Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Arkivarie

Göteborgs universitetsbibliotek är ett av landets största forskningsbibliotek och består av åtta enheter med olika ämnesinriktningar. Göteborgs universitetsbibliotek svarar i första hand för informationsförsörjningen vid Göteborgs universitet, men har också ett nationellt och regionalt ansvar. Biblioteket bedriver en framgångsrik verksamhet som samtidigt har stora framtida utvecklingsmöjligheter

Humanistiska biblioteket ger i första hand service till studenter och forskare inom Humanistiska fakulteten och Konstnärliga fakulteten. Våra unika samlingar lockar även en bred allmänhet och det nationella forskarsamhället. Med ca 70 anställda är vi den största enheten inom Göteborgs universitetsbibliotek. Verksamheten är organiserad i sex team som leds av varsin koordinator.

Vi arbetar ständigt med förbättringar och anpassningar med användaren i fokus och det innebär att det finns stora möjligheter till kompetensutveckling genom att ändra arbetsuppgifter eller att arbeta på andra bibliotek inom vår organisation. Det är därför viktigt att du är en person som vill utvecklas i takt med verksamheten.

Arbetsuppgifter

Du kommer att tillhöra kulturarvsteamet vid det Humanistiska biblioteket där arkiven och den största samlingen av tryckt material finns samlat. Här finns också KvinnSam som förvaltar kvinnohistoriska arkiv med tyngdpunkt på 1900-talets första hälft.

Du kommer huvudsakligen arbeta med att ordna, förteckna och registrera bibliotekets arkivsamlingar och handskrifter. Göteborgs universitetsbibliotek ingår i Alvinkonsortiet. Utöver förteckningsarbete av det historiska materialet kommer du även hantera nyförvärvat material och framtagning av arkivbeställningar.

I tjänsten ingår även samlingsvård och tillgängliggörande av kulturarvet, delaktighet i utvecklingsarbete, och projekt som t ex digitalisering. Du kommer delta i den löpande verksamheten vid Handskriftsavdelningen.
Handskriftsavdelningen vid Göteborgs universitetsbibliotek förvaltar samlingar från företrädesvis västsvenska kulturpersonligheter och forskare.

Även andra arbetsuppgifter kan förekomma och arbetets innehåll och förutsättningar kan komma att förändras över tid.

Kvalifikationer

Du skall ha relevant utbildning inom arkivvetenskap eller motsvarande som arbetsgivaren bedömer som likvärdig. Du skall ha erfarenhet av arbete med personarkiv inom universitetsbibliotek, museer eller arkivväsende. Goda kunskaper i svenska och engelska, andra språk är meriterande.

Det är meriterande om du har arbetat med utvecklingsarbete och i projekt kring digitalisering och arkiv. Även arbete med tillgängliggörande av material är meriterande.

Som person är du initiativrik och bra på att knyta kontakter. Du har god samarbetsförmåga och bidrar till att skapa ett förtroendefullt och utvecklingsinriktat arbetsklimat. Du är kvalitetsmedveten, mycket noggrann och strukturerad.

Du har ett intresse för historia, speciellt inom områdena kvinno-, person-, vetenskaps- och kulturhistoria. Erfarenhet av och/eller utbildning i arkiv- eller kulturarvspedagogik är meriterande.

Arbetsgivaren kommer främst att beakta den som efter en helhetsbedömning kan anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla ovan angivna arbetsuppgifter. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningen är en ett vikariat på 12 månader, 100 % heltid med placering på Göteborgs Universitetsbibliotek, Humanistiska biblioteket, Team kulturarv.
Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse.

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta

Anna Sjödahl Hayman, biträdande bibliotekschef Humanistiska biblioteken (fr o m vecka 33)
anna.sjodahl.hayman@ub.gu.se

Anders Strinnholm koordinator Kulturarvsteamet
anders.strinnholm@ub.gu.se

Anders Larsson, förste bibliotekarie Handskriftsavdelningen (fr o m vecka 34)
anders.larsson@ub.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Ansökan ska vara inkommen senast: 27 augusti 2019

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.