Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i interaktionsdesign

Vid institutionen för tillämpad IT bedrivs utbildning och forskning inom informatik, lärande, kommunikation och kognitionsvetenskap i nära samverkan med industri och offentlig sektor. Här utvecklas individens kunskap och förmåga att analysera, förstå och hantera olika aspekter av samhällets digitalisering, IT, samspelet mellan människor och samspelet mellan människan och tekniken.
Institutionen finns på Campus Lindholmen och är organiserad under IT-fakulteten vid Göteborgs universitet.

Omkring 20 professorer, forskare, lektorer och doktorander arbetar vid avdelningen för lärande, kommunikation och IT. Vi arbetar med frågor som rör hur IT förändrar villkoren för och skapar möjligheter till lärande och kommunikation i olika sammanhang, till exempel skola, arbetsliv och fritid. Vår forskning inbegriper ett brett spektrum av forskningsobjekt, teoretiska perspektiv och metoder. Vi bedriver olika typer av designforskning och analytiska studier av empiriska förhållanden.

En lista över avdelningens publikationer finns på: https://ait.gu.se/lki/publikationer

För mer information om avdelningen för lärande, kommunikation och IT, se: www.ait.gu.se/lkit

Projektbeskrivning
Den framgångsrika sökanden kommer att vara anställd vid Göteborgs universitet och förväntas vara en aktiv och deltagande medlem av forskningen vid Institutionen för tillämpad IT. Denna postdoktor kommer att dela sin tid mellan två tillämpningsområden: tillgänglighet och hållbarhet. Inom det första området pågår ett tydligt definierat forskningsprojekt om tillgängligheten för digitala seniorer och den andra domänen är mer öppen för utforskning och den sökandens egna intressen inom området för hållbar människa datorinteraktion. Den framgångsrika sökanden kommer att arbeta nära med huvudsakligen två forskare vid Institutionen för tillämpad IT: Dr Alexandra Weilenmann som är projektledare för projektet Digitala seniorer och Dr Wolmet Barendregt som leder arbetet med hållbar människa datorinteraktion.

Digitala seniorer är ett projekt som finansieras av Familjen Kamprads stiftelse. Digitala seniorer fokuserar på design för den växande befolkningen av äldre människor som har erfarenhet av att använda teknik men som stöter på åldersrelaterade svårigheter i takt med att de åldras. Projektet utforskar konceptet av harmoniskt adaptiva användargränssnitt, det vill säga gränssnitt som anpassar sig till de äldres föränderliga behov som de upplever kopplat till fysiskt och kognitivt åldrande. Projektet startade i september 2018 och löper i tre år. Postdoktorn kommer att vara en fullvärdig medlem av projektgruppen, som består av forskare från Institutionen för tillämpad IT och Institutionen för datavetenskap vid IT-fakulteten, samt en forskare från Psykologiska institutionen och utvecklare på RISE Interactive.  Postdoktorn förväntas samarbeta och hjälpa till med den utveckling och det designarbete som RISE Interactive ska göra inom projektet, men kommer också att kunna bedriva sitt eget arbete i förhållande till projektmålen.

Dessutom erbjuder positionen en utmärkt möjlighet att utveckla och driva intresse för hållbar människa-datorinteraktion med fokus på t.ex. värden i design, persuasive design och DIY och maker-kulturer för återbruk. En möjlighet är att engagera sig i arbetet i VASE-projektet, finansierat av Erasmus + -programmet Strategiska partnerskap för högre utbildning. Detta projekt syftar till att introducera ingenjörer och designstudenter för värderingar och etik som en del av konstruktionsprocessen. Postdoktorn kan också ansöka om projekt relaterade till hållbar HCI i samarbete med Dr Barendregt och, om det blir relevant, med hållbarhetsforskare vid RISE Interactive.

Ämne
Interaktionsdesign med inriktning mot tillgänglighet och hållbarhet

Arbetsuppgifter
Vi letar efter en mycket motiverad forskare med kompetens inom människa datorinteraktion och ett intresse för tillgänglighet och/eller hållbarhet.

