Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i zoologisk systematik

Vid institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener och, individer till populationer och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade förändringar. Institutionens strategi är att främja stark, internationellt förankrad forskning och uppmuntra excellent undervisning. Ytterligare information finns på vår webbplats: https://bioenv.gu.se/

 

Institutionen för biologi och miljövetenskap gör nu en strategisk satsning inom det övergripande temat ”konsekvenser av miljöfaktorer på biologiska system”. Syftet är att fördjupa kunskapen om hur naturen svarar på nutida miljöförändringar och mänsklig påverkan och hur negativa effekter kan motverkas. BioEnv består av ett stort antal vitala forskningsgrupper och etablerade centrumbildningar (GGBC, FRAM, SWEMARC) med relevans för detta forskningsfält.

 

Institutionen för biologi och miljövetenskap anställer fem nya lektorer i zoologisk ekologi, zoologisk fysiologi, zoologisk systematik, miljövetenskap med inriktning ekotoxikologi, samt biologisk mångfald.

 

Ämne

Zoologisk systematik

 

Ämnesbeskrivning

Zoologisk systematik omfattar olika aspekter av djurs fylogenetiska släktskap, morfologi, taxonomi, artbildning och utdöenden. Inom ämnet kombineras molekylärbiologiska metoder, fylogenetiska och statistiska analyser, bioinformatik och fältstudier. Vid institutionen finns en stark tradition av forskning på zoologisk, botanisk och mykologisk systematik. I anslutning till institutionen finns ”Gothenburg Global Biodiversity Center” (www.ggbc.gu.se) som samordnar forskning och annan verksamhet inom biodiversitet och bevarandebiologi.

 

Vi rekryterar en universitetslektor i zoologisk systematik. I arbetsuppgifterna ingår undervisning och att utveckla ett självständigt forskningsprogram i zoologisk systematik. Forskningen bör ligga i linje med institutionens inriktning och du förväntas utveckla samarbeten med andra forskargrupper inom institutionen. Du förväntas söka externa forskningsanslag, bygga upp och leda en forskargrupp, samt handleda doktorander. Arbetsuppgifterna omfattar undervisning på grundnivå och avancerad nivå inom främst biologiprogrammen, men även inom t.ex. det miljövetenskapliga programmet. Undervisningen sker på både svenska och engelska. Du förväntas i första hand undervisa inom områdena systematik och biodiversitet på grundläggande och avancerad nivå. Detta innefattar bland annat undervisning om djurens grundläggande systematik och morfologi samt faunistik relevant för svenska förhållanden. Förutom föreläsningar och övningar ingår även kursledaransvar. I arbetsuppgifterna ingår också att handleda examensarbeten på grundnivå och avancerad nivå inom biologi- och miljövetenskapliga utbildningar. Som en del av ett större lärarlag förväntas du ta en aktiv del i utveckling och förnyelse av undervisningen både till innehåll och form. Vidare förväntas du delta i institutionens verksamhet genom administrativa uppdrag. Du bör samverka med det omgivande samhället, både i samverkansprojekt och i populärvetenskapliga aktiviteter.

 

Du som saknar högskolepedagogisk utbildning får genomgå sådan inom två år från tillträde till anställningen. Universitetet erbjuder högskolepedagogiska kurser.

 

Du förväntas kunna undervisa på svenska inom två år. Universitetet erbjuder kurser i svenska.

 

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning.

 

Behörig att anställas som universitetslektor är den som har avlagt doktorsexamen i relevant ämne och som har visat pedagogisk skicklighet. Förmåga att kunna undervisa på svenska eller engelska är också ett krav.

 

Bedömningsgrund

Vid tillsättningen kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet som vägs in i lika hög grad i bedömningen. Skicklighet i forskning ska vara dokumenterad genom vetenskaplig publicering, bidrag till konferenser, förmåga att erhålla externa forskningsmedel och erfarenhet av forskningshandledning. Skicklighet i undervisning ska vara dokumenterad genom erfarenhet av akademisk undervisning och handledning inklusive författande av undervisningsmaterial och liknande. De sökandes personliga egenskaper i att kunna samarbeta internt och externt för att utföra de beskrivna arbetsuppgifterna kommer att beaktas i bedömningen av lämpligheten för anställningen. Därutöver ska skicklighet i att samverka med omgivande samhälle samt att informera om forskning och utvecklingsarbete nationellt och internationellt beaktas.

 

Sammanfattningsvis, vid läraranställning ska den sökande väljas som, efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten. Den sammanvägda bedömningen kommer även att omfatta hur den sökandes meriter och planer kompletterar och stärker verksamheten i enlighet med institutionens strategi.

 

Anställning

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Omfattning: 100 %

Placering: Institutionen för biologi och miljövetenskap, Göteborg

Tillträde: Snarast enligt överenskommelse

 

Tillsättningsförfarande

Bedömningsprocessen kommer att omfatta utlåtanden från externa sakkunniga, intervjuer och provföreläsningar. Bedömningen av meriter och erfarenhet kommer att ta hänsyn till föräldraledighet, sjukfrånvaro eller andra liknande omständigheter. Skälen och omfattningen av frånvaro anges i samband med redogörelsen av meriter och erfarenheter.

 

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av:

Professor Henrik Aronsson, prefekt

+46 31 786 4802

henrik.aronsson@bioenv.gu.se

 

Professor Urban Olsson

+46 31 786 3453

urban.olsson@bioenv.gu.se

 

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:

http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

 

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan bifogas:

  • CV, inklusive fullständig publikationslista och redogörelse för erhållna externa medel (med belopp).
  • Redogörelse för vetenskapliga meriter och motivering till urvalet av högst fem vetenskapliga publikationer som du åberopar i ansökan. Ange din roll och arbetsinsats för de valda publikationerna.
  • Forskningsplan med beskrivning av pågående och planerad forskning samt andra planerade aktiviteter med relevans för anställningen (maximalt tre sidor).
  • Redogörelse för pedagogiska meriter, med upplysningar om omfattning och typ av undervisning samt utlåtande om dess kvalitet. Redogörelsen ska också omfatta pedagogisk reflektion och undervisningsfilosofi.
  • Redogörelse för meriter inom ledning, administration och samverkan.
  • Fullständiga elektroniska exemplar av dina främsta publikationer (maximalt tio stycken).
  • Intyg och övriga handlingar som du önskar åberopa.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i två exemplar vardera till:

Fakultetskansliet för naturvetenskap

Att: Siranush Kosayan

Göteborgs universitet

Box 460

405 30 Göteborg

 

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-08-20

 

Ytterligare information

Att välja en karriär i ett främmande land är ett stort steg och väcker många frågor om vad som väntar. Således, för att ge dig en allmän uppfattning om vad vi och Göteborg har att erbjuda i form av förmåner och livet i allmänhet, besök http://www.science.gu.se/english/about/career

Information om Naturvetenskapliga fakulteten finns på http://science.gu.se/

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?