Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetsadjunkt i litterär gestaltning med inriktning mot litterär översättning från ryska

Akademin Valand söker en universitetsadjunkt i litterär översättning med inrikting mot översättning från ryska till svenska. Anställningen är tidsbegränsad till två år och i arbetsuppgifterna ingår huvudsakligen undervisning på magisterprogrammet i litterär översättning, samverkan, samt att bidra till arbetet med att utveckla ämnets utbildningsprogram på grund- och avancerad nivå.

Besök gärna vår webbplats för mer information om Akademin Valand: www.akademinvaland.gu.se

Litterär gestaltning med inriktning mot litterär översättning från ryska

Arbetsuppgifter

Akademin Valand söker en universitetsadjunkt för undervisning på Konstnärligt magisterprogram i litterär översättning med inriktning mot ryska. Programmet ges på halvfart vilket gör att utbildningsprogrammet löper över två år. Studentgruppen består av 12 personer, fördelade i två språkgrupper då programmet har två språkliga inriktningar. Vissa moment i undervisningen är gemensamma för hela gruppen medan andra är språkspecifika, häribland det vi kallar textsamtal. Textsamtalen utgör stommen för utbildningen. I textsamtalet diskuteras studenternas pågående översättningar (7-10 sidor per undervisningsperiod) och närläses av alla i gruppen.

Anställningen innefattar ett huvudläraransvar för en av språkgrupperna inom programmet Konstnärlig magisterutbildning i litterär översättning, där ett viktigt syfte är att utveckla studenternas förmåga att formulera en kritisk läsning av översatt text i en pågående process.

Arbetet inkluderar undervisning och handledning på avancerad nivå. I arbetsuppgifterna ingår kursplanering och viss administration i anslutning till översättarprogrammet, samt deltagande i gemensamma kollegie- och institutionsmöten. Även samverkan ingår, i form av bland annat offentliga seminarier och samarbete med andra aktörer verksamma inom fältet för litterär översättning.

Arbetet förutsätter ett mycket tätt samarbete med den ansvarige läraren för det andra språkområdet inom översättarutbildningen, liksom samverkan med övrig personal inom institutionskollegiet Litterär gestaltning och Akademin Valand, samt externt.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. För anställningen krävs konstnärlig skicklighet som litterär översättare från ryska, utbildning på högskolenivå inom relevant ämnesområde eller motsvarande kompetens samt pedagogisk skicklighet.

Bedömningsgrund

Vid tillsättningen kommer lika stor vikt att fästas vid konstnärlig skicklighet som vid pedagogisk skicklighet.

Med konstnärlig skicklighet avses

- bred konstnärlig och professionell erfarenhet inom litterär översättning

- erfarenhet av litterär översättning inom olika genrer

- aktiv delaktighet i litterära nätverk

Med pedagogisk skicklighet avses

- pedagogisk erfarenhet av utbildning inom översättning

- pedagogisk erfarenhet av undervisning på högskolenivå

- administrativ erfarenhet och skicklighet inom ramen för arbetet som lärare (planering av kurser, utveckling av kursmaterial eller motsvarande)

Meriterande

- mycket god kommunikativ förmåga och samarbetsförmåga samt dokumenterad erfarenhet av att ingå i arbetsgrupper inom det litterära fältet (t ex redaktioner).

- orientering inom forskningsområdet litterär gestaltning och intresse av forskningsfrågor inom litterär översättning

- erfarenhet av och skicklighet i att leda textsamtal

Sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning förväntas genomgå sådan inom tre år från anställningens början.

Utöver skicklighetsbedömningen lägger vi stor vikt vid personlig lämplighet. I denna rekrytering kommer vi främst att beakta den som efter helhetsbedömning anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla de beskrivna arbetsuppgifterna.

Anställningsform: allmän visstidsanställning, två år
Omfattning: 40%
Placering: Akademin Valand, Göteborg
Tillträde: 2020-01-01

Sofia Gräsberg, enhetschef litterär gestaltning
sofia.grasberg@akademinvaland.gu.se

Märta Jakobsson, personalhandläggare
marta.jakobsson@akademinvaland.gu.se

www.akademinvaland.gu.se/

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till: BOX 132 Märta Jakobsson, Akademin Valand och ska vara inkomna senast 25 september 2019.

Ansökan ska vara inkommen senast: 25 september 2019

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.