Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor till SOM-institutet/Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (2 år, 100 %)

Forskningsprojektet Exploring new interventions for decreasing survey nonresponse among immigrants, socially impoverished groups, and people living in disadvantaged neighborhoods söker nu en postdoktor som ska genomföra forskning inom ramen för projektet som leds av Doktor Sebastian Lundmark (SOM-institutet). I projektet medverkar även docent Johan Martinsson (SOM-institutet) och professor Henrik Ekengren Oscarsson (statsvetenskapliga institutionen).

Exploring new interventions for decreasing survey nonresponse among immigrants, socially impoverished groups, and people living in disadvantaged neighborhoods är ett treårigt projekt finansierat av Vetenskapsrådet med start 2019. Projektet har som målsättning att utveckla och utvärdera nya interventioner för att öka svarsfrekvensen i enkätundersökningar med fokus på svarsfrekvensen i socialt utsatta grupper, bland invandrare, och bland boende i resurssvaga och särskilt utsatta områden i Sverige.

Arbetsuppgifter

Som postdoktor skall du bedriva forskning inom ramen för projektet. Arbetet kommer att ske i nära samverkan med såväl projektledaren Sebastian Lundmark som övriga medverkande i projektet. En begränsad del undervisning kan komma att ingå i tjänsten.

Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att förbereda och författa vetenskapliga forskningsartiklar inom projektets område. I arbetsuppgifterna ingår även att ansvara för att samla in den empiriska data som behövs för sådana vetenskapliga artiklar. Detta innebär till exempel att arbeta med utvecklingen och genomförandet av de enkätundersökningar som krävs för de olika delstudierna i projektet. I detta arbete kan ingå alla former av surveyundersökningar som traditionella pappers- och webbenkäter eller telefonintervjuer. Utöver detta kan också postdoktorn ansvara för och genomföra bortfallsintervjuer med respondenter och fokusgrupper med målet att utveckla nya hypoteser och interventioner riktade till att öka svarsfrekvenser i enkätundersökningar. Analys av och arbete med registerdata kan även komma att ingå i arbetsuppgifterna. Arbetet förväntas utföras med en hög grad av självständighet, och det finns goda möjligheter att sätta sin egen prägel på de olika delstudiernas utformning i samråd med projektledaren.

I anställningen som postdoktor ingår 80 procent forskning. Minst 70 procent kommer vara inom ramen för projektet. I övrigt kan även komma ifråga att delta i forskning som bedrivs vid SOM-institutet. Resterande 20 procent kan exempelvis bestå av undervisning eller av att arbeta med genomförandet av de olika undersökningar som genomförs av SOM-institutet som exempelvis de årliga SOM-undersökningarna eller de olika webbpaneler som drivs av opinionslaboratoriet LORE. Även visst arbete inom de moduler inom det nationella konsortiet CORS som är förlagda vid SOM-institutet kan komma ifråga, som exempelvis dokumentation av olika surveyundersökningar.

Behörighet

Behörig för anställningen är den som har en doktorsexamen i surveymetodologi, statsvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, psykologi eller närliggande disciplin. Mycket goda kunskaper i svenska är nödvändigt för anställningen då arbetsuppgifterna innefattar datainsamlingar på svenska och bland annat utformning av frågeformulär med mera på svenska. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare kan komma i fråga om det finns särskilda skäl.

Bedömningsgrunder

Starkt meriterande för anställningen är följande:

  • Mycket goda kunskaper i surveymetodologisk forskning, särskilt erfarenhet av vetenskapliga publikationer
  • Tidigare erfarenhet från arbete med genomförande av frågeundersökningar (planering, genomförande, dokumentation)
  • Mycket goda kunskaper i statistiska analysmetoder, särskilt experimentell design

 Meriterande för anställningen är följande:

  • Tidigare erfarenhet av analyser av surveydata med avseende på bortfall, representativitet och datakvalitet
  • Tidigare erfarenheter från arbete med registerdata
  • Goda kunskaper i relevanta programvaror som exempelvis Word, Excel, SPSS, Stata, R och webb­enkätverktyget Qualtrics

Den anställde kommer att ingå personalen vid SOM-institutet och arbeta nära tillsammans med både övriga medverkande i projektet och övrig personal på SOM-institutet. Det är därför viktigt att vara flexibel, samarbetsorienterad och beredd att ta sig an alla typer av arbetsuppgifter. Personlig lämplighet kommer att ges stor vikt, liksom förmåga att arbeta självständigt och driva projektet framåt.

Anställning

Anställningen är tidsbegränsad till två år i en omfattning av heltid. Anställningen är placerad på SOM-institutet som är en centrumbildning vid Institutionen för journalistik, medier och kommunikation, Göteborgs universitet.

Omfattning: 100 procent, varav minst 80 procent forskning.
Tjänstebenämning: postdoktor

Placering: SOM-institutet, Göteborg 
Tillträde 1 september 2019 eller enligt överenskommelse.

Diarienummer: PAR 2019/147

Tillsättningsförfarande

Sökande skall till ansökan foga en meritsammanställning (personalia, aktuell adress, utbildningsbevis, tidigare tjänstgöring, språkkunskaper, uppsatser, vetenskapliga artiklar och andra publikationer) samt en noggrann dokumentation av relevanta erfarenheter. De främsta sökande kan komma att kallas till intervju.

Läs mer om SOM-institutets verksamhet på hemsidan: www.som.gu.se och www.lore.gu.se.

Kontaktuppgifter för anställningen

För upplysningar om anställningen eller om forskningsprojektet, kontakta personalhandläggare Isabella Zander (isabella.zander@gu.se) 031-786 6310, projektansvarig Sebastian Lundmark (sebastian.lundmark@som.gu.se), eller SOM-institutets föreståndare Johan Martinsson (johan.martinsson@som.gu.se).

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-02-25

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?