Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i molekylär hjärnavbildning

Vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.

Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker nu en postdoktor, med placering vid sektionen för psykiatri och neurokemi. Sektionen bedriver världsledande translationlkell forskning som spänner över celler och djurmodeller till kliniska studier och omfattande epidemiologiska studier. Här bedrivs även banbrytande forskning inom områden som bipolär störning, beroendemedicin, åldrande, neurokemi och psykiatri.

Wallenbergcentrum för Molekylär and Translationell Medicin är ett nyetablerat forskningscentrum vid Göteborgs universitet som stöder molekylär och translationell medicin i ett försök att stärka biovetenskapen i Västsverige. Inom detta centrum finns gruppen för Molekylär hjärnavbildning under ledning av docent Michael Schöll. Här ges utmärkta resurser för avancerade forskningsprojekt inom medicinsk hjärnavbildning i samarbete med Neurokemilaboratoriet vid Sahlgrenska akademin (under ledning av professor Kaj Blennow och professor Henrik Zetterberg).

Molekylär hjärnavbildning

Ämnesbeskrivning

I gruppen för Molekylär hjärnavbildning fokuserar vi på kliniska forskningsstudier och metodutveckling inom positronemissiontomografi (PET) för att studera den åldrande hjärnan, Alzheimers sjukdom och andra neurodegenerativa sjukdomar. Vidare kombinerar vi data från molekylär hjärnavbildning med vätskebaserade biomarkörer och klinisk data. Alla projekt är del av lokala, nationella och internationella samarbeten, där ett tvärvetenskapligt team av världsledande forskare är involverade.

Arbetsuppgifter

Postdoktorn kommer att arbeta med projekt som fokuserar på metoder för ligandspecifik PET- samt MRT-databehandling, extraktion och kvantifiering av patologisk information från bilddata. Dessa data kommer att studeras i relation till kliniska resultat, genetisk information, andra bildgivande modaliteter och vätskebaserade biomarkörer. Mycket goda möjligheter att arbeta med befintliga PET och andra fenotypdata från storskaliga observationsstudier av åldrande och neurodegenerativ sjukdom, samt från pågående dedikerade studier i laboratoriet som använder nya PET-tekniker i valda patientpopulationer kommer att finnas. Postdoktorn förväntas utveckla egna forskningsprojekt och aktivt engagera sig i att skriva och publicera vetenskapliga artiklar, presentera forskningen vid internationella konferenser och ansöka om externa forskningsbidrag. Postdoktorn kommer att få medel för att delta i vetenskapliga möten och att tillbringa delar av postdoktorandperioden i samarbetslaboratorier. Mentorer för den postdoktorala forskaren kommer att vara docent Michael Schöll och forskare dr Michel Grothe (German Centre for Neurodegenerative Diseases).

Behörighet

För att kvalificera sig som postdoktor ska den sökande ha en doktorsexamen i ett relevant ämne såsom neurovetenskap, medicinsk avbildning, biomedicinsk teknik eller liknande. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Bedömningsgrund

Det är ett krav att den sökande har en grundlig förståelse för neuroimaging, och i synnerhet PET-dataanalys. Har en stark bakgrund i statistik och erfarenhet av kliniska forskningsstudier som kombinerar multimodal bildbehandling, vätskebaserade biomarkör samt klinisk och/eller genetisk information. Ytterligare krav är kunskaper i engelska på vetenskaplig nivå och dokumenterad stark vetenskaplig skriv- och presentationsförmåga. Erfarenhet av kodning i t ex MATLAB, R och Python är ett plus. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper och lämplighet.
Göteborgs universitet värderar de kvaliteter som könsbalans och mångfald leder till verksamheten. Vi välkomnar därför sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet. Ansökan måste innehålla ett motivationsbrev, CV och kopior av examensbevis och certifikat. Vi föredrar att detaljer om referenter anges, alternativt bifoga rekommendationsbrev.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på 100% i 24 månader, med placering vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde; snarast eller enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av biträdande universitetslektor Michael Schöll tfn;+46 705 727471 e-post; michael.scholl@neuro.gu.se eller av forskare Michel Grothe e-post; michel.grothe@dzne.de eller av sektionschef/professor Henrik Zetterberg tfn; + 46 768 672647, e-post; henrik.zetterberg@clinchem.gu.se.

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Intyg om doktorsexamen bifogas med ansökan.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-09-30.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.