Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskare inom miljöövervakning av plankton

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionen är placerad på tre olika ställen: i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinareberget i Göteborg och på den marina forskningsstationen som drivs av Sven Lovén centrum för marin infrastruktur – Kristineberg. Den aktuella tjänsten är förlagd till Kristineberg.

Projektbeskrivning

Miljöövervakningen undersöker biogeokemi i fria vattenmassan. Biogeokemi innebär i det här fallet primärproduktion, närsalter, salt, temperatur, klorofyll, växtplankton och djurplankton (inkl. geléplankton). Primärproduktion kvantifieras genom intubationer av havsvatten med tillsats av 14C. Resultaten används för att följa förändringar i primärproduktion över tid och tillsammans med andra miljödata för att undersöka möjliga orsaker till förändringarna.

Arbetsuppgifter

Denna anställning innebär främst planering och koordinering men också utförande av miljöövervakning av hela planktonekosystemet vid tre stationer på västkusten.

Provtagning kommer att ske varje vecka från båt och innebär insamling och mätningar av primärproduktion och bakterieproduktion. Visst analysarbete som inkluderar radioaktivt arbete med olika isotoper och klorofyllanalyser ingår. Forskaren ska sammanställa alla data i en årlig rapport.

Anställningen

Detta är en tidsbegränsad anställning i 12 månader, omfattning 20 % med start snarast möjligt eller enligt överenskommelse.

Behörighet

Behörig att anställas som forskare är den som innehar doktorsexamen i relevant ämnesområde. I detta fall marin ekologi, marinbiologi eller liknande. Doktorsexamen ska vara klar före sista ansökningsdag.

Bedömningsgrunder

God kunskap i alla praktiska moment krävs liksom erfarenhet av rapportskrivning på engelska. Särskild vikt kommer att läggas vid kompetens inom miljöövervakningen.
Provtagning sker från båt så ett krav är att kunna hantera båt samt erfarenhet av fältprovtagning

God förmåga att muntligt och skriftligt kommunicera på engelska är ett krav då vi arbetar i en internationell miljö.

Nära samarbete kommer att ske med personal på Kristineberg, och det är nödvändigt med ett flexibelt och hjälpsamt arbetssätt. Bedömning kommer att ske på den sammantagna kompetensen hos personen.

Ansökan ska företrädesvis skrivas på engelska och innehålla:

• Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen (max en A4-sida)
  • Meritförteckning (CV)
  • Examensbevis på doktorsexamen
  • Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript

De högst meriterade sökande kallas till en intervju som kan komma att genomföras på engelska och i vissa fall via skype.

Ansökan

Kontaktuppgifter för anställningen:

Peter Tiselius, professor
e-post: peter.tiselius@bioenv.gu.se

websida: https://bioenv.gu.se/personal?userId=xtispe

Henrik Aronsson, professor och prefekt
tel. +46 31 786 48 02
e-post: henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Fackliga organisationer

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.