Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoc i marin populationsgenomik

 

Institutionen för marina vetenskaper (http://marine.gu.se) är Sveriges mest kompletta miljö för marin forskning och utbildning, och är en av få sådana organisationer i Europa. Institutionen för marina vetenskaper, som bildades 2015, sammanför expertis inom fysisk oceanografi, marin kemi, marin biologi, marin geologi och marin kulturvård. Institution har därmed utomordentliga villkor för att bemöta framtida utmaningar inom marin forskning och utbildning. Institutionen för marina vetenskaper är beläget och har fast personal på tre platser: i Göteborg och vid forskningsstationerna Kristineberg och Tjärnö i Bohuslän.

Ämne

Biogeokemiska cykler av halogener i Arktis under polarnatten  – ett bidrag till den interantionella expeditionen MOSAiC (Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate).

Ämnesbeskrivning

Vid institutionen för Marina vetenskaper finns en lång tradition av polarforskning inom kemi och oceanografi. Ämnesområdet avser utsläpp av biologiskt producerade växthusgaser (halokarboner). Dessa föreningar identifieras som ozonnedbrytande och är föremål för nuvarande och framtida reglering enligt internationella avtal (t.ex. Montrealprotokollet). Globala budgetar för halogenerade föreningar existerar, men Arktis är inte inkluderat i dessa modeller, och det finns fortfarande en stor brist av kunskap vad gäller påverkan av havs-atmosfärsinteraktioner under polarnatten. Förändringarna i havsisens utbredning, koncentrationer och ålder, särskilt i Arktis där mängden flerårig is har minskat väsentligt i förhållande till säsongsis, kommer att påverka atmosfärens sammansättning av halogener. Halogenföreningar som är involverade i nedbrytning av ozon är förknippade med nybildad havsis, och de ackumuleras under polarnatten i atmosfären. Anställningen är tillägnad mätningar av halokarboner under den arktiska vintern för att få en förståelse för biogeokemiska processer under havsisens tillväxt och deras inverkan på den arktiska troposfärs kemi. Undersökningarna innefattar isens roll som reaktionsyta för kemiska omvandlingsprocesser och som en källa till halogener i atmosfären. Vi kommer att uppskatta bidraget av halokarboner som produceras i den nybildade under polarnatten och minimera osäkerheten i globala flödesmodeller av halokarboner genom luft-havs-ismätningar.

Arbetsuppgifter

Sökanden kommer att ingå i ett internationellt team som deltar i MOSAiC-expeditionen (https://www.mosaic-expedition.org) till den högarktiska regionen. Projektet kommer att delta i 3 av 6 ben och den framgångsrika kandidaten ska vara beredd att ansluta sig till forskningsfartyget Polarstern under årets mörka delar (december 2019 till april 2020, de exakta datumen är ännu inte fastställda). Det praktiska arbetet kommer att omfatta bestämning av flyktiga halokarboner i luft, havsvatten, havsis och snö med gaskromatografi. Sökanden kommer att delta i utvärderingen av data tillsammans med den internationella biogeokemigruppen och presentera resultaten i manuskript och på konferenser, samt kommunicera resultaten vid olika populärvetenskapliga tillfällen. Kandidaten förväntas också delta i andra forskningsrelaterade aktiviteter vid institutionen, i synnerhet inom forskargruppen. Sökanden ska också vara beredd att delta i specialiserade kurser inom isbjörnsskydd och grundläggande säkerhet enligt SOLAS under april till juni 2019.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoc är den som avlagt doktorsexamen i ett för anställningen relevant ämne maximalt 3 år innan ansökningstidens utgång. Relevanta ämnen är till exempel marin kemi, kemisk oceanografi, eller motsvarande akademiska inriktningar. Sökande med utländsk examen som bedöms vara likvärdig är också behörig.

Sökanden skall ha tidigare erfarenhet av bestämning av spårmängder av ämnen i havsvatten och/eller luft och erfarenheter av fältarbete. En särskild merit är erfarenhet av arbete med halogenkemi.

Bedömningsgrund

Vetenskaplig skicklighet kommer att tillmätas störst vikt vid bedömningen av sökandes meriter. Denna kommer att bedömas utifrån den sökandes förmåga och tidigare erfarenheter inom forskning inom marinkemi/kemisk oceanografi.

Bedömningen baseras främst på publikationer i ledande internationella tidskrifter och deltagande på internationella konferenser, workshops och erfarenhet av fäktarbete. För anställningen kommer den sökande att väljas som, efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential inom ämnesområdet för anställningen, bedöms ha de bästa förutsättningarna för att självständigt genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, kommunicera och samverka med övrig personal.

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, upp till 24 månader
Omfattning: 100 % 
Placering: Institutionen för marina vetenskaper, Göteborg
Tillträde: Enligt överenskommelse 

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av professor Katarina Abrahamsson (katarina.abrahamsson@gu.se)

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-04-25

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?