Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorandplats i kognitionsvetenskap

Välkommen att söka en utlyst tjänst som doktorand i kognitionsvetenskap kopplat till samhällets digitalisering. Tjänsten är placerad vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi och Avdelningen för kognition och kommunikation. Planerad start 2019-10-01, eller enligt överenskommelse.

Institutionen för tillämpad IT

Utbildning och forskning vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi är inriktad mot samhällets digitalisering. Institutionen bedriver utbildning och forskning inom områdena informatik, lärande och IT, samt kognition och kommunikation i nära samarbete med industri och offentlig sektor. Institutionen är belägen på Campus Lindholmen. Institutionen har totalt cirka 30 doktorander inskrivna i ämnena Informatik, IT och lärande, kognitionsvetenskap, och kommunikation.

Avdelningen för kognition och kommunikation

Avdelningen för kognition och kommunikation består av ett femtontal forskare som arbetar särskilt med frågor om beslutsstöd, maskininlärning, autonoma nätverk, deep learning, Artificiell Intelligens samt digital kommunikation och som regelbundet är publicerade i internationella topptidskrifter. 

All undervisning vid avdelningens program, Master in Communication och kandidatprogrammet i Kognitionsvetenskap speglar verksamhetens starka forskningsmiljö.

I både forskning och utbildning har avdelningen en lång tradition av nära samarbete med industri och offentlig sektor. Avdelningen är värd för ICED Lab samt aktiv i olika samverkansprojekt rörande bland annat Artificiell Intelligens.  

För mer information av avdelningen, se www.ait.gu.se/kognition-kommunikation 

Doktorandutbildningen

Forskarutbildningsämnet är kognitionsvetenskap och tjänsten kommer att vara placerad vid Avdelningen för kognition och kommunikation, Institutionen för tillämpad informationsteknologi. Doktoranden kommer att delta i forskningsaktiviteter i anslutning till ICED Lab som avser grundläggande och tillämpad forskning inom interaktion, kognition, emotion, och beslutsfattande. ICED Lab bedriver forskning i samarbete med olika partners.

Antagning till forskarutbildning syftar till en doktorsexamen i ämnet. Utbildningen löper över fyra år på heltid motsvarande 240 hp och fördelas på avhandlingsarbete, kurser, samt litteraturstudier. Forskarutbildningen består av en kursdel, och ett eget forskningsarbete som ska resultera i en skriftlig doktorsavhandling där doktoranden ska uppvisa en vetenskaplig progression inom ämnesområdet. Doktorandens forskarutbildning bedrivs under handledning av en huvudhandledare och en eller flera biträdande handledare. Handledarna har till uppgift att bidra till doktorandens utveckling avseende metodologi, analytiska färdigheter och teoretiskt djup och bredd. Resultaten kommer att kommuniceras i form av vetenskapliga artiklar, konferenspresentationer mm och en doktorsavhandling. För att erhålla en filosofie doktorsexamen måste doktorander ha skrivit och muntligt försvarat en doktorsavhandling som har godkänts vid ett offentligt försvar (disputation) och han eller hon måste också ha erhållit betyget godkänt på de kurser och prov som ingår i studieplanen.

Behörighetskrav

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall särskild behörighet.

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i ämnet kognitionsvetenskap har den som:

  • uppnått examen på avancerad nivå i ett eller flera av kognitionsvetenskapligt relaterade ämnen som psykologi, neurovetenskap, AI , eller motsvarande ämne, och
  • kan uppvisa god kommunikationsförmåga i tal och skrift i engelska och svenska.

Bedömningsgrund

Förmågan att tillgodogöra sig en forskarutbildning är avgörande och sökande måste styrka detta genom dokumenterade kunskaper i ämnet kognitionsvetenskap, samt kunskaper i akademiskt vetenskapligt arbete. Förutom behörighetskraven ser vi erfarenhet av forskningssamarbete som en merit. Vi uppmuntrar sökande som har fokus på människa-teknik interaktion, eller människa-människa interaktion, och i båda dessa fall en vilja att knyta an till kognitionsteorier och beräkningsmodeller / kvantitativ analys, som till exempel machine learning, based modelling, emotion expression analysis, eller interactive dynamics.

Anställning

Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. 
Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Den person som blir antagen och därefter anställd kommer att placeras vid institutionen för tillämpad IT.

Anställningen som doktorand avser heltid / 100 % och planerat startdatum är 1 oktober 2019 eller enligt överenskommelse.

Tillsättningsförfarande

Urval, intervju och bedömning utförs av en lokal rekryteringsgrupp.
Intervjuer kan komma att ske löpande.

Kontaktuppgifter för anställningen

Vänligen kontakta:
avdelningschef Alexander Almér: alexander.almer@ait.gu.se
universitetslektor och forskningsledare för ICED Lab Rob Lowe: robert.love@ait.gu.se
personalhandläggare Emil Fägerwall Ödman: 031-786 2904

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-08-29 

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?