Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskningsdatarådgivare inriktning medicin/hälsa

Svensk nationell datatjänst (SND) är en svensk forskningsinfrastruktur för forskningsdata. SND:s centrala uppgifter är att arbeta med kvalitetssäkring, dokumentation och framtidssäkring av forskningsdata med syfte att tillgängliggöra dem nationellt och internationellt. SND bistår svenska lärosäten och myndigheter och deras forskare med stöd och rådgivning i rutinerna kring hantering och dokumentation av forskningsdata. SND bedriver inte egen forskning. Göteborgs universitet är värduniversitet för SND som bedriver sin verksamhet med finansiering av Vetenskapsrådet och ytterligare 6 konsortielärosäten. Mer information finns på www.snd.gu.se.

SND söker en eller två forskningsdatarådgivare inom medicin och hälsovetenskap med placering i Göteborg.

Arbetsuppgifter

Forskningsdatarådgivaren arbetar med att ge råd och stöd till lokala stödfunktioner för forskningsdata och forskare på svenska lärosäten och myndigheter. Rådgivningen gäller främst hantering, bearbetning och bevarande av forskningsdata för att möjliggöra öppen tillgång och delning.

Som forskningsdatarådgivare kommer du att:

• medverka i workshops och undervisning om hantering och framtidssäkring av forskningsdata på svenska lärosäten och andra forskande organisationer
  • ge råd och stöd till och vara kontaktperson för lokala stödfunktioner för forskningsdata på svenska lärosäten och andra forskande organisationer
  • medverka i utveckling av standarder, metoder och verktyg för dokumentation och tillgängliggörande av forskningsdata
  • vara drivande i och ansvara för projekt i ovan nämnda utvecklingsarbete nationellt och internationellt
  • presentera SND:s verksamhet för olika intressenter och samarbetspartners
  • utforma informationstexter, hjälptexter och rapporter både på svenska och engelska
  • arbeta praktiskt med att dokumentera och tillgängliggöra forskningsmaterial

Deltagande i externa möten och arrangemang i Sverige och utomlands ingår i arbetsuppgifterna varför tjänsten innebär resor.

Kvalifikationer

• akademisk examen på avancerad nivå (magister- eller masterexamen) inom medicin och hälsovetenskap
  • vana att bearbeta forskningsdata
  • vana att hantera datafiler och god kännedom om olika datafilsformat
  • vana att hålla presentationer och medverka i utbildningar
  • goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift

Meriterande är:

• erfarenhet från arbete med Open Science, särskilt inom tillgängliggörande av forskningsdata
  • erfarenhet av att arbeta med både kvalitativa och kvantitativa forskningsmaterial
  • kunskaper om metadatastandarder som används vid dokumentation och långtidsbevarande av forskningsdata
  • erfarenhet från arbete i eller tillsammans med forskningsmiljöer
  • erfarenhet av att leda och arbeta i utvecklingsprojekt
  • erfarenhet av att arbeta i dokumentationssystem för forskningsdata
  • pedagogisk erfarenhet från undervisning och framtagning av undervisningsmaterial
  • kännedom om kontrollerade vokabulär, taxonomier eller ontologier inom forskning

Anställning

Anställningen är tillsvidare på 100% med placering tills vidare vid Svensk Nationell Datatjänst. Tillträde snarast. Provanställning kan komma att tillämpas.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta föreståndare Max Petzold 0703-867077; max.petzold@gu.se och bitr föreståndare Elisabeth Strandhagen tfn: 0709-906110; elisabeth.strandhagen@gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-10-04

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.