Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR 3-6 doktorander till forskarutbildningen i nationalekonomi

Institutionen för nationalekonomi med statistik på Handelshögskolan vid Göteborgs Universitet ledigkungör 3-6 utbildningsplatser i forskarutbildningen, finansierade med doktorandtjänst.

Institutionen för nationalekonomi med statistik har c:a 100 medarbetare från ett stort antal länder. På institutionen samlas en mångfald av forskare varav flera är internationellt kända ekonomer. De starkaste forskningsområdena är arbetsmarknadsekonomi, beteendeekonomi, utvecklingsekonomi, miljöekonomi och finansiell ekonomi. Områden som hälsoekonomi, rättsekonomi, industriell ekonomi och offentlig ekonomi växer i betydelse. Mer information om institutionen hittar du på vår hemsida www.economics.gu.se.

Arbetsuppgifter
Vi söker 3-6 doktorander i nationalekonomi som finansieras med doktorandtjänst. Utbildningen inleds den 1 september 2019 och förväntas vara avslutad i maj månad, 2024. Under de två första åren ligger fokus främst på kurser, medan återstoden av tiden främst ägnas åt avhandlingsarbete. Förutom tid för studier ingår upp till 20 procents institutionstjänstgöring, såsom undervisning och administrativt arbete, i anställningen.

Behörighet
För att antas till forskarutbildningen måste den sökande uppfylla kraven för både grundläggande och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet: avlagt examen på avancerad nivå; eller ha fullgjort studier på minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå; eller motsvarande kvalifikationer.

Särskild behörighet: måste den sökande fullgjort studier på minst 90 högskolepoäng inom nationalekonomi; eller fullgjort minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå i nationalekonomi; eller ha motsvarande kvalifikationer.

Bedömningsgrund
Bland de sökande som uppfyller kraven på behörighet görs ett urval baserat på det material som de sökande åberopar. Dessa kandidater utvärderas av institutionens antagningskommitté för forskarutbildning. Betyg och uppsatsarbeten väger tungt i urvalsprocessen. Goda kunskaper på avancerade kärnkurser i mikroekonomi, makroekonomi, och ekonometri, samt goda kunskaper i matematik och/eller statistik är meriterande. Vikt läggs även på rekommendationer från tidigare lärare eller andra personer med kunskap om sökandes skicklighet, samt på kandidatens allmänna lämplighet. Utvalda sökande kallas till intervju.

Anställning
Tjänsten är en tidsbegränsad anställning om fyra år enligt högskoleförordningen med omfattning om 100 %. Anställningen är placerad vid institutionen för nationalekonomi med statistik, Göteborgs universitet. Tillträde till doktorandtjänsten är 2019-09-01.

Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Uppgifter om anställningsvillkor för doktorandtjänst återfinns i Högskoleförordningen, 5 kap., 7 §:

Ytterligare information
Om du har frågor rörande forskarutbildningen i nationalekonomi vid Göteborgs universitet kan du kontakta:

Randi Hjalmarsson, Professor och Studierektor för forskarutbildningen i nationalekonomi, randi.hjalmarsson@economics.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan
Du ansöker om att bli antagen till forskarutbildning och söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. Urvalet av sökande kandidater görs utifrån de handlingar och kvalifikationer som är registrerade i ansökan vid sista ansökningsdag.

Ansökan skall innehålla

1. En kort beskrivning (1-2 A4-sidor, skriven på engelska) av den sökandes mål och visioner med forskarutbildningen samt nuvarande forskningsintresse.
  2. En kort beskrivning av inskickade ansökningshandlingar (lista dem gärna), personnummer, samt förteckning över 1-3 personer som skickar rekommendationsbrev för sökande (se punkt 8 nedan)
  3. CV
  4. Kopia på examensbevis
  5. Registerutdrag på genomförda universitetskurser med betyg
  6. Examensarbete och eventuellt andra vetenskapliga arbeten. Om du skickar in två eller fler vetenskapliga arbeten skall du ange vilken av dem du vill att antagningskommittén skall prioritera i sin utvärdering.
  7. Resultat från GRE-test (rekommenderas)
  8. Rekommendationsbrev måste skickas separat av referenten (den person som skrivit brevet – inte av sökande själv) till phd2019reference@economics.gu.se. Rekommendationsbrev som bifogas i ansökan beaktas ej.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-01-31

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.