Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i statsvetenskap, en eller flera

Statsvetenskapliga institutionen är en öppen och samhällsengagerad institution, mitt i staden och mitt i debatten. Vår forskning kretsar bland annat kring val, demokrati, korruption, styrningsformer, globalisering, miljö och politik och europafrågor. Institutionen är värd för forskningsprogram så som QoG institutet, Varieties of Democracy (V-Dem), Centre for Collective Action Research (CeCAR), Governance and Local Development (GLD) och Svenska valforskningsprogrammet. Vi har utbildning på alla nivåer: grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå samt fristående kurser. Undervisning ges på både svenska och engelska. Totalt studerar omkring 1 400 personer hos oss. Statsvetenskapliga institutionen har runt 140 anställda. Vi finns i lokaler i centrala Göteborg.

Mer information om institutionen finns på vår hemsida www.pol.gu.se

Statsvetenskapliga institutionen söker nu en eller flera universitetslektorer i statsvetenskap som kan stärka verksamhetens forsknings- och utbildningsmiljö.

Ämne

Statsvetenskap

Ämnesbeskrivning

Statsvetenskap är studiet av politik. Inom disciplinen förekommer forskning och undervisning om makt, demokrati, politiska idéer och institutioner, på nationell och internationell nivå.

Arbetsuppgifter 

I arbetsuppgifterna ingår undervisning, kursansvar, handledning och examination i kurser på grundnivå och på avancerad nivå samt i utbildning på forskarnivå. Undervisning på de flesta program och kurser vid institutionen kan komma ifråga. Det kommer ställas krav på att kunna undervisa på svenska på grundnivå från och med höstterminen 2020. Till arbetsuppgifterna hör även kurs- och programutvecklingsuppdrag samt medverkan i institutionens pedagogiska utvecklingsarbete.

Det ingår att bedriva forskning och aktivt söka extern finansiering till egen forskning samt för doktorander och postdoktorer. Det ingår att aktivt delta i institutionens forskningsmiljöer och seminarieverksamheter. Det förväntas också ett aktivt deltagande i den internationella forskargemenskapen genom medverkan vid konferenser och genom internationell publicering.

Statsvetenskapliga institutionen är aktiv i samhällsdebatten och till arbetsuppgifterna hör att initiera samverkan och aktivt samverka med det omgivande samhället och att verka för nyttiggörande av producerad forskning. Ledningsuppdrag, pedagogiska uppdrag och andra uppdrag inom institutionens och fakultetens och/eller universitets kollegiala forum kan på sikt komma att ingå i arbetsuppgifterna.

Behörighet

Behörighet för anställning som universitetslektor finns angivna i 4 kap 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Bedömningsgrund 

Vid tillsättningen kommer lika vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.

Den vetenskapliga skickligheten visas genom vetenskaplig publicering, pågående deltagande i nationella och internationella forskningssamarbeten samt dokumenterad förmåga att erhålla externa forskningsmedel. Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet läggs särskild vikt vid internationell publicering under de senaste sju åren. Särskild vikt läggs vid högkvalitativ publicering vid erkända förlag och i internationella tidskrifter med peer review-system. Publiceringarnas kvalitet och genomslagskraft ges större vikt än det totala antalet publikationer.

Den pedagogiska skickligheten visas genom dokumenterad erfarenhet av att framgångsrikt ha planerat och genomfört undervisning i olika former (föreläsningar, seminarier, workshops, distansundervisning, handledning) på grundnivå och avancerad nivå. Erfarenhet av undervisning och handledning på forskarnivå är meriterande. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet läggs särskild vikt vid att ha genomfört och dokumenterat insatser av betydelse för utbildningens och/eller undervisningens kvalité och utveckling. Det är meriterande att ha utvecklat kurser och/eller program, författat läromedel eller dokumenterat pedagogiska utvecklingsprojekt i vetenskapliga artiklar eller läroböcker. Det är ett krav med högskolepedagogisk utbildning eller motsvarande kompetens som kan styrkas genom intyg eller validering.

Erfarenhet av att initiera kontakt och samverka med det omgivande samhället samt erfarenhet av ledningsuppdrag och/eller erfarenhet av deltagande i kollegiala forum är meriterande.

Vid anställning som universitetslektor ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka och samarbeta med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ledigheter på grund av sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet eller andra liknande omständigheter beaktas vid meritvärderingen och anges med intyg i samband med redogörelsen för meriter och erfarenheter.

Mycket goda kunskaper i svenska (tal och skrift) är ett krav då tjänsten innebär undervisning på svenska inom våra utbildningar på grundnivå från och med höstterminen 2020. Då institutionen verkar i en internationell miljö är det också ett krav att obehindrat tala och skriva på engelska.

Anställning

Anställningen är en tillsvidareanställning på heltid, 100 % med placering tills vidare vid statsvetenskapliga institutionen. Tillträde senast 1 september 2020.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av Mikael Gilljam, professor, prefekt
+46 31 786 12 21, Mikael.Gilljam@pol.gu.se

Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till Anna-Karin Ingelström, administrativ chef,
+46 31 786 1190, anna-karin.ingelstrom@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag: 2019-11-24

Vi ber dig att skriva din ansökan på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga. I urvalsprocessen kommer det sannolikt att bli aktuellt med provföreläsningar, intervjuer och referenstagning.

Till ansökan skall bifogas följande bilagor:
Meritförteckning/CV, publikationslista, tjänstgöringsintyg och övriga handlingar som den sökande önskar åberopa. Intyg kring samförfattade publikationer måste bifogas. Dokument rörande de pedagogiska meriterna skall innehålla intyg om genomgången högskolepedagogisk utbildning, omfattning och typ av undervisning, intyg om kursansvar och andra pedagogiska ledningsuppdrag samt dokumentation avseende kursutveckling, författande av läromedel, medverkan i pedagogiska utvecklingsprojekt eller liknande. Högst 10 vetenskapliga arbeten och högst 3 pedagogiska arbeten ska bifogas ansökan samt en motivering till urvalet.

Bifoga även:
- En kortfattad redogörelse för och reflektion över egen erfarenhet av forskning, undervisning och samverkan med det omgivande samhället (max 5 sidor).

- En beskrivning av pågående och planerad forskning samt andra planerade aktiviteter med relevans för anställningen (max 3 sidor). Av beskrivningen ska också tydligt framgå omfattningen av tidigare erhållna externa forskningsanslag.


Vetenskapliga publikationer, skrifter, CV och liknande som inte finns i elektronisk form ska skickas till:

Göteborgs universitet
Anna-Karin Ingelström
Statsvetenskapliga institutionen
Box 711
405 30 Göteborg

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-11-24

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?