Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetsadjunkt i litterär gestaltning

Akademin Valand vid Göteborgs universitet är en dynamisk plattform för den fria konstnären/författaren/filmskaparen/fotografen. Vi är särskilt intresserade av konstnärlig interaktion och av konstnärsledda kulturer inom samtida konst, film, litteratur, och fotografi. Akademin Valand är centralt placerad i Göteborg och tätt förbunden med stadens kulturliv vilket innefattar samarbeten med bland annat Kultur i väst, Göteborg Filmfestival, Göteborgs Konsthall, Hasselblad Center, Röda Sten, Göteborg International Biennial for Contemporary Art (GIBCA), Göteborgs Litteraturhus, och många andra kulturella initiativ.

 

Akademin Valand har en vital forskarmiljö, som innefattar flera nationellt finansierade projekt inom konstnärsledd kultur, samhällelig praxis, queer-film, samtida poesi, kritik samt fotografins betydelse inom miljöforskning, ekologisk forskning och klimatforskning, och vi har ett omfattande internationellt nätverk och samarbetspartnersöver hela världen, såsom EARN, SHARE, PARSE, SAR och ett samarbete med BARD CCS.


Akademin Valand kännetecknas av små undervisningsgrupper och vår pedagogiska metod bygger i huvudsak på att kunskap och praktik utvecklas av studenter och lärare i en pågående, engagerad dialog med varandra. Våra studenter kommer från olika länder, kulturella bakgrunder och perspektiv, och vi uppmuntrar aktivt dialog mellan kulturer. Vi vill också att våra program avspeglar denna mångfald. Studentkollektivet deltar aktivt i planering och utveckling av Akademins utbildning, forskning och samverkan.

Ämne

Litterär gestaltning.

Ämnesbeskrivning

Ämnet Litterär gestaltning utgår från skrivande och läsande konstnärliga praktiker och ett flerstämmigt, kritiskt, reflexivt samtal om och kring dessa. Ämnet omfattar idag Masterprogrammet i litterär gestaltning, Magisterprogrammet i litterär översättning samt ett varierande utbud av fristående kurser. Inom ämnet, och som en integrerad del av Akademin Valands och Konstnärliga fakultetens gemensamma miljö, bedrivs också konstnärlig forskning. På Masterprogrammet i litterär gestaltning arbetar studenterna, som skriver på svenska, danska och norska, med sina egna skönlitterära författarskap. Studenternas skrivande och de frågor som väcks där är en viktig utgångspunkt för den reflektion över litteratur och teori som äger rum i form av gemensamma seminarier och gästföreläsningar. Textsamtalen, det vill säga långa och fördjupande gruppsamtal om studenternas pågående litterära arbeten, är centrala för utbildningen.

Arbetsuppgifter

Under våren har vi behov av två externa lärare för att leda undervisningen i en period på masterprogrammet i litterär gestaltning. I arbetsuppgifterna ingå att tillsammans med programansvarig lärare planera undervisningsperioden som pågår 5-15 mars 2018. Arbetet inleds med planering av innehållet för perioden och fortsätter med inläsning av studenternas skönlitterära texter – och annat för perioden relevant material – samt genomförandet av undervisningen under perioden. Undervisningen bygger i stort på textsamtal i studentgrupp om sex studenter. Andra uppgifter blir att leda seminarier i helgrupp och (eventuellt) samtal med inbjudna gäster samt deltaga i periodens avslutande utvärdering, för att avslutningsvis överlämna detta tillordinarie lärare.

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap 3 - 4 § högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. I denna anställning krävs även tidigare erfarenhet av att leda textsamtal.

Bedömningsgrund

- skriva och ge ut skönlitterär text

- erfarenhet av att leda textsamtal

- kunskap om och erfarenhet av att läsa och arbeta med utomskandinavisk litteratur

- kompetens att läsa och ge kritik på texter skrivna på danska och norska

 

Universitet kommer främst beakta den som efter en helhetsbedömning av dokumenterade meriter, kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter.

Anställning

Anställningsform: allmän visstidsanställning, 1 månad
Omfattning: 70 %
Placering: Akademin Valand, Göteborg
Tillträde: 2018-02-15

 

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas

Sofia Gräsberg, enhetschef litterär gestaltning

031-7865130

sofia.grasberg@akademinvaland.gu.se


Frågor om anställningsförfarandet kan ställas till

Märta Jakobsson, Personaladministratör

031-786 66 12

marta.jakobsson@akademinvaland.gu.se

 

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till:
Göteborgs universitet
Akademin Valand
Märta Jakobsson
Box 132
40530 Göteborg

och ska vara inkomna senast 2017-12-25.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2017-12-25

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?