Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i klimatologi/fysisk oceanografi

Institutionen för geovetenskaper har 65 anställda. Vi har kandidat- och mastersprogram i geovetenskaper och geografi samt forskarutbildning med flera geovetenskapliga inriktningar. Våra starka forskningsområden är klimatologi, biogeokemi, petrologi/geokemi och tillämpad geovetenskap. Institutionens strategi lägger tonvikt på vidare utveckling av geosystemvetenskap.

Ytterligare information finns på vår webbplats: https://gvc.gu.se

Ämnesbeskrivning

Dramatiska förändringar sker vid den arktiska havsisen. Sedan man började med satellitmätningar i slutet av 1970-talet har sommarens uträckning av havsis minskat med 40 % och isens volym minskat med 65 %. Dessutom hade vintern 2018 den lägsta uträckningen av is som någonsin uppmätts. Klimatmodellerna har hittills visat sig oförmögna att avbilda den arktiska havsisens försvinnande, och vi kan därför inte lita på dessa för att ge en korrekt förutsägelse av framtida havsisförhållanden. En möjlig förklaring till modellernas misslyckande är att rollen av den oceaniska värmen från den smältande isens påverkan på isen under ett helt år har förbisetts. Projektet fokuserar på den minst studerade men ändå största bidragsgivaren (i volym) till denna oceaniska värme: den djupa arktiska oceanen.

Observationer på det djupa arktiska havet har hittills varit väldigt få. Detta unika doktorandprojekt är inbäddat i två stora internationella fältkampanjer till Arktis, MOSAiC och Synoptic Arctic Survey för att samla samtidiga hydrografiska och kemiska mätningar över ett helt år i hela Arktis. Med hjälp av alla dessa observationer syftar detta doktorandprojekt till att bestämma de processer som är ansvariga för djup arktisk vattenförnyelse, blandning och transport, dess spatiotemporala variabilitet; och reaktionen på ett arktiskt klimat under uppvärmning.

Arbetsuppgifter

Doktoranden kommer att kombinera nya in-situ observationer med historiska databaser och modellering output, i hög rym- och tidresolutioner, över hela Arktis djupa europeiska bassäng. Med dessa kommer doktoranden att kvantifiera påverkan och variationen av inflödet från Framsundet och den sibiriska kontinentalsockeln och geotermi i det djupa arktiska havet. Nuvarande som framtida klimatförändringsscenarion. Det övergripande målet med detta projekt är att för första gången fastställa den fullständiga dynamiken för värmetransporten till det djupa arktiska havet för att så korrekt som möjligt kunna göra exakta prognoser av de resulterade förändringarna av havsnivån och havsisen i synnerhet.

Huvuduppgifter är:

- Att ta hydrografiska mätningar och sprida autonom utrustning under sommaren 2020 från den svenska isbrytaren Oden som en del av Synoptic Arctic Survey.

- Att bidra till kartläggning av hela den djupa arktiska oceancirkulationen, från dess källor till den djupaste mätpunkten.

- Att kvantifiera från historiska mättningar och autonoma sensorer det arktiska vattnets egenskapers variabilitet och vilka processer som styr dessa.

- Att beräkna förändringar i det djupa arktiska ishavet samt hela dess klimatsystem med hjälp av de bästa klimatmodeller som finns idag.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet har den som har en examen på avancerad nivå inom något av följande ämnen; fysisk, fysisk oceanografi, fluidmekanik, klimatologi, geovetenskap eller annat område som arbetsgivaren bedömer som relevant. Grundkunskap i fysisk oceanografi och miljövetenskap krävs, samt ett starkt intresse för de polära oceanerna. Doktoranden måste kunna delta i den två månader långa forskningsexpedition till Arktis som sker augusti-oktober 2020 (observera att simningskunnighet inte är ett krav). God muntlig och skriftlig kunskap i engelska är ett krav, samt goda kunskaper i Matlab eller Python.

Doktoranden kommer att delta i fältarbete ombord på den svenska isbrytaren Oden med en mestadels svensk besättning så god muntlig och skriftlig kunskap av något av de nordiska språken är meriterande. Erfarenhet av sjöfart, arbete ombord på ett forskningsfartyg och/eller erfarenhet av landexpeditioner är meriterande. Det är även erfarenhet av hantering av stora dataset, särskilt vid Linux

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:

- Meriter från grundläggande utbildning
- Meriter från utbildning på avancerad nivå och särskild behörighet
- Sökandes förmåga att delta i expeditionen och bidra till expeditionens framgång
- Sökandes relevans och motivation för det planerade projektet
- Den tidigare utbildningens relevans för den planerade utbildningen på forskarnivå
- Bedömning av sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå
- Sökandes förmåga att arbeta inom en forskargrupp

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, HF 5 kap 7§ Doktorandanställning
Omfattning: 100%
Placering: Institutionen för geovetenskaper
Tillträde: Enligt överenskommelse, dock senast 2019-08-19

Forskarutbildning vid institutionen leder till filosofie doktorsexamen i naturvetenskap. Denna doktorand finansieras av institutionen och via externa medel.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Céline Heuzé
Biträdande universitetslektor
celine.heuze@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Tillsammans med ansökan bifogas:
- CV (max 2 sidor);
- Beskrivning av varför du vill arbeta på detta projekt och detta team på denna institution och hur du kommer att bidra (max 2 sidor);
- Namn och e-postadress på två referenser: en måste vara från dina masters studier, och om du redan har sjöfart/expeditionserfarenhet måste den andra referensen vara din expeditionschef eller motsvarande.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?