Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i ekonomisk geografi

Handelshögskolan har, med sina drygt 3 700 helårsstudenter, 470 anställda, 160 internationella partneruniversitet, sina huvudämnen - ekonomi och juridik - och fyra institutioner en unik bredd. Unik är också skolans nära samverkan med näringsliv och offentlig sektor. Handelshögskolan är ackrediterad av EQUIS, AACSB och AMBA och är därmed den enda handelshögskola i Sverige som är Triple Crown-ackrediterad

Ekonomisk geografi är en del av Företagsekonomiska institutionen, som är den största institutionen vid Handelshögskolan med drygt 160 anställda varav 25 doktorander. Vi tillhör de ledande forskningsmiljöerna inom ekonomisk geografi i Norden med en stark empirisk forskningstradition. Forskningen tar sig an generella frågeställningar, teoriutveckling och tillämpning av kvalitativ såsom kvantitativ metodinriktning med ett fokus mot internationellt publicerade forskningsresultat. 

Arbetsuppgifter

Vi söker en kvalificerad och motiverad person till en doktorandanställning i ekonomisk geografi, med placering på Företagsekonomiska institutionen. I Göteborg är forskarutbildningsämnet ekonomisk geografi huvudsakligen inriktat mot regional ekonomisk omvandling och strukturell förändring (exempelvis förändringar i regionala specialiseringsmönster och arbetskraftens mobilitet på arbetsmarknaden), samt internationellt företagande (exempelvis utrikeshandel, internationella företagsinvesteringar, multinationella företag och teknologi- och kunskapsöverföring). Doktorandstudierna kommer att bedrivas i nära anslutning till forskningen inom någon av våra två centrumbildningar: CRA (Centrum för regional analys) och CIBS (Centre för International Business Studies) och utförs med hjälp av både kvantitativa metoder och fallstudieinriktad metodik. Forskningen inom våra två centrumbildningar presenteras på följande hemsidor: cra.handels.gu.se respektive cibs.handels.gu.se

En anställd doktorand ska främst ägna sig åt sin egen forskarutbildning. En allmän studieplan för studier i ekonomisk geografi för doktorsexamen finns att hämta på https://fek.handels.gu.se/utbildning/fek_studier_pa_forskarniva/antagning 

En doktorandanställning avser arbete på heltid. Institutionstjänstgöring får maximalt uppgå till 20 % av heltid fördelat över studietiden. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Avräkning görs för den studietid då doktoranden inte har varit anställd som doktorand. Bestämmelser om anställning som doktorand återfinns i Högskoleförordningen 5 kap, §§1-7. Bara den som antas eller redan har antagits till studier på forskarnivå får anställas som doktorand.

Doktorandanställningen avser forskarstudier mot doktorsexamen i forskarutbilningsämnet ekonomisk geografi.

Behörighet 

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:

  1. Avlagt examen på avancerad nivå,
  2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
  3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet

För att antas till studier på forskarnivå i ekonomisk geografi krävs minst 90 högskolepoäng i ekonomisk geografi. I dessa poäng skall ingå ett examensarbete omfattande minst 15 högskolepoäng. Särskild behörighet har också den som på något annat sätt inom eller utom landet bedöms ha förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper, exempelvis genom studier i angränsande ämnen såsom kulturgeografi, företagsekonomi, nationalekonomi och ekonomisk historia.

 

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå.

De bedömningsgrunder som tillämpas vid urvalet är:

Den sökandes dokumenterade ämneskunskaper med relevans för forskningsområdet.
Den sökandes dokumenterade kunskaper i vetenskaplig teori och metod.
Den sökandes analytiska förmåga, styrkt genom vetenskaplig rapport, uppsats, examensarbete eller liknande.

Antagning och urval sker med beaktande av institutionens handledningsresurser inom området för doktorandens forskningsinriktning.

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 4 år
Omfattning: 100 %
Placering: Företagsekonomiska institutionen, Göteborgs universitet
Tillträde: 2019-09-02

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1993:100. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Tillsättningsförfarande

Utvalda behöriga sökande kallas till intervju. En skriftlig uppgift i samband med intervju kan förekomma.

Intervjuerna kommer preliminärt att äga rum i april.

Beslut om antagning till studier på forskarnivå fattas av prefekt efter förslag från institutionens Forsknings- och forskarutbildningskommitté. Beslut kommer att fattas senast i juni.

Kontaktuppgifter för anställningen

Professor Inge Ivarsson
031-786 1381
inge.ivarsson@handels.gu.se

Docent Martin Henning
031-786 1419
martin.henning@handels.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök” nedan. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag (midnatt svensk tid).

En ansökan ska innehålla:

  1. Personligt brev
  2. CV
  3. Förslag på forskningsområde, inkl. syfte, frågeställning, datainsamling och analysmetod (4-5 sidor)
  4. Vidimerade kopior på examensbevis och studieintyg på avklarade universitetskurser där betyg framgår, som styrker den grundläggande och särskilda behörigheten
  5. Examensarbete eller motsvarande och eventuellt andra vetenskapliga arbeten
  6. Två rekommendationsbrev och kontaktuppgifter till referenserna (titel, namn, e-mail och telefonnummer)

Alla bilagor skall namnges på sätt som tydligt visar dess innehåll.

Om dina dokument inte är utfärdade på engelska, svenska, norska eller danska ansvarar du som sökande för att de översätts till svenska eller engelska av en auktoriserad översättare.

Sista ansökningsdag

Ansökan ska vara inkommen senast 2019-03-01.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?