Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i bioinformatik och antibiotikaresistens

Anställningen är en heltidsanställning under 24 månader. Anställningen är knuten till Joakim Larssons forskargrupp vid avdelningen för infektionssjukdomar, Institutionen för Biomedicin, Sahlgrenska akademin vid Göteborgs Universitet . Gruppens forskningsfokus rör resistensutveckling mot antibiotika, särskilt betydelsen av den yttre miljön. Forskargruppen består idag av 1 professor, 2 docenter, 5 postdoktorer, 3 doktorander, 1 biomedicinsk analytiker samt examensarbetare. (http://biomedicine.gu.se/ominst/avd/infektion/forskare/joakim_larsson). Larsson leder också Centrum för Antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs Universitet (CARe; www.care.gu.se) med drygt 100 forskare. Därutöver finns mycket täta samarbeten med flera andra universitet, nationellt och internationellt. Forskningen är av interdisciplinär karaktär och har omfattande stöd från bland annat Vetenskapsrådet och Formas.

Ämne

Bioinformatik och antibiotikaresistens

Ämnesbeskrivning

De flesta resistensgener som orsakar problem i vården i dag förefaller ha sitt ursprung i ofarliga miljöbakterier. Vår grupp studerar drivkrafterna bakom denna utveckling, särskilt hur låga halter av antibiotika kan påverka processer såsom mobilisering av resistensgener, mutationshastighet, horisontell genöverföring, selektion och transmission av resistens mellan miljöer. I några delprojekt studerar vi det evolutionära sambanden mellan resistensgener i miljöbakterier och patogener, samt söker efter nya former av resistens i olika miljöer med såväl bioinformatiska metoder som med olika storskaliga funktionella analyser. En kunskap kring vilka resistensfaktorer vården kan komma att möta i morgon är värdefull för att snabbt kunna hantera nya hot. Vi söker en postdoktor som vill ta sig an uppgiften att med bioinformatiska modeller utforska olika miljöer m a p tidigare okända, mobila resistensfaktorer och i samarbete med kollegor karakterisera dessa. Andra frågeställningar som är aktuella rör spridningsrisker av resistenta bakterier via miljön liksom risker för att utsläpp av selektiva agens i miljön driver på evolution av nya resistensfaktorer

Arbetsuppgifter

Postdoktorn förväntas genomföra studier som syftar till att identifiera mobila resistensgener som tidigare inte beskrivits i patogener. Förutom identifiering och uttryck av dessa gener kan arbetsuppgifterna omfatta en karakterisering av deras evolution, funktion, struktur (i samarbete med mikrobiologer, molekylärbiologer och strukturkemister), reglering, uttryck, mobilitet samt förekomst i olika arter och miljöer. Arbetet kan också omfatta andra aspekter kring utveckling, förekomst och spridning av antibiotikaresistens inom andra pågående projekt i gruppen. Ett sådant projekt rör kvantifiering av risker för resistensspridning till arbetare och närboende kring kommunala reningsverk, m h a såväl metagenomisk som genomisk sekvensdata av bakterier/bakteriella samhällen i vatten, luft och fekalier. Det ingår i arbetsuppgifterna att författa/medförfatta vetenskapliga publikationer och presentera forskning vid internationella vetenskapliga konferenser.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som vid sista ansökningsdag innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. Eftersom anställning som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än 3 år räknat från sista ansökningsdag.

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Bedömningsgrund

Doktorsexamen i relevant område liksom god vetenskaplig produktion inom relevant område i relation till den tid som gått sedan doktorsexamen avlades är krav. Starkt meriterande är hög självständighet inklusive erfarenhet av bioinformatiskt arbete med bakteriella genom och metagenom, utveckling och validering av modeller för att identifiera resistensgener, programmering i relevanta programspråk (t ex python), bred erfarenhet av olika bioinformatiska verktyg, excellent kommunikativ förmåga, särskilt med avseende på att uttrycka sig vetenskapligt i skriftligt och muntligt på engelska, ett utvecklat vetenskapligt kritisk förhållningssätt, samt förmåga att arbeta framgångsrikt i grupp. 

Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning

Anställning

Anställningen är på heltid och tidsbegränsad, två år, med placering tills vidare på institutionen för biomedicin. Tillträde sker enligt överenskommelse. 

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av professor Joakim Larsson, e-post: joakim.larsson@fysiologi.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska innehålla:

  • Ett personligt brev med motivering till varför du söker tjänsten
  • CV som inkluderar vetenskapliga publikationer
  • Kopia på bevis för doktorsexamen
  •  Två referenser med kontaktuppgifter

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?