Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i miljöekonomi

Institutionen för nationalekonomi med statistik tillhör Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och har cirka 125 medarbetare från ett stort antal länder. Undervisning bedrivs inom nationalekonomi och statistik och har idag cirka 800 studenter registrerade på institutionens kurser och program. På institutionen samlas en mångfald av forskare varav flera är internationellt kända ekonomer. De starkaste forskningsområdena är arbetsmarknadsekonomi, beteendeekonomi, utvecklingsekonomi, miljöekonomi och finansiell ekonomi. Mer information om institutionen hittar du på vår hemsida www.economics.gu.se.


Ämne
Miljöekonomi


Ämnesbeskrivning
Miljöekonomi handlar om de ekonomiska aspekterna av globala, nationella och lokala miljöproblem och politik. Mer specifikt inkluderar detta att man identifierar orsakerna bakom miljöproblem som ofta är relaterade till kollektivt handlande och marknadsmisslyckanden. Vi uppskattar kostnader och fördelar med politik och styrmedel som berör områden som luftföroreningar, vattenkvalitet, giftiga ämnen, avfall, naturresurser och global uppvärmning. Även hur sådan politik interagerar med mänskligt beteende.

Forskare vid miljöekonomiska enheten vid institutionen för nationalekonomi med statistik bedriver teoretisk och empirisk forskning på tre huvudområden. För det första, orsakerna till marknads- och policymisslyckanden på mikro- och makronivå. För det andra, val och utformning av miljöpolitiska styrmedel, både nationellt och globalt. För det tredje fokuserar mycket av vår forskning på värdering av kollektiva varor, experiment och beteende.


Arbetsuppgifter
I arbetsuppgifterna ingår att samarbeta med ett tvärvetenskapligt team inom ramen för ett forskningsprojekt: ”Återställning av förorenade områden efter en kärnteknisk olycka: Samhällets problem och hur bästa kombination av långsiktiga åtgärder kan väljas för att skydda människor i bebyggda miljöer mot bestrålning”. Arbetsuppgifterna inkluderar samarbete med fysiker, medicinare och andra experter där din roll blir att förklara och utföra vissa kalkyler med exempelvis diskontering av framtida kostnader, kalkyler med ”Value of Statistical Life” mm. Egen forskning kan gälla mekanismer för diskontering, betalningsvilja för att undvika strålningsskador (inklusive jämförelse med skador från andra verksamheter), eller (hedonisk) analys av förändrade fastighetsvärden i områden som drabbats av radioaktiv beläggning.


Behörighet
Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning (V 2018/161).

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen i miljöekonomi eller motsvarande. För särskild behörighet för anställning som postdoktor i miljöekonomi krävs dessutom följande; forskarkompetens i miljöekonomi eller motsvarande. Viss kunskap i nationalekonomi är ett krav.

För tjänsten krävs goda språkkunskaper i engelska, i både tal och skrift. Goda språkkunskaper i svenska är meriterande.


Bedömningsgrund
Bedömningsgrunder vid anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning (V 2018/161).

Den sökande skall väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

Stor vikt läggs vid vetenskaplig skicklighet. Bedömningen av vetenskaplig skicklighet innefattar dels en värdering av åberopade vetenskapliga arbeten av relevans för anställningen, dels en uppskattning av sökandes förutsättningar för vidare vetenskaplig verksamhet med den ämnesinriktning som anställningen avser. Särskild vikt tillmäts forskning i miljöekonomi med fokus på frågor som rör värderingsstudier eller beteende; interdisciplinär forskning av relevans för miljö, betalningsvilja och diskontering tillmäts meriteringsvärde. Policyrelevant forskning och förståelse för relevant naturvetenskap är meriterande. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. För tjänsten är det viktigt att ha god samarbetsförmåga och du ska kunna arbeta både självständigt och i grupp.


Anställning
Anställningen är tidsbegränsad anställning under två år med en omfattning på 100 % med placering vid institutionen för nationalekonomi med statistik. Tillträde för anställningen är 1 februari 2019 eller enligt överenskommelse. 


Kontaktuppgifter för anställningen
Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:
Thomas Sterner, Professor, thomas.sterner@gu.se


Fackliga organisationer
Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner


Ansökan
Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Urvalet av sökande kandidater görs utifrån de handlingar och kvalifikationer som är registrerade i ansökan vid sista ansökningsdag.


Bifoga i ansökan:
- Meritförteckning/cv och personuppgifter
- Kopia doktorsexamen
- Utbildningsbevis, betyg eller andra handlingar bifogas.
- Avsiktsförklaring på en till två sidor där den sökande belyser hur han/hon vill arbeta om han/hon får anställningen.
- Redogörelse för vetenskapliga meriter, innehållande en kortfattad redogörelse för egen vetenskaplig verksamhet m.m.
- Redogörelse för ledarskaps- och administrativa meriter och samverkansmeriter med särskild betoning på meriter av direkt relevans för de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.
- Upp till tre representativa och nyligen producerade vetenskapliga arbeten.
- Referenser (namn och kontaktuppgifter).

Bilagor avseende samtliga punkter namnges på lämpligt sätt med eget namn och innehåll.

Ansökan ska vara inkomna senast: 2018-12-27


Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?