Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktorer, 1-2 till statsvetenskapliga institutionen och institutionen för journalistik, medier- och kommunikation

Forskningsprogrammet Knowledge Resistance: Causes, Consequences and Cures (KR) söker nu 1-2 postdoktorer som förväntas genomföra forskning inom ramen för de två delprojekt som leds av professor Henrik Ekengren Oscarsson (statsvetenskapliga institutionen) och professor Jesper Strömbäck (institutionen för journalistik, medier och kommunikation).

Forskningsprogrammet Knowledge Resistance: Causes, Consequences and Cures (KR) är ett sexårigt tvärvetenskapligt forskningsprogram som finansieras av Riksbankens jubileumsfond med start 2019, under ledning av professor Åsa Wikforss vid Stockholms universitet. Det främsta syftet med KR-programmet är att erbjuda ett enhetligt ramverk inom vilket kunskapsresistens kan undersökas på ett systematiskt sätt, både empiriskt och teoretiskt. Programmet samlar ett femtontal forskare från fyra discipliner: filosofi, psykologi, statsvetenskap och kommunikationsvetenskap.

Två av programmets delprojekt är förlagda vid Göteborgs universitet:
Den statsvetenskapliga forskargruppen ska studera under vilka omständigheter de djupare liggande mekanismerna bakom kunskapsresistens påverkar hur medborgare värderar och använder politiskt relevant information i ett alltmer splittrat informationsklimat.
Den medie- och kommunikationsveten­skapliga forskargruppen ska studera hur desinformation sprids i traditionella, digitala och sociala medier, samt vilken betydelse selektiv exponering, selektiv uppmärksamhet och människors medieförtroende har för kunskapsresistensen.

Läs mer om Statsvetenskapliga institutionen
Läs mer om Institutionen för journalistik, medier och kommunikation


Ämne

Statsvetenskap och medie- och kommunikationsvetenskap.

Arbetsuppgifter

Som postdoktor förväntas du bedriva egen självständig forskning inom ramen för forskningsprogrammet KR. Arbetet kommer att ske i nära samverkan med professor Henrik Ekengren Oscarsson, professor Jesper Strömbäck, och övriga forskare knutna till programmet. En begränsad del undervisning (upp till 20 %) kan komma att ingå i tjänsten.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har en doktorsexamen i statsvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap eller närliggande disciplin. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare kan komma i fråga om det finns särskilda skäl.

Bedömningsgrund

Du ska ha en doktorsexamen i statsvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap eller närliggande disciplin. Vi söker dig som har stor tidigare erfarenhet av områdena opinionsforskning, mediestudier, effektstudier och politisk psykologi. Omfattande kunskaper i kvantitativa forskningsmetoder och analys såsom experiment, panelstudier och/eller kvantitativa eller automatiserade innehållsanalyser är ett krav, liksom dokumenterad erfarenhet av statistikprogram som SPSS, STATA och/eller R. Du ska även självständigt kunna producera vetenskapliga artiklar av hög nivå. Utmärkta kunskaper i engelska, både i tal och skrift, är ett krav då arbetsspråket inom forskningsprogrammet huvudsakligen är engelska.

För att lyckas i anställningen måste du ha ett öga för detaljer, god organiseringsförmåga och kunna lösa problem. Du måste kunna arbeta bra tillsammans med en stor, skiftande och mångfaldig arbetsgrupp. Vi förväntar oss att du har mycket hög kommunikationsförmåga och samarbetsförmåga. Stor vikt läggs vid personlig lämplighet för anställningen. Vi kommer att göra en helhetsbedömning och den eller de sökanden som anses vara bäst kvalificerade att genomföra och utveckla de arbetsuppgifter som beskrivs ovan kommer att utses till positionen.

Anställning

Anställningen är tidsbegränsad till två år i en omfattning av heltid. Anställningen är placerad vid statsvetenskapliga institutionen och/eller institutionen för journalistik, medier och kommunikation. Tillträde 1 maj 2019 eller enligt överenskommelse. 

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:

För statsvetenskapliga institutionen: Upplysningar om anställningen lämnas av professor Henrik Ekengren Oscarsson + 46 31 786 4666. Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till administrativ chef, Anna-Karin Ingelström,  anna-karin.ingelstrom@gu.se + 46 31 786 1190

För institutionen för journalistik, medier och kommunikation: Upplysningar om anställningen lämnas av professor Jesper Strömbäck +46 31 786 49 34, jesper.stromback@jmg.gu.se. Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till personalhandläggare Isabella Zander, isabella.zander@jmg.gu.se, +46 31 786 63 10

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Ansökan ska innehålla en plan som beskriver hur din forskningsagenda kan bidra till forskningsprogrammet Knowledge Resistance: Causes, Consequences and Cures, ett CV, 2-3 exempel på uppsatser/publikationer och en lista av två eller fler referenser som kan kontaktas för rekommendationsbrev. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-02-18

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?