Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i lingvistik med inriktning mot kommunikation i organisationer

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid humanistiska fakulteten har omkring 100 anställda och en undervisningsvolym som omfattar cirka 350 helårsstudenter. Här pågår många stora nationella och internationella forskningsprojekt. Vi utbildar filosofer, logiker, lingvister, språkteknologer, vetenskapsteoretiker, filosofihistoriker, filologer och lärare i filosofi. Institutionen bedriver även forskarutbildning och utvecklingsarbete inom sina områden.

 

Ämne

Lingvistik

 

Ämnesbeskrivning

Lingvistik är ett ämne med examensrättigheter på alla nivåer, inklusive forskarutbildning. Det kan ingå som huvudområde i såväl kandidat- som magister- och masterexamen. 

Lingvistik ingår i Kommunikatörsprogrammet med inriktning mot myndigheter och offentlig förvaltning samt i programmet Master in Language Technology. 

Inom forskningen är ett övergripande tema språklig interaktion, och fokus ligger på områdena, fonetik, sociolingvistik, psykolingvistik, semantik och pragmatik samt språkteknologi/datalingvistik. 

Vid institutionen finns också The Centre for Linguistic Theory and Studies in Probability (CLASP) finansierat av ett tioårigt anslag från Vetenskapsrådet (2015-2025).

 

Arbetsuppgifter

Vi söker en lingvist specialiserad inom kommunikation i organisationer (så som organisationskommunikation, strategisk kommunikation och kultur och kommunikation) och som kan stärka institutionens kompetens inom kommunikatörsprogrammet med inriktning mot myndigheter och offentlig förvaltning.  

Arbetsuppgifterna omfattar undervisning och forskning. Undervisningen sker främst inom Kommunikatörsprogrammet med inriktning mot myndigheter och offentlig förvaltning på avancerad nivå, men även inom lingvistik på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Undervisningen bedrivs i huvudsak på svenska och för examination på avancerad nivå vid humanistiska fakulteten krävs i normalfallet docentkompetens.

Forskningen förväntas bedrivas inom lingvistik och ha relevans för Kommunikatörsprogrammet. Sökanden ska i sin ansökan ta ställning till hur den egna forskningen kan främja och fördjupa samarbetet med ämnets övergripande tema (språklig interaktion) enligt ovan. 

Innehavaren av anställningen förväntas vara fysiskt närvarande vid institutionen och bidra till hela dess verksamhet. Inom ramen för anställningen kan också andra typer av uppdrag förekomma. 

 

Behörighet

Kriterier för behörighet för anställning som lektor finns angivna i 4 kap 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. https://medarbetarportalen.gu.se/digitalAssets/1711/1711729_ansta--llningsordning-fo--r-la--rare-vidgo--teborgs-universitet---2019-01-01---v-2018-1161.pdf  

Behörig till anställningen är den som avlagt doktorsexamen i lingvistik eller motsvarande och har visat pedagogisk skicklighet.

Enligt Göteborgs universitets anställningsordning ska sökande som saknar högskolepedagogisk utbildning om minst 15 högskolepoäng, och som inte heller bedöms ha förvärvat motsvarande kunskaper på annat sätt, genomgå sådan utbildning under det första anställningsåret.

 

Bedömningsgrund

Vid tillsättning kommer vikt att fästas vid vetenskaplig och pedagogisk skicklighet i lika hög grad. Då undervisning ska ske inom Kommunikatörsprogrammet, som har fokus på kommunikation i organisationer, eftersöks forsknings- och undervisningserfarenhet som kan inrymmas under denna beskrivning. Erfarenhet från ledningsuppdrag såväl som dokumenterad erfarenhet av samverkan med omgivande samhälle är meriterande.

Bedömningsgrunder vid anställning som lektor finns angivna i 4 kap 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning, enligt vilken den sökande ska väljas som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen.

Vid bedömningen av den vetenskapliga skickligheten fästs vikt, förutom vid vetenskapliga publikationer i internationella tidskrifter, även vid visad förmåga att leda och utveckla forskning och visad förmåga att erhålla forskningsmedel från såväl nationella som internationella anslagsgivare.

Vi är angelägna om att den som anställs ska kunna bidra till miljön såväl vetenskapligt som pedagogiskt och ha de personliga egenskaper som krävs för att kunna samarbeta internt och externt för att driva utvecklingen inom ämnet. Dokumenterad förmåga att såväl självständigt som genom samarbete med andra planera, genomföra, utvärdera och utveckla ämnesrelevant undervisning, inklusive handledning är också meriterande. 

Kommunikatörsprogrammets undervisning bedrivs i första hand på svenska. Därmed är goda kunskaper i svenska, alternativt norska eller danska, starkt meriterande. 

Utöver sakkunniggranskning kan även provföreläsning och intervju utgöra grund för bedömning. Därtill kan referenstagning komma att tillämpas.

 

Anställning

Anställningsform: Tillsvidareanställning 

Omfattning: 100 % 

Placering: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborgs universitet  Tillträde: Enligt överenskommelse. Provanställning tillämpas 

 

Kontaktuppgifter för anställningen

Fredrik Engström, prefekt, 031-786 6335, fredrik.engstrom@gu.se 

 

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här:

http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

 

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Humanistiska fakultetens anvisningar:

https://medarbetarportalen.gu.se/digitalAssets/1685/1685190_anvisningar-ovrig-larare-ansokan180314.pdf

Notera att följande dokument ska bifogas ansökan:

  • Doktorsexamensbevis
  • Doktorsavhandling
  • Eventuella läromedel
  • Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
  • Beskrivning av vetenskapligt och pedagogiskt arbete, inkluderande en beskrivning av hur den egna forskningen kan främja och fördjupa samarbetet med ämnets övergripande tema (språklig interaktion) enligt ovan.
  • Förteckning över examina och anställningar
  • Meritportfölj I: Vetenskapliga meriter
  • Meritportfölj II: Pedagogiska meriter
  • Meritportfölj III: Lednings- och administrativa meriter
  • Meritportfölj IV: Meriter inom samverkan med det omgivande samhället -Eventuellt docentbevis

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och Humanistiska fakultetens anvisningar och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. 

De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i två exemplar till:  Göteborgs universitet, FLoV, Box 200, 405 30 Göteborg. Vänligen ange diarienummer på kompletterande handlingar. 

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-08-19

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?