Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Två doktorand i naturvetenskap med inriktning mot biologi (tundraekologi)

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionens verksamhet bedrivs på tre olika platser, GU:s lokaler i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinaregatan 18A i Göteborg samt på Kristineberg marina forskningsstation som drivs av den Marina infrastrukturen vid Göteborgs universitet. Den aktuella tjänsten är förlagd till universitetsbyggnaden i Botaniska trädgården i Göteborg.

Projektbeskrivning
Klimatuppvärmningen sker snabbare i arktiska och alpina regioner än någon annanstans på jorden, men det är först nu vi börjar förstå konsekvenserna av denna snabba förändring för tundrans ekosystem. Det övergripande syftet med doktorandprojektet är att förstå hur miljöförändringar, särskilt klimatuppvärmning, kommer att påverka tundrans växtsamhällen och ekosystem. Projektinriktningen utvecklas ihop med handledaren, men kan inkludera (1) att förstå sambandet mellan temperatur och växtegenskaper (t.ex. höjd på lövverk, näringsinnehåll i blad, tidpunkt för grönska och blomning) på olika spatiala skalor, från individuella växter till hela tundrabiomet, (2) utforska potentialen för fenologiska och funktionella egenskaper att förutsäga en arts svar på temperaturförändring, (3) koppla växtegenskaper till ekosystemfunktioner såsom kol- och näringscykler, och/eller (4) utforska de biotiska och abiotiska begränsningarna för arter att ändra utbredningsområde i ett nytt klimat. Projektet kommer sannolikt att omfatta en kombination av fältarbete på en eller flera arktiska eller alpina platser samt datasyntes med databaser såsom Tundra Trait Team (https://tundratraitteam.github.io) och ITEX (https: //www.gvsu. edu / itex /).

Doktoranden kommer vara placerad vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) och Dr Anne Bjorkman kommer vara handledare. Det kommer att finnas gott om möjligheter till samarbete med andra forskare på BioEnv samt Institutionen för Geovetenskaper vid Göteborgs universitet, samt forskare vid universiteten i Edinburgh, Aarhus samt Colorado. Projektet är kopplat till det strategiska forskningsområdet BECC (Biodiversity and Ecosystem services in a Changing Climate; http://www.becc.lu.se/), som också är värd för en forskarskola som är öppen för doktoranden: ClimBEco (http://www.cec.lu.se/climbeco-graduate-research-school/).

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften är att genomföra avhandlingsarbetet under handledning vilket inkluderar att doktoranden kommer att utveckla sina kunskaper och färdigheter i metodologi, analysförmåga och ämnesteori. Ämnen, verktyg och tekniker som kommer att användas inom projektet inkluderar:
• Växtsamhällens ekologi, funktion och/eller evolutionära bakgrund i tundraekosystem – förståelse av faktorer som påverkar sammansättningen och mångfalden i växtsamhällen över skalor i tid och rum.
• Ekologisk global förändring – undersöka och förstå de drivkrafter (tex klimatförändring) som orsakar förändringar i tundravegetation med hjälp av existerande långa dataserier och experimentella metoder, samt ny datainsamling på arktiska fältlokaler.
• Ekosystemekologi – undersöka konsekvenserna av förändringar i växtsamhällen för tundrans ekosystemfunktioner som tex kolcykeln.
• Kvantitativ ekologi – använda kvantitativa metoder för att på lämpligt sätt hantera stora, hierarkiska datasätt (t.ex. Bayesiansk hierarkisk modellering) i R (att föredra) eller annat programmeringsspråk; versionskontroll och koddelning sker med GitHub.
Utbildning kommer att tillhandahållas men studenten ska vara angelägen om att lära sig de nya färdigheter som krävs.

Studierna kommer att bedrivas mestadels som fältstudier, labstudier och studier som använder sig av dataanalys. Minst en sommar (sannolikt mer) kommer att spenderas på fältarbete på en arktisk eller alpin plats i norra Sverige, Grönland, Kanada eller annat land.

Utbildning på forskarnivå
Antagningen till utbildning på forskarnivå sker i forskarutbildningsämnet naturvetenskap, inriktning biologi. Utbildningen omfattar fyra års heltidsstudier och inkluderar tre års arbete med ett avhandlingsprojekt och ett år med kurser och litteraturstudier. Kurserna väljs framförallt inom institutionens/fakultetens utbud, men nationella/internationella doktorandkurser kan också ingå. Det kan komma att ingå undervisning och handledning av grundkursstudenter vilket förlänger doktorandperioden i motsvarande omfattning.

Behörighet
För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet har den som har:
1. avlagt examen på avancerad nivå i relevant* naturvetenskapligt ämne, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå i relevanta* naturvetenskapliga ämnen, eller
3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper relevanta för den planerade utbildningen.

* Relevant ämne för den planerade utbildningen på forskarnivå är biologi, biogeokemi, eller naturgeografi.

Bedömningsgrunder
Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i Högskoleförordning (HF, SFS 1993:100). Som innehavare får enbart den anställas som är antagen till utbildning på forskarnivå. Vid tillsättning skall avseende främst fästas vid graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildningen.

Vi söker två motiverade personer för att bedriva doktorandstudier inom biologi med inriktning mot växtekologi.

Nödvändiga egenskaper:
- Kunskap i grundläggande ekologi eller liknande ämne
- Kreativt tänkande
- Mycket god förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav då vi arbetar i en internationell miljö
- Förmåga att arbeta både ensam och som en del av en grupp. Samarbetsvillig
- Villighet att utföra fältarbete under potentiellt utmanande förhållanden (kyla och avlägsna platser)

Önskvärda egenskaper:
- Specialisering inom växtekologi
- Erfarenhet av att använda ekologiska metoder
- Erfarenhet av fältarbete under avlägsna/utmanande förhållanden
- Erfarenhet av kvantitativ dataanalys och/eller programmering i R
- Erfarenhet av att arbeta i ett team
- Erfarenhet av vetenskaplig publikation
- Villighet att undervisa grundstudenter vid institutionen

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska och innehålla:

• Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen
• Meritförteckning (CV)
• Kopia på avlagda examina och utskrift av genomgångna kurser med betyg
• Kopia av examensarbete
• Intyg på annan relevant erfarenhet/anställning eller övriga handlingar som önskas åberopas

De högst rangordnade sökande kallas till en intervju som kan komma att genomföras på engelska och i vissa fall via skype.

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Kontaktuppgifter för anställningen:

Dr Anne Bjorkman,  blivande handledare
tel. +49 171 192 9983
e-post:  anne.bjorkman@bioenv.gu.se
websida: annebjorkman.com

Henrik Aronsson, professor och prefekt
tel. +46 766 16 48 02
e-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

 

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?