, och användning av superdatorcentra. Vetenskaplig skicklighet bygger huvudsakligen på fackgranskade publikationer i vetenskapliga tidskrifter samt inbjudna föreläsningar vid internationella konferenser. Erfarenhet med programmering i C ++, och molekylär dynamiska simuleringar av biomolekyler, samt kunskap i linjär algebra betraktas som en fördel.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning i två år på heltid (100%) med placering tills vidare vid institutionen för kemi och molekylärbiologi i Göteborg. Tillträde sker i januari.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Anna Reymer, projektledare.
anna.reymer@gu.se

Markus Tamas, prefekt
markus.tamas@cmb.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

•  CV inklusive komplett lista över publikationer;
  •  personligt brev;
  • doktorsexamen bevis;
  • två publikationer, mest relevanta för positionen;
  • två referenser som vi kan kontakta.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-12-10

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.