Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor inom artidentifikation genom AI, medborgarforskning och mobilappar

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionen är placerad på tre olika ställen: i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinareberget i Göteborg och på den marina forskningsstationen som drivs av Sven Lovén centrum för marin infrastruktur – Kristineberg.

Den aktuella tjänsten är förlagd till Göteborgs botaniska trädgård.

Institutionen för biologisk och miljövetenskap (http://bioenv.gu.se) är värd för Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier (http://ggbc.gu.se). Centrumet har två huvudmål: att vidareutveckla forskning om biologisk mångfald och att överbrygga klyftan mellan forskare, allmänhet och industri. Alexandre Antonelli forskargrupp (Antonelli Lab, http://antonelli-lab.net) består av cirka femton personer, inklusive studenter, forskare och laboratoriepersonal, samt ca tjugo associerade medlemmar i Göteborg och vid Royal Botanic Gardens, Kew in London (http://www.kew.org/science). Gruppen arbetar med flera biodiversitetsrelaterade frågor med fokus på evolution och biogeografi. Arbetsspråket är engelska. Gruppens forskning har haft stor internationell inverkan och fått flera prestigefyllda bidrag, bland annat Europeiska forskningsrådets ERC, VRs, Knut- och Alice Wallenbergstiftelsen och bland annat Stiftelsen för strategisk forskning.

Projektbeskrivning

Målet med detta projekt är att främja lösningar för identifiering och loggning av världens arter med integrerade bioinformatiska lösningar. Arbetet kan bestå av flera uppgifter, beroende på kandidatens styrkor och egna forskningsintressen:

 • Implementera dynamiska identifieringsnycklar för att möjliggöra identifiering av morfologiskt liknande arter
 • Använda algoritmer för bildigenkänning baserad på konvolutionella neurala nätverk för att identifiera växtarter
 • Integrera geo-referensverktyg för att ytterligare förbättra noggrannheten för automatiska identifieringar
 • Koordinera en omfattande bildbank för växtarter av medborgare och volontärer
 • Bedöma precisionen av klassificering med hjälp av neurala nätverk byggda från medborgargenererade bilder jämfört med en expertbedömd bildbank
 • Uppskatta hur biologisk mångfald förändras lokalt baserat på bilder som tagits på samma plats under olika år

Arbetsuppgifter

Detta arbete innefattar genomförandet av olika bioinformatiska lösningar inklusive, men inte begränsat till, punkterna ovan. De utvecklade lösningarna kommer i första hand att implementeras i mobilappen https://knowme.earth/, finansierad av Europeiska forskningsrådet, Vetenskapsrådet och Stiftelsen för strategisk forskning. Forskaren bör antingen implementera dessa lösningar i appen direkt eller (om så krävs) arbeta nära och handleda en mobilapputvecklare.

Behörighet

För denna anställning måste du ha:

 • En doktorsexamen eller motsvarande inom biologisk mångfald eller biologi, artificiell intelligens / maskininlärning, bioinformatik eller relaterade discipliner.
 • Erfarenhet av mjukvaruutveckling eller av att leda utveckling av programvara.
 • Utmärkt förmåga att kommunicera på engelska i tal och skrift.
 • Dokumenterad god strategisk och administrativ kapacitet.
 • Utmärkt samarbetsförmåga, men också förmåga att kunna arbeta självständigt och fokuserat.
 • Erfarenhet av att tala inför andra och ge presentationer.
 • Utmärkt interpersonella färdigheter.

Kvalifikationer

Vi söker någon som bevisligen är mycket effektiv, engagerad och uppdaterad i frågor relaterade till målen för detta projekt. Du ska vara självmotiverad och ha förmåga att planera och genomföra projekt enligt strategier och mål. Du ska ha förmåga att tänka strategiskt och kunna skapa en helhetssyn av situationer. Möjligheten att kommunicera på svenska är inte ett krav.

Det skulle också vara fördelaktigt, men inte ett krav, om du har erfarenhet av utveckling av mobilappar. Prioritet ges till "nativ" mobil-utveckling med hjälp av React Native, iOS-utveckling i Swift och Android-utveckling i Java. Det är ett plus om kandidaten har erfarenhet av moderna webbspråk och erfarenhet av full stack-utveckling för att kunna samarbeta bra med utvecklingsteamet.

Dessutom önskar vi att du är en bra lyssnare, öppen och serviceinriktad. Arbetet kräver konstant iterativ mjukvaruutveckling, inom en snabb utvecklingscykel. Kandidaten måste kunna ta till sig och omvandla feedback från användare till resultat och snabbt anpassa sig till användarens behov.

De topprankade kandidaterna kommer att väljas ut för en intervju, som initialt kommer att hållas på engelska via Skype.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad heltidsanställning på två år med placering vid Institutionen för biologi och miljövetenskap.
Tillträde enligt övrenskommelse.

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska och innehålla

 • Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen
 • Meritförteckning (CV)
 • Examensbevis på doktorsexamen
 • Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta  

Alexandre Antonelli, professor
Tel. +46 703 989 570
e-post: alexandre.antonelli@bioenv.gu.se or a.antonelli@kew.org 
http://antonelli-lab.net

Daniele Silvestro, forskarassistent  
e-post: daniele.silvestro@bioenv.gu.se

Jan Sveide, VD knowme.earth
e-post: jan@sveide.se 

Henrik Aronsson, professor och prefekt
Tel. +46 31 786 48 02
e-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se
https://bioenv.gu.se/

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?