Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i idrottsvetenskap

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, IKI, bedriver forskning, forskarutbildning grundutbildning och samverkansuppdrag inom idrottsvetenskap och kostvetenskap.

Centrala intresseområden vid institutionen inom idrottsvetenskapen är coaching/ledarskap, undervisning/lärande samt hälsopromotion och prestationsutveckling. En stor del av institutionens grundutbildning sker inom hälsopromotionsprogrammet, programmet i sports coaching samt lärarutbildning i idrott och hälsa, men det finns även fristående kurser och kostvetenskapliga utbildningar. IKI är även värdinstitution för CHP och Riksidrottsuniversitet vid GU.

Idrottsvetenskap med inriktning Idrott och hälsa

Ämnesbeskrivning

Idrottsvetenskap avser idrott och fysisk aktivitet ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Här innefattas studier av den idrottande/fysiskt aktiva individen och idrottskulturens utveckling i samhället. Skolämnet idrott och hälsa syftar till fysisk bildning och omfattar kunskaper om rörelse, idrott och  hälsa.

Arbetsuppgifter

De huvudsakliga arbetsuppgifterna avser planering, genomförande och uppföljning av undervisning, samt forskning inom idrott och hälsa. Tjänstens innehåll omfattar bl.a. praktisk och teoretisk undervisning i skolämnet Idrott och hälsa. Undervisning omfattar kurser som behandlar lärandeteori, ämnets didaktik, hälsoaspekter samt samhällsvetenskapliga perspektiv på Idrott och hälsa. Ett centralt inslag är idrott och hälsas didaktik med fokus på elevers rörelseförmåga och lärande. I uppgifterna ingår arbete i lärarlag med ansvar för undervisning och utveckling av idrott och hälsa och därtill knutna kurser, samt VFU-uppgifter. Handledning på grund- och avancerad nivå är en viktig del i tjänsten. Kursadministration, kursutveckling och kursansvar ingår. I arbetet ingår att bedriva forskning inom den samhällsvetenskapliga delen av idrottsvetenskap inom ramen för forskargruppen Sport Coaching and Physical Education (SCoPE).

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Behörig att anställas som universitetslektor i idrottsvetenskap är den som har avlagt doktorsexamen i idrottsvetenskap med inriktning mot skolämnet Idrott och hälsa eller har motsvarande vetenskapliga kompetens, samt har visat vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.

Bedömningsgrund

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet i lika mån.

Vid bedömning kommer särskild vikt att läggas vid dokumenterad vetenskaplig skicklighet visad i första hand genom publikationer i för ämnet relevanta vetenskapliga tidskrifter. Dokumenterad erfarenhet av framför allt forskningsverksamhet avseende den samhällsvetenskapliga delen av idrottsvetenskap med fokus på ämnet Idrott och hälsa är meriterande, samt deltagande i/erhållande av externfinansierade forskningsprojekt.

Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att fästas vid dokumenterad erfarenhet av att planera och genomföra undervisning. Sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning förväntas genomgå sådan inom ett år från det att anställningen påbörjats. Handledning på grund-, avancerad och forskarutbildningsnivå är meriterande.

Sökandens deltagande i universitetets tredje uppgift (samverkan med det omgivande samhället) tillmätas vikt, t.ex. genom samverkansprojekt med skolan. Den sökandes personliga egenskaper i att kunna samarbeta internt och externt för att utföra de beskrivna arbetsuppgifterna kommer att beaktas vid bedömningen av lämpligheten för anställningen. En viktig bedömningsgrund är den sökandes erfarenhet av praktisk undervisning i ämnet Idrott och hälsa i grund- eller gymnasieskola.

Vid anställning väljs den sökande, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential inom ämnesområdet för anställningen, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Undervisningen sker på svenska och engelska. Den som tillsätts bör behärska ett skandinaviskt språk

Anställning

Anställningen är tillsvidare på 100 % vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.
Tillträde: enligt överenskommelse

Frode Slinde , prefekt
031-7864220, frode.slinde@gu.se

Karin Grahn, studierektor
031-7862072, karin.grahn@ped.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-09-02

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.