Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, IKI, bedriver forskning, forskarutbildning grundutbildning och samverkansuppdrag inom idrottsvetenskap och kostvetenskap.

Centrala intresseområden vid institutionen inom idrottsvetenskapen är coaching/ledarskap, undervisning/lärande samt hälsopromotion och prestationsutveckling. En stor del av institutionens grundutbildning sker inom hälsopromotionsprogrammet, programmet i sports coaching samt lärarutbildning i idrott och hälsa, men det finns även fristående kurser och kostvetenskapliga utbildningar.

Idrottsvetenskap med inriktning Idrott och hälsa

Ämnesbeskrivning

Idrottsvetenskap avser idrott och fysisk aktivitet ur ett tvärvetenskapligt perspektiv och innefattar studiet av den idrottande/fysiskt aktiva individen och idrottskulturens utveckling i samhället. Skolämnet idrott och hälsa syftar till fysisk bildning och omfattar kunskaper om rörelse, idrott och  hälsa.

Området handlar om lärande och undervisning i skolämnet idrott och hälsa och hur handlingskompetens relativt ämnet, både individuell och kollektiv, utvecklas och kommuniceras. För undervisning inom området ska sökande ha praktisk erfarenhet av undervisning i ämnet Idrott och hälsa i grund- eller gymnasieskola.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna gäller undervisning inom det område och med den inriktning som finns i beskriven enligt ovan. Arbetsuppgifterna består av praktisk och teoretisk undervisning, samt handledning inom grundutbildning. Viss undervisning på avancerad nivå kan förekomma. I arbetsuppgifterna ingår också kursadministration samt arbete i lärarlag med ansvar för undervisning och utveckling av idrott och hälsa och därtill knutna kurser samt VFU-uppgifter.

Den sökande förväntas kunna undervisa på svenska.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Behörig att anställas som universitetslektor i idrottsvetenskap är den som har avlagt doktorsexamen i idrottsvetenskap med inriktning mot ämnet Idrott och hälsa eller har motsvarande vetenskapliga kompetens, samt har visat vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.

Bedömningsgrund

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet i lika mån.

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid dokumenterad vetenskaplig skicklighet visad i första hand genom publikationer i relevanta vetenskapliga tidskrifter. Dokumenterad erfarenhet av framför allt forskningsverksamhet avseende ämnet Idrott och hälsa är meriterande.

Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att fästas vid dokumenterad erfarenhet av att planera och genomföra undervisning. Den sökande skall ha genomfört högskolepedagogiska kurser eller kunna uppvisa motsvarande kvalifikationer. Handledning på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå är meriterande. Därutöver kommer dokumenterad erfarenhet av deltagande i/erhållande av externfinansierade forskningsprojekt liksom att på olika sätt ha deltagit i universitetets tredje uppgift (samverkan med det omgivande samhället) tillmätas vikt. Den sökandes personliga egenskaper i att kunna samarbeta internt och externt för att utföra de beskrivna arbetsuppgifterna kommer att beaktas vid bedömningen av lämpligheten för anställningen.

Vid anställning väljs den sökande, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential inom ämnesområdet för anställningen, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Anställning

Anställningen är tidsbegränsad på 6 månader, 100 % vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.
Tillträde: 2020-01-01

Frode Slinde , prefekt
031-7864220, frode.slinde@gu.se

Karin Grahn, studierektor
031-7862072, karin.grahn@ped.gu.se

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-10-26

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.