Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetsadjunkt i design

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

HDK – Högskolan för design och konsthantverk bedriver forskning och utbildning inom design, konsthantverk och utbildningsvetenskap. Vi tror på det konstnärliga språkets kraft och att våra ämnen berikas och utvecklas i närheten till andra konstarter och kunskaper. Vi är engagerade i samhällets stora och små frågor och genom tvärvetenskaplig samverkan bidrar vi till ett hållbart samhälle och en bättre framtid.

HDKs utbildningar i design utgår från ett helhetsperspektiv på design, och fokuserar särskilt på den gemensamma gestaltningskompetensen i kärnan av all designverksamhet. Vår verksamhet vilar på konstnärlig grund. Vi har skapat designutbildningar som luckrat upp gränserna mellan de traditionella designområdena. Våra studenter har möjlighet att arbeta gränsöverskridande och fördjupat med artefakter och tjänster i ett bredare överlappande designfält vilket inkluderar miljöer, processer, strukturer och system i en postdisciplinär anda där stor vikt läggs vid sociala och samhälleliga aspekter av design.

HDKs designutbildningar består idag av ett program, Design, på grundnivå och tre på avancerad nivå: Design, Child Culture Design samt det nya programmet Embedded Design, som startar hösten 2020. HDK har vidare en forskarutbildning inom design och arbetar aktivt med att bygga upp en forskningsmiljö. Vi ger även fristående kurser inom ämnet design.

Ämne

Design

Ämnesbeskrivning

På HDK innefattar ämnet design en dialog mellan praktikbaserade, teoretiska och samhälleliga frågor rörande design och designpraktik. Vi fokuserar på design som konstnärlig gestaltande praktik - från den reflekterande praktikerns kunskapsbildning kring designaktiviteten ur ett inifrånperspektiv till diskussionen och teoribildning kring designverksamhet – som inskriven i olika sociala, kulturella, ekonomiska och teknologiska sammanhang i samtiden såväl som historiskt.

 

Vår utgångspunkt är den helhetssyn på designaktivitet och konstnärlig kompetens som präglar våra utbildningar och vår forskning. Det är en utgångspunkt som är oberoende av designinriktning och gestaltningsområden, men med en tydlig samhällsinriktad och humanistisk profil där ansvar och etiska ställningstaganden, som globala och intersektionella perspektiv spelar stor roll.

Vi ser att det i ett allt mer mångskiftande och mångkulturellt samhälle ställs högre krav på design och designprocesser och vad de syftar till, hur de går till, vem de är till för och framförallt vad de lämnar för avtryck. Därigenom uppstår bland annat frågor om deltagande, medskapande och transdisciplinaritet som utmanar design och dess metoder, processer, roller och verktyg som etisk/estetisk praktik. Vi ser ämnet design som något som utvecklas i en dialog mellan utbildning, forskning och samhället i stort.

Arbetsuppgifter

Som adjunkt kommer du att arbeta inom ett antal kurser på både grund- och avancerad nivå. Vilket innebär kursplaneringsarbete, undervisning såsom handledning, ge föreläsningar och ta del av den obligatoriska kurslitteraturen, kursadministration samt förväntas vara en aktiv part i designkollegiet.

 

I det kollegiala arbetet ingår att verka för en utåtriktad samhällsengagerad verksamhet, samt utveckla och problematisera design och designerns roll utifrån ett konstnärligt perspektiv. Arbetet innefattar fokus på gestaltning, metoder/processer, deltagande/medskapande, hållbar utveckling, genus/normkritik och globala utmaningar. Designs praktiska sidor som gestaltning av det tänkta och kommunikation genom form, tar stor plats på HDK.

 

I undervisningen kommer ditt huvudsakliga fokus vara inom området visuell kommunikation som på HDK innefattar kommunikation i traditionella och nya medier samt rumsliga sammanhang.

Gränssnitten för dialog och interaktion mellan människor är under ständig förändring och påverkar hur vi lever tillsammans. Visuell kommunikation spelar här en viktig roll i att undersöka, förstå och utmana former och format för social hållbarhet.

 

Initialt kommer du att arbeta inom de nedanstående kurserna. Därefter sker planering i samråd med enhetschef.

 

DM15SO, Design as Social Intervention

http://kursplaner.gu.se/pdf/kurs/sv/DM15SO

 

DBA13A, Introduktion till design som praktik

http://kursplaner.gu.se/pdf/kurs/sv/DBA13A

 

DBA14, Introduktion till designprojekt

http://kursplaner.gu.se/pdf/kurs/sv/DBA14A

 

DBA24A, Design, hållbarhet och etik

http://kursplaner.gu.se/pdf/kurs/sv/DBA24A

 

DBA23A, Ett objekts biografi

http://kursplaner.gu.se/pdf/kurs/sv/DBA23A

 

Behörighet

Behörig att anställas som adjunkt är enligt Anställningsordning vid Göteborgs universitet (2013-02-20) den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels genomgått högskoleutbildning på lägst avancerad nivå eller har motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

 

För aktuell anställning krävs konstnärlig högskoleutbildning i design eller designrelaterat ämne.

Bedömningsgrund

Bedömning av konstnärlig skicklighet

 

-Dokumenterad konstnärlig skicklighet

 

-Dokumenterad erfarenhet av att utveckla konstnärliga projekt

 

-Synlighet och värdering i konst/designliv och professionella sammanhang

 

-En väl dokumenterad praktik relevant för de beskrivna arbetsuppgifterna

 

 

Bedömning av pedagogisk skicklighet

 

-Dokumenterad erfarenhet av pedagogisk verksamhet på högskolenivå

 

-Drivkraft och intresse för den pedagogiska uppgiften

 

Övrig bedömning

 

-Uppvisad förmåga och intresse av att arbeta transdisciplinärt

 

-Mycket goda kunskaper i engelska, både i tal och skrift.

 

Vi kommer att göra en helhetsbedömning och anställa Dig som anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla de ovan beskrivna arbetsuppgifterna. Av betydelse är också Ditt förhållningssätt till design och designeryrket och hur det relaterar till HDKs profil. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningsform: Vikariat, 191201-210131
Omfattning: 60 %
Placering: Högskolan för Design och Konsthantverk

 

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas:

Carl-Johan Skoog, enhetschef design
carl.johan.skogh@hdk.gu.se


Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till:

Märta Jakobsson, personalhandläggare
hdkhrvaland@hdk.gu.se marta.jakobsson@akademinvaland.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till: Vasagatan 50, BOX 132, Märta Jakobsson/HR Akademin Valand

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 21 oktober 2019

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?