Postdoktorn kommer att delta som en fullvärdig medlem i projektet Digital seniorer, och förväntas bedriva självständig forskning under ledning av projektets seniora forskare. Projektet innebär ett iterativt samspel mellan användarstudier, inklusive både etnografiska observationer och mer formella strukturerade metoder, samt design, utveckling och utvärdering tillsammans med digitala seniorer. Specifikt förväntas postdoktorn arbeta med att designa och bygga prototyper i form av adaptiva gränssnitt för digitala seniorer, ett arbete som koordineras med utvecklingen som sker på RISE Interactive. Postdoktorn förväntas också delta i utvärderingen av dessa prototyper, i samarbete med andra medlemmar i projektgruppen. Postdoktorn kommer att ges möjlighet att delta i internationella konferenser och publicera artiklar tillsammans med resten av gruppen.

Beroende på postdoktorns intressen och de finansieringsmöjligheter som identifieras tillsammans med Dr Barendregt kommer postdoktorn även att delta i designprojekt relaterade till hållbarhet, både vad gäller design, konstruktion och utvärdering av prototyper.
Positionen kan innebära vissa undervisningsuppgifter enligt överenskommelse med Institutionen för tillämpad IT och projektledarna.

Behörighet
För att kvalificeras som postdoktor bör den sökande ha avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms likvärdig med en doktorsexamen, inom
datavetenskap, interaktionsdesign, människa-datorinteraktion eller andra relevanta områden.
I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare bör komma i fråga i första hand, om det finns särskilda skäl.

Bedömningsgrund
Den sökande ska:

 • ha en doktorsexamen i datavetenskap, interaktionsdesign, människa-datorinteraktion eller ett relaterat ämne
 • ha dokumenterad erfarenhet av ramverk och arkitektur för webprogrammering och programmering av mobila applikationer
 • ha praktiskt såväl som teoretisk kunskap om perspektiv av relevans för interaktionsdesign
 • behärska engelska flytande i såväl tal som skrift
 • kunna arbeta både självständigt och i grupp

Meriterande:

 • Dokumenterat intresse och erfarenhet inom någon av domänerna tillgänglighet eller hållbarhet är meriterande men inget krav för att få tjänsten.
 • Svenska är inte ett krav för att få tjänsten men är meriterande eftersom det underlättar genomförande av designarbete med gruppen digitala seniorer.
 • Publikationer inom välrenommerade konferenser och tidskrifter är önskvärt men ej ett krav.

Anställning
Tjänsten är en tidsbegränsad anställning på 24 månader enligt postdoktor kollektivavtal, på heltid, med placering vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi.
Anställningen börjar den 1 juni 2019, eller så snart som möjligt därefter.
Göteborgs universitet erbjuder en utvecklande och inspirerande utbildningsmiljö i den dynamiska staden Göteborg. Läs mer om att arbeta vid vårt universitet och förmånerna för våra anställda.

Tillsättningsförfarande
Urval, intervju och bedömning utförs av en lokal rekryteringsgrupp.
Intervjuer kan komma att ske löpande.

Kontaktuppgifter för anställningen
Om du har frågor om tjänsten kan du kontakta 
universitetslektor Alexandra Weilenmann: alexandra.weilenmann@ait.gu.se 
eller
universitetslektor Wolmet Barendregt: wolmet.barendregt@ait.gu.se 
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till personalhandläggare Emil Fägerwall Ödman: 031-786 2904

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan måste vara på engelska och innehålla:

 • Ett personligt brev med motivering, inklusive starka argument för dina kvalifikationer för tjänsten och en kort sammanfattning av dina planer för
  forskning och undervisning.
 • Fullständigt CV med namn, adress, telefonnummer, e-postadress, tidigare och nuvarande anställning samt akademisk bakgrund.
 • Dokumentation om akademisk examen (kopia på examensbevis, etc.)
 • Kopior på högst 5 olika publikationer som är relevanta för området.
 • En numrerad lista över publikationer. De bifogade publikationerna ska markeras
  med en asterisk (*).

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-01-30

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?