Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i filmisk gestaltning

Till den nya enheten för film, fotografi och litterär gestaltning söker vi en universitetslektor i filmisk gestaltning. Anställningen är på heltid i fem år och i arbetsuppgifterna ingår undervisning på såväl film- som fotografiprogrammen, på både grund- och avancerad nivå.

 Den 1 januari 2020 slås två institutioner samman och bildar den nya institutionen HDK-Valand - Högskolan för design och konst. Ämnena är intakta men vi arbetar tillsammans i en dynamisk tvärvetenskaplig och konstnärlig miljö som uppmuntrar till nya forskningsområden.

Tillsammans med Högskolan för scen och musik är vi en del av Skandinaviens största konstnärliga fakultet, med en unik bredd av konstnärlig utbildning och forskning. Institutionerna ligger centralt placerade i Göteborg och har ett nära samarbete med aktörer inom det lokala och regionala kulturlivet samt ett brett internationellt nätverk och många internationella samarbetspartners. Läs mer om Akademin Valand  och HDK på respektive institutions hemsida.

Ämne

Filmisk gestaltning

Arbetsuppgifter

Programmen på grund- och avancerad nivå i film och fotografi har samarbetsaspekter och workshops kring gemensamma teman eller ämnen. Du förväntas kunna undervisa i rörlig bild och stillbild på båda ämnesområdena. I denna anställning innefattar undervisning handledning av studentprojekt, utveckling av kursinnehåll och administration vid bedömning och utvärdering.

I arbetsuppgifterna ingår undervisning på grundläggande och avancerad nivå, kursplanering, examinering och deltagande i arbetsgrupper med andra lärare. Särskild vikt ligger vid att utveckla samarbeten mellan ämnena film och fotografi. Vidare ingår medverkan i ämnets och institutionens utvecklingsarbete. Arbetet förutsätter ett nära samarbete med övriga medarbetare. I arbetsuppgifterna ingår även samverkan internt och med samhället i stort.

Filmprogrammet har flera lokala samarbeten och internationella parternships med andra utbildningsinstitutioner. Som lärare förväntas du odla dessa relationer och bidra till nätverket av lokala och internationella partnerskap.

Vi förutsätter att lärare vid Akademin Valand har en egen konstnärlig verksamhet samt följer utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt där det har betydelse för ämnet.

Vid institutionen finns möjlighet att söka resurser internt för forskningsaktiviteter.

Behörighet

Behörig att anställas som lektor inom konstnärlig verksamhet är enligt Högskoleförordningen 4 kap § 4 p 2 den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt konstnärlig doktorsexamen eller visat konstnärlig skicklighet eller har någon annan yrkesskicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Med konstnärlig skicklighet i denna anställning avses dokumenterad praktisk kunskap i film- och fotoproduktion på internationell nivå och förmåga att leda och underlätta samarbeten och konstnärliga gruppprocesser. Med pedagogisk skicklighet i denna anställning avses dokumenterad erfarenhet av undervisning på universitetsnivå och erfarenhet av ämnes- och programutveckling.

Doktorsexamen är meriterande.

Bedömningsgrund

Särskild vikt kommer att fästas vid konstnärlig skicklighet där följande kriterier särskilt beaktas:

- Dokumenterad konstnärlig verksamhet på internationell nivå
- Dokumenterad erfarenhet inom film- och fotografisk produktion från idé till distribution och screening riktad mot biografer, tv och / eller gallerier, konstinstitutioner eller andra relevanta offentliga plattformar
- Deltagande i internationella och / eller nationella nätverk inom oberoende filmskapande och fotografi.

Stor vikt kommer att fästas vid pedagogisk skicklighet samt förmåga att utveckla utbildningsverksamhet i samverkan med kollegor och det omgivande samhället där följande kriterier särskilt beaktas:
- Erfarenhet och förmåga att leda, samordna, utveckla och genomföra konstnärliga utbildningar på grundnivå och avancerad nivå
- Omfattande erfarenhet av olika typer av undervisning, tvärvetenskaplig och interdisciplinär undervisning samt visad förmåga att utveckla studenter i sina konstnärliga processer

 

Meriterande
- Erfarenhet inom följande områden: (i) avkolonialisering av visuell kultur och bildframställning, ii) kulturpolitik och frågor om identitet och multikulturalism, (iii) desegregering och avkolonialisering av innehåll i kurser och program
- Förmåga att initiera och genomföra forskning och erfarenhet av att söka och erhålla forskningsfinansiering
- Visad förmåga att driva och genomföra projekt och organisera konferenser och dylikt
-Dokumenterad förmåga att leda och utveckla externa partnerskap och programbaserade samarbeten

Undervisning på avancerad nivå sker på engelska. Inom ett par år förväntas du vara beredd att ta på dig administrativa och pedagogiska uppgifter som kräver förståelse och användning av det svenska språket, både muntligt och skriftligt.

Sökanden som saknar högskolepedagogisk utbildning förväntas genomgå sådan inom ett år från anställningens början.

Universitet kommer främst beakta den som efter en helhetsbedömning av dokumenterade meriter, kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra aktuella arbetsuppgifter och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, fem år med möjlighet till förlängning
Omfattning: 100%
Placering: HDK-Valand – Högskolan för deisgn och konst, Göteborg
Tillträde: 2020-01-01
 

Tillsättningsförfarande

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”.

Sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med ledigkungörelse samt att den inlämnas senast sista ansökningsdag. Då ansökan kan komma att granskas av internationella sakkunniga är det önskvärt att ansökan och dess bilagor är utformade på engelska. Om ansökan skrivs på svenska kan den komma att översättas. Vid eventuell avvikelse mellan det översatta dokumentet och det svenska originalet tar universitetet inget ansvar för översättning eller för direkta, indirekta eller andra former av skador som kan uppstå vid översättningen.

Eventuella handlingar som inte finns i elektronisk form skickas i tre exemplar, inkomna till Göteborgs universitet senast 2019-10-10, med referensnummer till:

Göteborgs universitet
Akademin Valand
Att: Therese Vestlund
Box 132
40530 Göteborg

I urvalsprocessen kan det bli aktuellt med intervjuer, tester och referenstagning.

Kontaktuppgifter för anställningen

Klara Björk, programansvarig MA film, 070-6779467
klara.björk@akademinvaland.gu.se

Therese Vestlund, personalhandläggare , 031-7865109
therese.vestlund@akademinvaland.gu.se

www.akademinvaland.gu.se/

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Då ansökan kan komma att granskas av internationella sakkunniga är det önskvärt att ansökan och dess bilagor är utformade på engelska. Om ansökan skrivs på svenska kan den komma att översättas. Vid eventuell avvikelse mellan det översatta dokumentet och det svenska originalet tar HDK inget ansvar för översättning eller för direkta, indirekta eller andra former av skador som kan uppstå vid översättningen.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-10-10

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?