Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i vårdvetenskap - Hållbar och kostnadseffektiv vård vid komplexa kroniska sjukdomar

Institutionen för vårdvetenskap och hälsa vid den hälsovetenskapliga fakulteten Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet utlyser en doktorandplats i samarbete med KU Leuven (University of Leuven), Belgien, syftande till dubbel examen på forskarnivå.  

Titel på projektet: Hållbar och kostnads-effektiv vård vid komplexa kroniska sjukdomar: Utveckling av en internationellt validerad algoritm för att fördela patienterna med medfödda hjärtfel till lämplig vårdnivå

Arbetsuppgifter

Utbildning på forskarnivå omfattar fyra års heltidsstudier och leder fram till en doktorsexamen. Den som är anställd som doktorand ska främst ägna sig åt sin forskarutbildning. En doktorand får dock i begränsad omfattning arbeta med utbildning, forskning och administration. Sådant arbete får, innan doktorsexamen avlagts, inte omfatta mer än 20 procent av full arbetstid.

Utbildningen i vårdvetenskap består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se https://medarbetarportalen.gu.se/sahlgrenskaakademin/forskarutbildning/

Projekt: Medfödda hjärtfel uppträder hos ca 9 av 1,000 levande födda barn, och innefattar ett brett spektrum av enkla, måttligt svåra och komplexa hjärtmissbildningar. I nuläget överlever mer än 95% till vuxen ålder. Oavsett vilken behandling man har fått under barndomen krävs i flertalet fall livslång uppföljning.

Med det breda spektrum som medfödda hjärtfel uppvisar, kan patienter principiellt handläggas på tre vårdnivåer: (i) uteslutande inom ramen för högspecialiserad vård; (ii) delat mellan högspecialiserad vård och kardiologer på länssjukvårdsnivå; och (iii) icke-specialiserad vård, antingen kardiologer på länssjukvårdsnivå eller allmänläkare. Hittills har hjärtfelets grad av komplexitet i huvudsak varit avgörande för val av vårdnivå. Det finns emellertid inga empiriska data som understödjer denna rutin. Detta kan medföra att en stor andel patienter stannar kvar inom den högspecialiserade vården, vilket på sikt riskerar att överbelasta denna. Å andra sidan riskerar en del patienter att få otillräcklig vård eller helt sakna vård. Dessa två företeelser kan samverka till att tillgången till och utbudet av vård för den växande gruppen av vuxna med medfödda hjärtfel, inte blir optimalt strukturerad. 

Det övergripande syftet med doktorandprojektet är att utveckla och testa en strategi där man genom att stratifiera den individuella risken kan avgöra den mest optimala vården för dessa patienter baserat på risken för komplikationer och vårdrelaterade kostnader. Vi kommer att använda en öppen, multicenter retrospektiv kohortdesign, där kliniska och administrativa data från register i Sverige och Belgien kombineras, inklusive mortalitet, hjärtrelaterad sjuklighet och vårdutnyttjande. Genomförandet omfattar databashantering och statistisk analys.

Detta är ett unikt projekt som involverar både barn- och vuxensjukvård, på internationell nivå och i samarbete med internationellt framstående forskare inom hjärtsjukvården.

Utbildningen bedrivs på heltid med anställning som doktorand vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, och leder till en dubbel examen (doktorsexamen) i samarbete med KU Leuven (University of Leuven) i Belgien. Doktoranden antas till utbildning på forskarnivå vid båda universiteten och förväntas tillbringa minst 12 månader på respektive universitet under utbildningen. På grund av att projektet är integrerat i en nationell och internationell samverkan behöver doktoranden behärska engelska och periodvis ha möjlighet att resa till partneruniversitetet i Belgien.

Länk till KU Leuven: http://www.kuleuven.be/research/phd/

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs grundläggande och i förekommande fall särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper. 

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå i vårdvetenskap har den som med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller har bedömts ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:
- specifika kunskaper och färdigheter inom ämnesområdet och närliggande forskningsområden
- erfarenhet av vetenskaplig teori och relevanta forskningsmetoder
- vetenskaplig analys och presentation styrkt genom uppsats, examensarbete, vetenskapliga publikationer eller liknande. 

Dokumenterad erfarenhet av statistisk analys är meriterande. Intresse för och/eller erfarenheter av hälso- och sjukvårdsforskning, hälsoekonomi, folkhälsovetenskap, epidemiologi och medicin är önskvärd. God kommunikationsförmåga är också önskvärd. Projektet förutsätter att doktoranden behärskar det svenska språket i skrift då databearbetningen innebär hantering av registerdata på svenska. 

Anställning

Efter antagning till utbildning på forskarnivå kommer du att bli anställd som doktorand. Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Den första anställningen som doktorand får gälla högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. En person får vara anställd som doktorand under sammanlagt högst åtta år. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Placering: Anställning som doktorand vid institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet. Omfattning 100%. Tillträde enligt överenskommelse.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander. 

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta:

Huvudhandledare Hanna Gyllensten, institutionen för vårdvetenskap och hälsa,
telefon: 0707 482412, e-post: hanna.gyllensten@gu.se

Biträdande handledare Philip Moons, institutionen för vårdvetenskap och hälsa,
e-post: philip.moons@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Komplett ansökan innehåller i pdf format:

  • Personligt brev
  • CV
  • Bevis om examen på avancerad nivå eller fullgjorda kurser, se behörighetskrav ovan
  • Bevis om slutförd kurs i Engelska 6 eller motsvarande (gymnasiebetyg eller motsvarande)

För sökande med utländsk examen

Om examen är från lärosäte utanför Sverige är du skyldig att informera dig om vad som gäller för just det landet https://www.antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/magister-och-master/for-dig-med-utlandsk-kandidatexamen/dokument-fran-ditt-utbildningsland/ - där finns även information om hur det särskilda behörighetskravet i engelska kan uppfyllas.

  • Ange i din ansökan en kontakt (telefonnummer eller e-post) till utfärdande lärosäte som kan verifiera examen 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-08-26 

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?