LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i Logik

Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori vid humanistiska fakulteten har omkring 100 anställda och en undervisningsvolym som omfattar cirka 350 helårsstudenter. Här pågår många stora nationella och internationella forskningsprojekt. Vi utbildar filosofer, logiker, lingvister, språkteknologer, vetenskapsteoretiker, filosofihistoriker, filologer och lärare i filosofi. Institutionen bedriver även forskarutbildning och utvecklingsarbete inom sina områden.

Logik

Ämnesbeskrivning

Postdoktorn kommer att anställas i projektet ”Reflektion och sanning”, som finansieras av Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Göteborgs universitet, och leds av Graham Emil Leigh. Projektets tvärvetenskapliga forskargrupp undersöker filosofiska, matematiska och komputationella egenskaper hos reflektionsprinciper och formell sanning. De nuvarande inriktningarna inom projektet inkluderar bevisteoretiska studier av reflektionsprinciper, axiomatiska sanningsteorier, typteoretiska grundvalar, samt fixpunktslogiker såsom den modala my-kalkylen.

Arbetsuppgifter

Postdoktorn förväntas bidra till projektets forskning och mål. Vi välkomnar särskilt sökande som kan stärka den existerande forskningsgruppen genom egen forskning, och forskning i samarbete med andra projektmedlemmar, om det matematiska studiet av reflektion och induktion, samt dess kopplingar till begreppen sanning, bevis och beräkning.

Förutom egen forskning inom områden som är relevanta för projektet, så förväntas postdoktorn delta aktivt i projektgruppens aktiviteter, inklusive möten, seminarier, workshops och konferenser; både som organisatör och deltagare, samt att bistå i skrivandet av framtida ansökningar om forskningsfinansiering. Samförfattande av artiklar med andra deltagare i projektet uppmuntras starkt.

Högst 20 % av tjänsten kan innefatta arbetsuppgifter andra än forskning, som undervisning, handledning av doktorander och pedagogiskt utvecklingsarbete. Huvuddelen av arbetet ska utföras på plats vid Göteborgs universitet. Postdoktorn förväntas delta aktivt i forskningsgruppen och ämnets workshops, seminarier och konferenser. Sökande förväntas behärska engelska i tal och skrift eftersom detta är projektgruppens huvudsakliga språk.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller som har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Doktorsavhandlingens ämnesområde skall vara i ett relevant område enligt ämnesbeskrivningen ovan. Eftersom anställningen som postdoktor utgör en meriteringsanställning för juniora forskare, riktar vi oss i första hand till den som har en doktorsexamen som inte är äldre än tre år räknat från sista ansökningsdag. Föräldraledighet, sjukdom, och militärtjänst kan utgöra grund för att denna period utsträcks. Behörighetsgrunderna finns beskrivna i Göteborgs universitets anställningsordning för lärare.

Bedömningsgrund

Viktigast vid bedömningen av de sökande är deras vetenskapliga skicklighet, där särskild vikt kommer att läggas vid den sökandes doktorsavhandling och andra publikationer, samt hennes/hans forskningsplan. Prioritet kommer att ges till sökande vars forskningsplan och tidigare arbete stärker forskargruppen och projektet. Vikt fästs också vid dokumenterad god samarbetsförmåga och goda färdigheter vad gäller att planera och organisera forskning och att kommunicera egen forskning.

Urvalsprocessen kan inkludera intervjuer med ett urval av de sökande (möjligtvis via videosamtal) samt kontaktande av referenser. För mer allmänna bedömningsgrunder, se Göteborgs universitets anställningsordning för läare.

Till ansökan måste följande dokument bifogas (som pdf):

1. Forskningsplan: Till ansökan bifogas en forskningsplan om maximalt 2500 ord, i vilken den forskning som den sökande planerar att bedriva under sin tid som postdoktor beskrivs. Planen bör även innehålla en förklaring av på vilket sätt den forskning som ska bedrivas på ett relevant sätt bidrar till projektet Metafysiska förklaringar.

2. Doktorsexamensbevis.

3. CV som inkluderar examina, anställningar, publikationer och andra relevanta meriter.

4. Högst tre vetenskapliga publikationer, plus den sökandes doktorsavhandling.

5. Kontaktuppgifter till två referenspersoner bekanta med den sökandes forskning.

I övrigt gäller instruktioner för Meritportfölj vid Humanistiska fakulteten: http://hum.gu.se/digitalAssets/1458/1458368_anvisningar-ovriga-larare-sokande.pdf

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 2 år

Omfattning: 100%

Placering: Institutionen för filosofi, lingvistik och vetenskapsteori, Göteborg

Tillträde: 2018-06-01, eller tidigare

Kontaktuppgifter för anställningen

Viceprefekt för forskning, Ragnar Francén Olinder, ragnar.francen@filosofi.gu.se

Projektledare, Graham Leigh, graham.leigh@gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas till: Helena Bjärnlind, FLoV, Box 200, 405 30 Göteborg.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Ansökan ska vara inkommen senast: 2018-01-08

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.