Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i Klinisk neuroproteomik

Vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Sahlgrenska akademin bedrivs omfattande forskning och undervisning över stora kunskapsområden från molekyl till människa. Verksamheten utgörs av fem sektioner; farmakologi, fysiologi, hälsa och rehabilitering, klinisk neurovetenskap samt psykiatri och neurokemi.
Institutionen för neurovetenskap och fysiologi, söker nu en postdoktor, med placering vid sektionen för psykiatri och neurokemi. Vid sektionen för psykiatri och neurokemi inom institutionen för neurovetenskap och fysiologi bedrivs neurokemisk forskning med inriktning att identifiera biomarköerer och studera patofysiologi och patologier vid neurodegenerativa sjukdomar.

Klinisk neuroproteomik.

Ämnesbeskrivning

Biomarkörforskning inom Alzheimers sjukdom med fokus på Tau-protein. Tau-proteinet spelar en central roll i Alzheimers sjukdomspatologi. Aggregat av fosforylerat Tau (P-Tau) i hjärnan är ett av sjukdomens klassiska kännetecken och mätning av total-tau (T-Tau) och P-Tau i cerebrospinalvätska är ett viktigt verktyg i klinisk forskning och läkemedelsutveckling. Helt nyligen har även sjukdomsassocierade förändringar av P-Tau i blod kunnat påvisas vilket kan bana väg för mer utbredd användning inom diagnostik. Flera studier har påvisat förekomsten av ett stort antal Tau-isoformer och fragment i CSF som skiljer sig åt med avseende på fosforyleringsmönster och proteolytisk klyvning samt att förekomsten olika sätt i sjukdomsförloppet. Karaktärisering av vissa av dessa skiljer sig åt hos patienter vilket pekar på att de kan vara inblandade på av tau-isoformer i CSF och blod har potential att leda till nya biomarkörer för alzheimers sjukdom och andra tauopatier och bidra till ökad kunskap om sjukdomsmekanismer.

Arbetsuppgifter

Innehavaren av post-doc tjänsten kommer driva forskningsprojekt med målet att karaktärisera tau i CSF och blod samt att identifiera nya specifika tau-fragment med biomarkörpotential och sedan utvärdera dessa i kliniska studier. Det laborativa arbetet omfattar provpreparation av CSF och plasma genom bl.a. fastfasextraktion, HPLC och Immunoprecipitering, samt analys med masspektrometri och immunoassays. Arbetsuppgifterna omfattar även dataanalys med bioinformatisk programvara för proteinidentifiering samt statistik, skriva vetenskapliga artiklar och presentera resultat vid konferenser.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss främst till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag. En doktorsgrad inom relevant område; tex biokemi, analytisk kemi, bioteknik.

Bedömningsgrund

Vana av arbete med kliniska prover och laboratoriearbete, samt grundläggande kunskap om proteinkemi är ett krav. Forskningserfarenhet inom området Alzheimers sjukdom, neurovetenskap, β-amyloid och tau protein metabolism är meriterande. Kunskap i proteinpreparationsmetoder (e.g. tryptisk digerering, SPE, och HPLC), LC-MS inklusive bioinformatiska principer och mjukvaror för masspektrometrisk proteinidentifiering och kvantifiering, ELISA, Simoa och och andra immunoassays, är meriterande. God förmåga att självständigt bearbeta data och skriva vetenskapliga publikationer är en förutsättning liksom att i övrigt vara flexibel och ha förmåga att arbeta självständigt. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning på 100% i 24 månader, med placering vid institutionen för neurovetenskap och fysiologi. Tillträde; snarast eller enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av Johan Gobom tfn; +46 31 343 2377, e-post; johan.gobom@neuro.gu.se eller av professor Kaj Blennow tfn; +46 31 343 1791, kaj.blennow@neuro.gu.se eller av sektionschef/professor Henrik Zetterberg tfn; +46 768 672647, e-post; henrik.zetterberg@clinchem.gu.se.

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Intyg om doktorsexamen bifogas med ansökan.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-09-24.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.