Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i mänsklig beräkning

Vid institutionen för tillämpad IT bedrivs utbildning och forskning inom informatik, lärande, kommunikation och kognitionsvetenskap i nära samverkan med industri och offentlig sektor. Här utvecklas individens kunskap och förmåga att analysera, förstå och hantera olika aspekter av samhällets digitalisering, IT, samspelet mellan människor, och samspelet mellan människan och tekniken.
Institutionen finns på Campus Lindholmen, Göteborgs universitet.

Omkring 20 professorer, forskare, lektorer och doktorander arbetar vid avdelningen för lärande, kommunikation och IT. Vi arbetar med frågor som rör hur IT förändrar villkoren för och skapar möjligheter till lärande och kommunikation i olika sammanhang, till exempel skola, arbetsliv och fritid. Vår forskning inbegriper ett brett spektrum av forskningsobjekt, teoretiska perspektiv och metoder. Vi bedriver olika typer av designforskning och analytiska studier av empiriska förhållanden.

En lista över avdelningens publikationer finns på: https://ait.gu.se/lkit/publikationer  

För mer information om avdelningen för lärande, kommunikation och IT, se: www.ait.gu.se/lkit

Projektbeskrivning
Antagen sökande kommer att anställas av Göteborgs universitet som en aktiv medlem av forskningsprojektgruppen vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi med målet att ta sig an utmaningarna med att utveckla nya samarbetssätt mellan människa och maskin. Forskningsgruppen kommer specifikt att arbeta med att optimera en hybridkonfiguration, med både mänsklig intelligens och maskinintelligens, som kan utnyttja det bästa i båda typerna av intelligens i ett seriöst spel för medborgarforskning inom kvantfysik som kallas för Quantum Moves. Det här projektet kommer att använda ett designvetenskapligt tillvägagångssätt som kombinerar olika forskningsmetoder, exempelvis utforskande labbstudier med kognitiv etnografi, fokusgrupper och storskalig A/B-testning, med att utveckla algoritmer för att göra spelet mer interaktivt. Det huvudsakliga förväntade resultatet är att bidra till utformningen av samverkande människa-datorsystem som kan lösa avancerade vetenskapliga problem. Postdoktorn kommer att ingå som en viktig del i all projektverksamhet, men hans/hennes främsta ansvarsområde kommer att vara att utföra labbstudierna, arbeta med fokusgrupperna och utföra A/B-testningen.

Detta projekt är en utmärkt möjlighet för att studera interaktionsprocessen mellan människa och dator under hela utvecklingsstadiet. Startpunkten för detta projekt är den pågående utvecklingen av och forskningsarbetet kring Quantum Moves som utförs vid AU Ideas Center for Community Driven Research (CODER) vid Århus universitet i Danmark. Där har man utvecklat plattformen ScienceAtHome, som för närvarande omfattar flera vetenskapliga spel.  CODER strävar efter att kombinera teoretisk och experimentell kvantforskning med arbete i onlinecommunities för att utforska möjligheten till medborgarforskning online på detta annars så specialiserade område.

Antagen sökande kommer att ha ett nära samarbete med projektledaren, dr. Marisa Ponti, liksom med programmerare och forskare vid ScienceAtHome (https://www.scienceathome.org/), som leds av professor Jacob Sherson.

Detta forskningsprojekt finansieras av Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse i Sverige. Postdoktorn kommer att bli den tredje medlemmen i projektets kärnteam och kommer att få möjlighet att delta i internationella konferenser och att publicera arbeten.

Ämne
Människa-datorinteraktion, mänsklig beräkning

Arbetsuppgifter
Vi söker efter en starkt motiverad forskare som är intresserad av människa-datorinteraktion och/eller mänsklig beräkning. Metodologin i detta projekt kommer att omfatta en iterativ samverkan mellan observation, spelutveckling och utvärdering. Postdoktorn förväntas specifikt utvärdera interaktionen mellan enskilda spelare och olika spelversioner genom att utföra kognitiva etnografiska studier på hur spelarna utnyttjar funktionerna i spelgränssnittet för att omvandla information så att de kan förstå sin omgivning och fatta beslut. Programmerarna på ScienceAtHome kommer att använda utvärderingsresultaten för att utveckla en ny och mer interaktiv version av spelet. Postdoktorn kommer att utföra självständig forskning under handledning av en överordnad lektor. I detta projekt uppmuntrar vi initiativ till samarbete med forskare, både på Göteborgs universitet och andra relevanta institutioner världen över.

Tjänsten kan omfatta en del undervisning enligt avtal med institutionen för tillämpad informationsteknologi och projektledaren.

Behörighet
För att kvalificeras som postdoktor bör den sökande ha avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms likvärdig med en doktorsexamen, inom interaktionsdesign, människa-datorinteraktion, kognitionsvetenskap eller andra relevanta områden.
I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare bör komma i fråga i första hand, om det finns särskilda skäl.

Bedömningsgrund
Den sökande ska:

  1. Ha en doktorsexamen.
  2. Ha dokumenterad erfarenhet av att arbeta med användarobservation, särskilt kontrollerad observation i labbmiljö.
  3. Behärska engelska flytande, i tal och skrift.
  4. Kunna arbeta både i grupp och självständigt.

Erfarenhet av, eller kunskap om, A/B-testning inom programvaruutveckling och erfarenhet av kognitiv etnografi är meriterande. Erfarenhet av att aktivt ha deltagit i internationell forskning är också meriterande. Även viss erfarenhet av programmering är meriterande.
Vid bedömningen kommer tyngdpunkten att ligga på vetenskaplig dokumentation och på de färdigheter som är relevanta för tjänsten.

Anställning
Tjänsten är en tidsbegränsad anställning på 24 månader enligt postdoktor kollektivavtal, på heltid, med placering vid Institutionen för tillämpad informationsteknologi.
Anställningen börjar den 1 juni 2019, eller så snart som möjligt därefter.
Göteborgs universitet erbjuder en utvecklande och inspirerande utbildningsmiljö i den dynamiska staden Göteborg. Läs mer om att arbeta vid vårt universitet och förmånerna för våra anställda.

Tillsättningsförfarande
Urval, intervju och bedömning utförs av en lokal rekryteringsgrupp.
Intervjuer kan komma att ske löpande.

Kontaktuppgifter för anställningen
Om du har frågor om tjänsten kan du kontakta universitetslektor Marisa Ponti, telefon: +46 736 21 30 51
Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till personalhandläggare Emil Fägerwall Ödman: 031-786 2904

Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan måste vara på engelska och innehålla:

  • Ett personligt brev med motivering, inklusive starka argument för dina kvalifikationer för tjänsten och en kort sammanfattning av dina planer för forskning och undervisning.
  • Fullständigt CV med namn, adress, telefonnummer, e-postadress, tidigare och nuvarande anställning samt akademisk bakgrund.
  • Dokumentation om akademisk examen (kopia på examensbevis, etc.)
  • Kopior på högst 5 olika publikationer som är relevanta för området.
  • En numrerad lista över publikationer. De bifogade publikationerna ska markeras med en asterisk (*).

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-02-27

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?