Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Projektledare inom området miljö och klimat

Göteborgs miljövetenskapliga centrum, GMV, är Chalmers och Göteborgs universitets gemensamma organisation för att främja forskning, utbildning och samverkan inom hållbar utveckling. GMV fungerar som en plattform som initierar, driver, administrerar och stöttar mångvetenskapliga projekt och satsningar inom hållbar utveckling. En av GMV:s främsta uppgifter är att skapa förutsättningar för samarbete mellan olika aktörer. På GMV arbetar cirka 35 personer och vi finns vid Kapellplatsen.

Inom GMV:s Miljöekonomi och Policygrupp (MEP) bedrivs rådgivning inom det svenska utvecklingssamarbetet (främst Sida) särskilt integrering av miljö och klimataspekterna i det svenska biståndet. Arbetet bedrivs genom en formell rådgivningsfunktion (Helpdesk) i samarbete med Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU). Arbetet fokuserar på samhälle, miljö, klimat och hållbar naturresursanvändning i ett utvecklingsperspektiv. Andra större aktiviteter inom MEP är undervisning och kapacitetsutveckling i strategisk miljöanalys och stärkta kopplingar mellan forskning och policy (planering och beslutsfattande) för hållbar utveckling. Denna tjänst förutsätter stor uthållighet, god administrativ och organisatorisk förmåga, samt initiativkraft att driva arbetet framåt på egen hand, men också i samarbete med andra.

Helpdesken svarar upp mot förfrågningar från Sida rörande rådgivning, metodutveckling och utbildning. Utifrån uppdrag från Sida ansvarar Helpdesken för insamling och sammanställning av information om miljö- och naturresurser och deras koppling till fattigdomsminskning i samarbetsländerna. Analys och integrering av miljö och klimataspekterna har en viktig roll att fylla i detta sammanhang. Samordning och integrering präglar alltmer det internationella utvecklingssamarbetet. Därför utvecklar Sida löpande sina arbetsmetoder för analys av och dialog med samarbetsländerna. Helpdesken medverkar också därför i metodutveckling för att bidra till integration av miljö- och klimatfrågorna och hållbart naturresursutnyttjande genom Sidas olika verktyg för insatser i samarbetsländerna. Helpdesken deltar i sådana processer, samt i internationella processer som rör bistånd, utveckling, miljö och klimat, och ansvarar för att kunskaper förs vidare till Sida.

Nu söker vi en projektledare.

Arbetsuppgifter

Tjänsten som projektledare avser projektsamordning, analys och expertrådgivning inom temaområdet miljö och klimat med inriktning mot svenskt bistånd. Arbetet sker i huvudsak på uppdrag av, och i dialog med, Sidas regionavdelningar och ambassader. Tjänsten kan innebära resor inom Sverige och utomlands, främst Sidas samarbetsländer. Som projektledare kommer du främst arbeta inom följande områden:

 • Rådgivning för integration av miljö- och hållbarhetsaspekter i Sidas projekt, program och samarbetsstrategier med partnerländer.

 • Process-stöd, metodutveckling och utbildning/fortbildning i svenskt utvecklingssamarbete. Arbetet innebär deltagande i möten, dialog, att granska och kommentera olika arbetsutkast, etc. Vid behov genomförs även olika utbildningsinsatser, exempelvis vid svenska ambassader i Sidas partnerländer och vid Sida Stockholm.

 • Rådgivning, stöd i metodutveckling samt deltagande i möten i internationella processer, exempelvis inom OECD/DAC och FN:s olika organ och processer (ex UNDP, UNEP), men även med Världsbanken, regionala utvecklingsbanker, bilaterala givare, och enskilda organisationer..

 • Nätverkande, dialog och verksamhetsutveckling (inklusive planering och finansiering) inom ramen för MEPs verksamheter.

 • Undervisning i kurser MEP ger eller involveras i.

Kvalifikationer

Arbetsuppgifterna kräver ett stort intresse för, och erfarenhet av, frågor som rör miljö och klimat, ekonomi och internationellt utvecklingssamarbete. Många uppgifter pågår parallellt och tiden från att uppdrag kommit in till dess uppgiften ska vara löst är ofta kort.

Arbetet och tjänsten medför därför dessa krav:

 • Högskole-/universitetsexamen, som arbetsgivaren finner lämplig, i naturvetenskap eller samhällsvetenskapliga ämnen med inriktning mot miljö, klimat och hållbar utveckling

 • minst 5 års, inom området, relevant arbetslivserfarenhet

 • Ämneskunskap om, och professionell erfarenhet från, det internationella utvecklingssamarbetet generellt, och det svenska utvecklingssamarbetet i synnerhet.

 • vana vid konsultativt arbete och förhållningssätt, så som arbete med projektledning, kundrelationer och myndighetssamarbete

 • förmåga att uttrycka sig mycket väl både muntligt och skriftligt på engelska och svenska (arbetsprover kan efterfrågas)

 • professionell erfarenhet från, och kunskap om, utvecklingsländer särskilt inom ämnesområdet miljö, ekonomi och klimat.

Meriter

 • Kompetens inom miljö- och klimatintegrering i projekt och program, och på sektor- och policy (strategisk) nivå, inklusive miljöbedömning och uppföljning, inom ramen för utvecklingssamarbete.

 • Ämneskunskap kring miljömässig hållbarhet inom tematiska områden; särskilt, klimatförändringar, resiliens/motståndskraft, miljöekonomi, ekosystemtjänster, och kopplingar mellan miljö och klimat och gender/jämställdhet, rättighetsfrågor och fattigdom i ett utvecklingssammanhang.

 • Ämneskunskap kring miljömässig hållbarhet i nyckelsektorer och teman såsom stads-och landsbygdsutveckling, energi, jord- och skogsbruk, vatten, hälsa, infrastruktur, finansiella instrument, och kemikalier i ett utvecklingssammanhang.

 • Forskarutbildning inom något eller några av ämnesområdena ovan.

 • Erfarenhet och kompetens från att undervisa och hålla i utbildningsinsatser

 • Övriga språkkunskaper särskilt franska, spanska

 

Stor vikt läggs vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningen är  tidsbegränsad anställning, tom sept 2019, på 100% med placering tills vidare vid Göteborgs miljövetenskapliga centrum. Tillträde snarast.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta stf föreståndare Anders Ekbom 0766-22 92 02 alt. anders.ekbom@gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?