Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskare i alg-bakterieinteraktioner

Institutionen för marina vetenskaper (http://marine.gu.se) är Sveriges mest kompletta miljö för marin forskning och utbildning, och är en av få sådana organisationer i Europa. Institutionen har därmed utomordentliga villkor för att bemöta framtida utmaningar inom marin forskning och utbildning. Institutionen för marina vetenskaper är belägen och har fast personal på tre platser: i Göteborg och vid forskningsstationerna Kristineberg och Tjärnö längs kusten norr om Göteborg.

Akvakultur, marin mikrobiologi, marin ekologi

Ämnesbeskrivning

Förståelse för hur makroalgers tillväxt, utveckling och övergång mellan olika livscykelstadier styrs är mycket viktigt ur både ekologisk och odlingssynpunkt. Marina alger bildar symbiotiska förhållanden med associerade bakterier vilka kan styra algernas ekologi, morfologi och reproduktion. Arter av grönalgssläktet Ulva kan användas som modellorganismer för att undersöka betydelsen av alg-bakterieinteraktioner.

Institutionen för marina vetenskaper – Tjärnö söker en forskare till forskningsprojekt kring algodling. I vår forskning gör vi odlingsexperiment både i havet och tankar på land för att optimera odlingstekniker av alger och undersöka hur olika omgivningsfaktorer påverkar algernas tillväxt och kemiska sammansättning. En del av forskningen kretsar också kring integrerad multitrofisk akvakultur (IMTA).

Arbetsuppgifter

Tjänsten innefattar arbete med arter av grönalgsläktet Ulva och deras associerade bakteriesamhällen. Projekt går ut på att isolera, odla och identifiera bakteriesamhällen på olika Ulva arter och sedan testa bakterier i bioassayer utvecklade för identifiering av Ulvas morfologi. Diversiteten av bakteriesamhället kommer att undersökas med pyrosekvensering i kombination med traditionell isolering av odlingsbara bakterier. Arbete i fält för insamling av material, samt resor i tjänsten kan förekomma.

Kvalifikationer och bedömningsgrund

Behörig att anställas som forskare är den som avlagt doktorsexamen i ett för anställningen relevant ämne, eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Sökande med utländsk examen som bedöms vara likvärdig är också behörig.

Den sökande ska ha tidigare erfarenhet av arbete med arter av släktet Ulva och deras associerade bakteriesamhällen. Erfarenhet av sekvensering och bioassayer utvecklade för studier av Ulvas morfologi är också ett krav. Meriterande är även tidigare arbete med IMTA. God förmåga att kommunicera skriftligt och muntligt på engelska är ett krav. Betydelsefullt är även samarbetsförmåga och förmåga till självständigt arbete, liksom framgångsrikt eget författande av vetenskapliga publikationer.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 6 månader
Omfattning: 100 %
Placering: Institutionen för Marina vetenskaper, Tjärnö marina laboratorium
Tillträde: 1 april eller enligt överenskommelse

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Dr. Gunilla Toth på tfn 031- 786 96 14 eller e-mail gunilla.toth@gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla följande information och dokument:

• Personligt brev
  • CV, inklusive en komplett lista över vetenskapliga publikationer
  • Beskrivning av vetenskaplig kompetens och en kort beskrivning av den sökandes bidrag till publikationerna i CV.
  • Beskrivning av andra meriter och inkluderande av andra dokument som den sökande vill åberopa
  • Namn på 2-3 referenspersoner

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.