LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorandanställning i samhällsvetenskapliga miljöstudier

Samhällsvetenskapliga miljöstudier (ESS) vid Institutionen för globala studier är ett nytt och växande, tvärvetenskapligt ämne som utforskar frågor relaterade till miljöförändringar och ohållbart naturresursutnyttjande i olika delar av världen. Forskning i samhällsvetenskapliga miljöstudier har som övergripande mål att bidra till ökad förståelse av komplexa miljöproblem genom tillämpning och utveckling av samhällsvetenskaplig teori och metodologi. För närvarande bedriver ett 20-tal forskare inom ESS studier inom en rad olika teman, inklusive miljöförvaltning & policy, hållbar utveckling, grön tillväxt, miljörättvisa, traditionell ekologisk kunskap, miljöutbildning, politisk ekologi, miljökonflikter och marin naturresursanvändning.

Arbetsuppgifter

Doktorandanställningens mål är att doktoranden skall utveckla sådana kunskaper och färdigheter som fordras för att självständigt kunna bedriva forskning inom samhällsvetenskapliga miljöstudier. Anställningen omfattar ett års kurser samt framställandet av en vetenskaplig avhandling som bidrar till kunskapsutveckling i ämnet. Doktorandanställningen i samhällsvetenskapliga miljöstudier syftar också till att doktoranden utvecklar förmåga att omsätta uppnådda vetenskapliga färdigheter och kunskaper i fortsatt forskning eller i annat kvalificerat yrkesarbete. Anställningen är tidsbegränsad till fyra år på heltid. I anställningen kan komma att ingå institutionstjänstgöring med upp till 20 % av heltid fördelat över hela studietiden. Vid institutionstjänstgöring förlängs anställningen med motsvarande tid.

Både grundläggande och särskild behörighet krävs för antagning.

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå i enlighet med Högskoleförordningen 7 kap. § 39 har den som har:

1. avlagt examen på avancerad nivå,
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har (Högskoleförordningen 7 kap, 40 §) kunskaper från högskoleutbildning i  samhällsvetenskapliga miljöstudier genom avlagd examen på avancerad nivå i ett samhälls- och beteendevetenskapligt ämne innefattande kurspoäng om motsvarande 30 högskolepoäng på grund- eller avancerad nivå med miljöinriktning, varav ett examensarbete på avancerad nivå med miljöinriktning.

Särskild behörighet har också den som på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande skall enligt Högskoleförordningens sjunde kapitel ske med hänsyn till förmåga att klara utbildningen samt institutionens handledarresurser. Färdigheter, erfarenhet, kreativitet och excellens inom forskning bedöms också, baserat på följande:

1. Ett projektförslag (max 2 000 ord + referenser) i vilket den sökande anger forskningsintresse samt planerat avhandlingsområde. Denna bedöms utifrån den sökandes förmåga att formulera ett forskningsproblem i relation till tidigare forskning, samt kännedom om och hantering av metodologiska och teoretiska frågor.
2. Mastersuppsats, akademiska papers och/eller andra relevanta arbeten bedöms utifrån den sökandes förmåga att formulera, avgränsa och analysera forskningsuppgifter samt presentera forskningsresultat.
3. En meritförteckning som summerar relevant arbetslivserfarenhet, språkkunskaper och andra färdigheter.
4. Betyg från studier på grundläggande och master-nivå.
5. Intervjuer kommer att hållas med ett urval av de sökande.

Beslut om vilka som kallas till intervju tas i  april  och slutligt urval görs i  maj .

Beslut om antagning till utbildning på forskarnivå tas av institutionens prefekt. Beslutet kan inte överklagas.

Per Knutsson, Lektor +46 (0) 31 786 4214, per.knutsson@globalstudies.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga representanter vid Göteborgs universitet: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökningsförfarande

För att söka en tjänst vid Göteborgs universitet krävs registrering i vårt elektroniska rekryteringssystem. Ansökan måste innehålla:

1) ett projektförslag, max 2 000 ord (+ referenser)
2) en mastersuppsats/examensarbete och/eller andra relevanta papers och publikationer. Godkända skrivspråk är svenska och engelska eller översättningar till dessa språk. Vid översättning bifogas även originaltext.
3) en meritförteckning.
4) kopior av examensbevis och/eller akademiska betyg som styrker grundläggande och särskild behörighet enligt ovan. Intyg på andra relevanta meriter.

Rekommendationsbrev tas inte i beaktande.

Det åligger den sökande att ansökan är komplett. Kompletteringar efter sista ansökningsdatum kommer ej att beaktas.

För frågor rörande det elektroniska rekryteringssystemet och tekniska problem, vänligen kontakta rekrytering@gu.se

Sista ansökningsdag: 6 februari 2018

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.