Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i Genusvetenskap

Forskningsprojektet Spaces of resistance. A study of gender and sexualities in times of transformation startade 2016 med anslag från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse. Projektet undersöker den transnationella kampen för kvinnors och HBT-personers rättigheter i det samtida Skandinavien, Ryssland och Turkiet. Med etnografiskt fältarbete, nät-etnografi, diskursanalys och komparativ analys syftar projektet till att fördjupa kunskapen om hur samarbeten mellan transnationella organisationer och lokala kvinno- och HBT-grupper kan öppna för nya gemenskaper och mer komplexa förståelser av genus och sexualitet, bortom nationella och regionala gränser. Projektet är förankrat i feministisk post-/dekolonial och postsocialistisk teori. Forskningsprojektet söker nu en postdoktor för att bedriva forskning inom projektet såväl självständigt som i samarbete med övriga projektmedarbetare.

Ämne

Genusvetenskap

Ämnesbeskrivning

Institutionen för kulturvetenskaper samlar flera discipliner som studerar olika estetiska och kulturella uttrycksformer i ett historiskt och samtida perspektiv. Gemensamt för samtliga ämnen vid institutionen är ett intresse för att undersöka estetiska, kommunikativa och meningsskapande aspekter på samhället och mänsklig interaktion.Inom ämnet genusvetenskap utvecklar feministiska forskare och studenter analyser av genus, makt och motstånd, förankrade i en rik feministisk och tvärvetenskaplig forskningstradition, såsom feministiska vetenskapsstudier, post-/dekolonisering, poststrukturalism och feministisk (ny)materialism. Studier av transnationella och feministiska sociala rörelser utgör en dynamisk och stark forskningsprofil vid institutionen.

För mer information om Institutionen för kulturvetenskaper, ämnet genusvetenskap och forskningsprojektet Spaces of resistance, se www.kultur.gu.se

Arbetsuppgifter

Postdoktorn förväntas bedriva forskning såväl självständigt som i samarbete med övriga projektmedarbetare inom projektet Spaces of resistance. Arbetsuppgifterna innefattar, i samarbete med forskargruppen, projektplanering, datainsamling, bearbetning och analys av material, publicering av resultat, samt presentationer av preliminära resultat och slutsatser vid konferenser. Postdoktorn förväntas också aktivt delta i projektworkshops och i seminarier vid institutionen, samt samverka med det omgivande samhället.

Förutom forskning kommer arbetsuppgifterna även innefatta undervisning, handledning av uppsatser eller kursutveckling. Dessa arbetsuppgifter är tidsbegränsade till max 20% av anställningen.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har en doktorsexamen i genusvetenskap eller en doktorsexamen med genusperspektiv i närbesläktat ämne. En anställning som postdoktor syftar till att ge juniora forskare möjlighet att etablera sig som forskare. Därför vänder vi oss i första hand till forskare som tagit sin doktorsexamen högst 3 år innan ansökningstidens utgång.

Kvalifikationer för anställning som postdoktor finns angivna i Göteborgs universitets anställningsordning, http://www.gu.se/digitalAssets/1499/1499852_1445481_ansta--llningsordning-2013---styrdokument.pdf

Bedömningsgrund

Den viktigaste bedömningsgrunden är förmågan och potentialen att bedriva god forskning, men pedagogisk skicklighet kommer också att beaktas. Sökande ska ha erfarenhet av att arbeta med etnografiskt fältarbete och kunskaper om feministisk, post-/dekolonial eller postsocialistisk teoribildning. Sökande ska även ha goda kunskaper i det turkiska språket och samhället, för att kunna bedriva etnografiskt fältarbete i Turkiet. Vi ser gärna att sökande har kunskaper om HBT-rörelser, cisnormativitet, trans- eller intersex. Vi kommer att lägga vikt vid sökandens dokumenterade meriter inom följande områden:

 • goda kunskaper i det turkiska språket och samhället;
 • vetenskapliga meriter, vilka kommer att bedömas i relation till forskningsprojektets metoder, teorier och övergripande syfte;
 • pedagogiska meriter, visade genom erfarenhet av planering och genomförande av utbildning, handledning och/eller examination;
 • samarbetsförmåga, dokumenterad genom till exempel publikationer med andra forskare, genomförda forskningsprojekt i forskargrupper och/eller samverkansaktiviteter genomförda med personer och grupper från det övriga samhället;
 • meriter avseende samverkan med omgivande samhället;
 • mycket goda kunskaper i svenska eller engelska (tal och skrift)

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning under 2 år på heltid med start 2018-10-01. Placering vid Institutionen för Kulturvetenskaper, Göteborgs universitet.

Övrigt

Använd humanistiska fakultetens mall för meritportföljer, som finns att ladda ned via: http://hum.gu.se/digitalAssets/1458/1458368_anvisningar-ovriga-larare-sokande.pdf.

Ansökan ska vara skriven på svenska eller engelska och innehålla:

 • Beskrivning av vetenskapligt och pedagogiskt arbete
 • Förteckning över examina och anställningar
 • Meritportfölj I-IV enligt humanistiska fakultetens mall för meritportföljer
 • Högst 5 publikationer den sökande önskar åberopa

Sökande ska också lämna in:

 • Kopia av doktorsexamen
 • En redogörelse för sökandens tidigare erfarenhet av relevans för projektet samt hur sökandens forskning kan bidra till forskningsprojektet
 • Dokumentation av pedagogiska meriter (till exempel intyg från prefekt eller motsvarande)
 • Namn på två referenspersoner som vid behov kan kontaktas för att skriva referensbrev

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas till universitetslektor Mia Liinason, 031-786 3615, mia.liinason@gu.se eller till viceprefekt för forskning Karin Wagner, 031-786 4190, karin.wagner@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till: Institutionen för Kulturvetenskaper, Göteborgs universitet, Box 200, 405 30 Göteborg. Märk samliga dokument med PAR 2017/1546. De ska senast vara inskickade 2018-01-25.

Ansökningarna kommer att bedömas av sakkunnig. Rangordnade sökande kommer att kallas till intervju innan beslut fattas.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2018-01-25

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?