Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i molekylär neurovetenskap

På institutionen för biomedicin bedrivs forskning och undervisning inom prekliniska och kliniska medicinska ämnen. Institutionen är indelad i följande fyra avdelningar: infektionssjukdomar, mikrobiologi och immunologi, medicinsk kemi och cellbiologi samt laboratoriemedicin. För närvarande har institutionen cirka 370 medarbetare och cirka 400 Mkr i omsättning.

Molekylär neurovetenskap

Ämnesbeskrivning

Vi är intresserade av att, på en molekylär nivå, förstå hur nervceller bildar synaptiska förbindelser sinsemellan, samt hur medfödda förändringar i gener kopplade till dessa processer kan leda till sjukdomar såsom autism och andra funktionsnedsättningar. För att besvara dessa frågor kombinerar vi in vitro-differentierade mänskliga nervceller och möss med specifika genetiska förändringar, med funktionella analyser , proteinbiokemi och proteomik.

Vår nyligen startade forskargrupp finansieras av stöd från Vetenskapsrådet och från Wallenberg Centret för Molekulär and Translationell Medicin (http://wcmtm.gu.se). Laboratoriet tillhör Institutionen för Biomedicin vid Göteborgs Universitet, men håller till i välutrustade forskningslaboratorier vid Sahlgrenska universitetssjukhuset (Klinisk Kemi).

Arbetsuppgifter

Tjänsten ger den sökande möjlighet att fördjupa sig i och utveckla ett av följande projekt:

(1) Studera funktionen av proteinerna Ca10 och Ca11, vilka vi tror bidrar till att definiera vissa synapsers molekylära arkitektur. Projektet utgår från analyser av ännu opublicerade unika knockout-musmodeller för dessa gener, vilka finns tillgängliga i labbet.

(2) Studera mekanismer för synapsbildning med fokus på vilken roll synaps-specifika proteoglykaner och deras glykosaminoglykan (GAG)-kedjor spelar. Flera proteiner involverade i sammansättningen och funktionen av synapser är proteoglykaner, men det förblir i stort sett okänt i vilken utsträckning kolhydratkedjorna och deras sammansättning bidrar till synaptisk mångfald och specificitet. Projektet involverar proteinbiokemi, masspektrometri och experimentell genetik i ett reduktionistiskt system för synapsbildning.

(3) Generera sjukdomsmodeller för att in vitro studera hur genetiska varianter som identifierats hos patienter med kognitiva sjukdomar (exempelvis autism, intellektuell funktionsnedsättning) påverkar nervcellens funktion. Humana embryonala stamceller eller inducerade pluripotenta celler kommer att genetiskt modifieras med hjälp av CRISPR/Cas9 och/eller adenoassocierat virus (AAV) för att introducera relevanta genetiska förändringar, och därefter differentieras till nervceller för analys av cellulära fenotyper.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som vid sista ansökningsdag innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Bedömningsgrund

Vi söker dig som är nyfiken och engagerad, är analytisk och bra på problemlösning. Du har disputerat inom ett för projektet relevant ämnesområde. Erfarenhet av självständigt arbete inom molekylärbiologisk eller neurovetenskaplig forskning är starkt meriterande. Du måste kunna uttrycka dig obehindrat på engelska såväl i tal som i skrift. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Anställning

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad, två år, med placering tills vidare på institutionen för biomedicin. Tillträde sker enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av forskarassistent Fredrik Sterky, tfn: 0709-916 886, e-post: fredrik.sterky@gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska innehålla:

• Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten
  • CV som inkluderar vetenskapliga publikationer
  • Kopia på bevis för doktorsexamen
  • Två referenser med kontaktuppgifter

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.