LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Doktorand i medicinsk vetenskap - Automatisk lesionsdetektion i bilder av hjärnan

Titel på projektet: Automatisk lesionsdetektion i bilder av hjärnan

Arbetsuppgifter

Allmänt om utbildning på forskarnivå: Utbildning i medicinsk vetenskap motsvarar studier om sammanlagt 240 högskolepoäng. Utbildningen bedrivs på heltid och ska leda till doktorsexamen. Utbildningen består i att genomföra ett vetenskapligt projekt och att delta i kurser på forskarnivå om minst 30 högskolepoäng. Utbildningen avslutas med att doktoranden skriver en vetenskaplig sammanläggningsavhandling eller en monografi motsvarande minst 120 högskolepoäng. För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se den allmänna studieplanen http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen/doktor_fran_start_till_mal/forskarutbildningsamnen

Projekt: Moderna avbildningsmetoder används alltmer i klinisk praxis för att producera bilder som representerar mänsklig anatomi, fysiologi och abnormiteter hos båda. Visuell bildtolkning är subjektiv och kan vara utmanande. I vår forskningsgrupp om medicinsk bildanalys på GU/MedTech West strävar vi efter att utveckla automatiska metoder för att extrahera objektiv information från bilder som kan komplettera och stödja konventionell visuell bildtolkning. Ett kärnkoncept som vi använder är atlasbaserad anatomisk bildsegmentering: att använda en kunskapsdatabas (manuellt skapade atlaser) för att analysera en målbild (patientbild).

Vi har utvecklat öppen källkodsprogramvaror (MAPER och pincram) som implementerar detta koncept för magnetiska resonansbilder från hjärnan. En nuvarande begränsning av dessa programvaror är att de är olämpliga för abnormala strukturer (som tumörer eller blödningar) som kan dyka upp i patientbilden. Dessa är normalt inte representerade i atlaserna och är därför ofta missmärkt. Att lösa detta problem kommer eventuellt att leda till nya tillämpningar av automatisk bildanalys: beslutsstöd vid hantering av stroke, kvantitativ övervakning av återhämtning efter huvudskada eller hjärnkirurgi, objektiv utvärdering av förändringar orsakade av hjärntumörer och behandling av hjärncancer, mätning av sjukdomsprogression i multipel skleros, identifiering av anfallsfokus i epilepsi och många andra.

Målet med detta projekt är att utveckla förmågan att automatiskt upptäcka och mäta lesioner och att validera den på kliniska avbildningsdata, som vi kommer att få tillgång till genom samarbete med kliniska experter i relevanta sjukdomar.

Behörighet

För tillträde till utbildning på forskarnivå krävs både grundläggande och särskild behörighet. Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som:
1. avlagt examen på avancerad nivå, eller
2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller
3. på annat sätt inom eller utom landet förvärvat motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet till utbildning på forskarnivå har den som med godkänt resultat fullgjort kurs engelska B/6 eller har bedömts ha förvärvat motsvarande kunskaper genom tidigare studier.

Bedömningsgrund

Urval bland sökande som uppfyller krav på grundläggande och särskild behörighet baseras på förmågan att tillgodogöra sig utbildningen på forskarnivå. Vid bedömningen fästs särskild vikt vid dokumenterade kvalifikationer avseende:
- specifika kunskaper och färdigheter inom ämnesområdet och närliggande forskningsområden
- erfarenhet av vetenskaplig teori och relevanta forskningsmetoder
- vetenskaplig analys och presentation styrkt genom uppsats, examensarbete, vetenskapliga publikationer eller liknande.

Meriterande är dokumenterad kunskap/erfarenhet av programmering för bildanalys, förtrogenhet med analytiska koncept som bildregistrering och segmentering samt kunskaper i maskininlärning och statistisk utvärdering.

Anställning

Tidsbegränsad anställning 4 år, med omfattning 100%. Placering: Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, avdelningen för radiofysik. Tillträde enligt överenskommelse.

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om projektet är du välkommen att kontakta huvudhandledaren Rolf Heckemann, rolf.heckemann@gu.se

För mer information om utbildning på forskarnivå vid Sahlgrenska akademin se http://sahlgrenska.gu.se/doktorandportalen

Fackliga organisationer

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan ska du bifoga vidimerade kopior som styrker din behörighet, både vad gäller studier på avancerad nivå och engelska B/6. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan ska vara inkommen senast 2017-12-20

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.