Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Biträdande forskare till statsvetenskapliga institutionen

Statsvetenskapliga institutionen är en öppen och samhällsengagerad institution, mitt i staden och mitt i debatten. Vår forskning kretsar kring val, demokrati, korruption, styrningsformer, globalisering, miljö, politik och europafrågor. Institutionen är värd för forskningsprogram så som QoG institutet, Svenska valforskningsprogrammet, Varieties of Democracy (V-Dem), Governance and local development (GLD) och Center for Collective Action Research (CeCAR). Vi har utbildning på alla nivåer, grundnivå avancerad nivå och forskarnivå, samt fristående kurser. Undervisning ges på både svenska och engelska. Totalt studerar omkring 1 400 personer hos oss. Statsvetenskapliga institutionen har runt 140 anställda. Vi finns i lokaler i centrala Göteborg

MiMac är ett forskningsprojekt som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond och som leds av docent Elin Naurin. Syftet är att utveckla nya metoder för att studera partiernas löften i moderna valkampanjer. För att den representativa demokratin ska fungera effektivt måste politiska partier erbjuda väljare tydliga alternativ i valkampanjer. I takt med att partiernas kommunikation med väljare blivit fragmenterad och riktad mot specifika grupper har det också blivit svårare att hålla reda på vad partierna lovar. Kvaliteten på den politiska representationen utmanas när ”tydliga besked” ges i olika sammanhang och till olika människor. Följden blir också att etablerade forskningsmetoder för att studera vallöften utmanas. Projektet kommer att skapa forskningsverktyg baserade på maskininlärning och språkbearbetning via artificiell intelligens (AI) och integrera dessa med befintliga kvalitativa metoder. Projektet genomförs av världsledande forskare inom vallöftesfältet samt inom fälten nya medier, politisk textanalys, maskininlärning och automatisk språkbearbetning.

Statsvetenskapliga institutionen och forskningsprojektet MiMac söker nu en- eller flera biträdande forskare under 23 månader i en omfattning av heltid.

Arbetsuppgifter

I arbetsuppgifterna ingår att skapa en översikt av de kvalitativa och kvantitativa metoder som används i studier av partiers valbudskap. Det handlar om att sammanställa nyckelbegrepp, identifiera empiriska operationaliseringar,  och analysera vilka implicita och explicita antaganden som forskare gör. Det handlar också om att jämföra styrkor och svagheter med olika metoder och föreslå i vilka kontexter olika metoder passar. Vidare kommer det ingå att sammanställa, ordna och tvätta de för forskningsprojektet insamlade datamängderna, med syfte att skapa datamängder som kan användas av datorer för att lära sig identifiera vallöften. Det ingår också att analysera svenska vallöftens uppfyllande och därmed uppdatera den svenska forskningsdatan. Andra arbetsuppgifter av mer administrativ karaktär kan tillkomma såsom att uppdatera forskningsprojektets hemsida och organisera workshops.

Kvalifikationer

Vi söker dig med masterexamen i statsvetenskap eller annat samhällsvetenskapligt ämne.  För att lyckas i anställningen är det en förutsättning att du ska ha  arbetat med statistiskt datamaterial och analyser samt ha god kunskap i Stata, SPSS och Excel.

Vi söker dig som kan bli ett kvalificerat stöd till forskningsledararen som visar sig genom att du uppmärksammar brister och svårigheter samt ger förslag på åtgärder som driver forskningsprojektet framåt. Det tror vi du kan som har ett stort intresse av forskningsfältet, som har en förmåga att se hur detaljer påverkar helheten och som har välutvecklad analytisk förmåga. Du behöver också kunna arbeta helt självständigt,  vara van att organisera och planera ditt arbete, lösa problem, ha stor initiativförmåga samt vara noggrann.

För anställningen krävs att du är flytande i svenska och att du kan skriva- och tala mycket bra på engelska. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet för anställningen.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning under 23 månader på heltid, 100 % med placering tills vidare vid statsvetenskapliga institutionen. Tillträde snarast.

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta

Elin Naurin, docent elin.naurin@gu.se, telefon 031-786 1243
Anna-Karin Ingelström, administrativ chef anna-karin.ingelstrom@gu.se, telefon 031-786 1190

Fackliga organisationer

Ansökan

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-10-23.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.