Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetsadjunkt i idrottsvetenskap 80 %

Institutionen för kost- och idrottsvetenskap, IKI, bedriver forskning, forskarutbildning grundutbildning och samverkansuppdrag inom idrottsvetenskap och kostvetenskap.

Centrala intresseområden vid institutionen inom idrottsvetenskapen är coaching/ledarskap, undervisning/lärande samt hälsopromotion och prestationsutveckling. En stor del av institutionens grundutbildning sker inom hälsopromotionsprogrammet, programmet i sports coaching samt lärarutbildning i idrott och hälsa, men det finns även fristående kurser och kostvetenskapliga utbildningar. IKI är även värdinstitution till CHP och Riksidrottsuniversitet vid GU.

För ytterligare information om Institutionen för kost- och idrottsvetenskap: http://www.iki.gu.se

Idrottsvetenskap med inriktning mot idrott och hälsa

Ämnes- och områdesbeskrivning

Idrottsvetenskap avser idrott och fysisk aktivitet ur ett tvärvetenskapligt perspektiv. Här innefattas studier av den idrottande/fysiskt aktiva individen och idrottskulturens utveckling i samhället. Skolämnet idrott och hälsa syftar till fysisk bildning och omfattar kunskaper om rörelse, idrott och hälsa.

Arbetsuppgifter

De huvudsakliga arbetsuppgifterna avser planering, genomförande och uppföljning av undervisning inom områdena idrott och hälsa, lärarutbildning och ämnets didaktik. Främst handlar tjänsten om undervisning inom områdena rörelse, rytmik och dans samt gymnastik för främst grundskolans åldrar, samt motorik och rörelse för barn i grundskola och förskola. Annan idrottsdidaktisk undervisning i t.ex. lek, boll och friluftsliv förekommer i kurser både i grundlärar- och ämneslärarprogrammet. I uppgifterna ingår arbete i lärarlag med ansvar för undervisning och utveckling av idrott och hälsa och därtill knutna kurser samt VFU-uppgifter. Didaktik i relation till skolämnet idrott och hälsa är centralt. Kursadministration och kursledarskap förekommer i tjänsten.

Undervisningen sker på svenska.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

Behörig att anställas som universitetsadjunkt är den som dels visat pedagogisk skicklighet, dels genomgått högskoleutbildning på lägst avancerad nivå eller har motsvarande kompetens eller någon annan skicklighet som är av betydelse med hänsyn till anställningens ämnesinnehåll och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.

Lärarexamen i idrott och hälsa, är ett krav.

Bedömningsgrund

Det fodras att den sökande har väl dokumenterad erfarenhet av undervisning i grundskola/gymnasieskola och gärna inom lärarutbildning på universitetsnivå. Erfarenhet av undervisning inom idrottsdidaktik är starkt meriterande och specifikt inom områdena gymnastik, rörelse, rytmik och dans, liksom praktisk erfarenhet av skolutvecklingsarbete. Kunskap om/erfarenhet av undervisning om rörelse för barn i lägre åldrar inklusive förskoleåldern är meriterande.

Sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning förväntas genomgå sådan inom ett år från det att anställningen påbörjats.

En viktig bedömningsgrund är potential för vetenskaplig skicklighet. Sådan potential kan visas genom den sökandes examensarbete på avancerad nivå, dokumenterad erfarenhet av forsknings- och utvecklingsarbete, samt genom studier på forskarnivå. Den sökandes examensarbete/forskningsverksamhet ska ha relevans för ämnet idrott och hälsa.

Sökandes personliga egenskaper avseende förmåga att samarbeta internt och externt för att utföra de beskrivna arbetsuppgifterna kommer att beaktas vid bedömningen av lämpligheten för anställningen. I denna rekrytering kommer universitetet främst att beakta den sökande som efter en helhetsbedömning anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla här ovan beskrivna arbetsuppgifter.

Anställning

Anställningen är tillsvidare på 80 % vid institutionen för kost- och idrottsvetenskap.
Tillträde: 2020-01-01

Frode Slinde , prefekt, 031-786 4220, frode.slinde@gu.se
Karin Grahn, studierektor, 031-786 2072, karin.grahn@ped.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast:2019-09-02

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.