Sidansvarig: rekrytering@gu.se

Tipsa en vän
Utskriftsversion

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Biträdande bibliotekschef Digitala tjänster

Göteborgs universitetsbibliotek är ett av landets största bibliotek och består av åtta fysiska bibliotek och studietorg med olika ämnesinriktningar, samt Digitala tjänster. I denna decentraliserade struktur arbetar Göteborgs universitetsbibliotek som en helhet. Göteborgs universitetsbibliotek svarar i första hand för informationsförsörjningen vid Göteborgs universitet, men har också ett nationellt och regionalt ansvar. Göteborgs universitetsbibliotek har ett tydligt verksamhetsuppdrag som sätter ramverket för framtida arbete och prioriteringar.

Inom Digitala tjänster arbetar ca 40 personer och biblioteksområdet ger service både till universitetets forskare och studenter samtidigt som man fungerar som stöd till bibliotekets verksamhet. Organisationen är fysiskt lokaliserad till Samhällsvetenskapliga biblioteket.

Arbetsuppgifter

Tillsammans med bibliotekschefen för Digitala tjänster leder du en teambaserad organisation och ingår i bibliotekets lokala ledningsgrupp där även koordinatorerna ingår.  Organisationen är indelad i fem team: webbteam, e-resurser och söksystem, digitaliseringsteam, publicerings- och bibliometriteam samt IT-utvecklingsteam. Du har också en viktig uppgift i att omvärldsbevaka inom verksamhetsområdena för att kunna fungera som bollplank för koordinatorerna, samt för att kunna föra strategiska diskussioner och driva och utveckla verksamheten.

I rollen som biträdande bibliotekschef har du personalansvar samt lokalt ansvar för de fem strategiska specialområdena internationalisering, kompetensutveckling, utvärdering och analys, Universitetsbiblioteket som fysisk mötesplats samt Universitetsbiblioteket som digital mötesplats. Du kommer även att ha övergripande ansvar för ett av dessa områden.

Personalansvaret fördelas mellan bibliotekschefen och den biträdande chefen som också genomför medarbetarsamtal. Arbetsuppgifterna är både strategiska och operativa, och utförs tillsammans med bibliotekets ledning och medarbetare.

Som biträdande bibliotekschef är du direkt underställd bibliotekschefen och ingår i universitetsbibliotekets ledningsgrupp, där du förväntas engagera dig i och bidra till hela bibliotekets utveckling.

Kvalifikationer

Du har en adekvat akademisk examen, företrädesvis inom biblioteks- och informationsområdet, och mycket god kännedom om villkoren för högre utbildning och forskning. Du har erfarenhet av ledarskap, gärna inom ett modernt vetenskapligt bibliotek samt god kunskap om biblioteksverksamhet. Kunskaper om de digitala resursernas inverkan på och betydelse för biblioteksverksamheten är väsentliga, liksom förmåga att verka för att universitetsbiblioteket finns i framkant i den digitala utvecklingen.

Då vår strävan är att ständigt förnya och förbättra verksamheten söker vi dig som är en utvecklingsinriktad och kreativ ledare, med förmåga att sätta såväl personalens som användarens behov i centrum. Du har goda ledaregenskaper, är drivande och innovativ och intresserad av att förbättra strukturer och processer. Det är viktigt att du kan ta till vara medarbetarnas engagemang för att genomföra idéer, och bidra till ett förtroendefullt och utvecklingsinriktat arbetsklimat. Väsentliga egenskaper är förmåga att se till hela biblioteksverksamhetens bästa, ett mycket tydligt användarperspektiv och en stark förändringsbenägenhet.

Du är bra på att kommunicera både i tal och skrift på svenska och engelska. Vi ser också att du har lätt för att skapa och underhålla kontakter och har en god samarbetsförmåga. Du är flexibel och trygg i din chefsroll, kan fatta beslut, och har hög integritet.

Arbetsgivaren kommer främst att beakta den som efter en helhetsbedömning kan anses ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla ovan angivna arbetsuppgifter. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Övrigt

Till din ansökan vill vi att du beskriver din syn på de viktigaste frågorna för ett modernt universitetsbibliotek och hur ditt ledarskap är kopplat till dessa frågor.

Anställning

Anställningen är en tillsvidareanställning. Omfattning: 100 % med placering inom Göteborgs Universitetsbibliotek, Digitala tjänster. Tillträde: snarast eller enligt överenskommelse. Provanställning kan komma att tillämpas.

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta:

Camilla Gillén, Biträdande bibliotekschef
camilla.gillen@ub.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.