LEDIGA ANSTÄLLNINGAR 3-5 doktorander till forskarutbildningen i nationalekonomi

Institutionen för nationalekonomi med statistik ledigkungör 3-5 utbildningsplatser i forskarutbildningen, finansierade med doktorandtjänst.

Institutionen för nationalekonomi med statistik tillhör Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och har 125 medarbetare från ett stort antal länder. Undervisning bedrivs inom nationalekonomi och statistik och vi har idag ca 800 studenter registrerade på våra kurser och program. På institutionen samlas en mångfald av forskare varav flera är internationellt kända ekonomer. De starkaste forskningsområdena är arbetsmarknadsekonomi, beteendeekonomi, utvecklingsekonomi, miljöekonomi och finansiell ekonomi. Områden som hälsoekonomi, rättsekonomi, industriell ekonomi och offentlig ekonomi växer i betydelse. Mer information om institutionen hittar du på vår hemsida www.economics.gu.se.

Arbetsuppgifter

Vi söker 3-5 doktorander i nationalekonomi som finansieras med doktorandtjänst. Utbildningen inleds den 1 september 2018 och förväntas vara avslutad i maj månad, 2023.  Tjänsten motsvarar heltidsstudier på fyra år. I anställningen ingår också upp till 20 procents assistenttjänstgöring såsom undervisning och administrativt arbete.

Behörighet

För att antas till forskarutbildningen måste den sökande uppfylla kraven för både grundläggande och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet:avlagt examen på avancerad nivå; eller ha fullgjort studier på minst 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå; eller motsvarande kvalifikationer.

Särskild behörighet: måste den sökande fullgjort studier på minst 90 högskolepoäng inom nationalekonomi; eller fullgjort minst 30 högskolepoäng på avancerad nivå i nationalekonomi; eller ha motsvarande kvalifikationer.

Bedömningsgrund

Bland de sökande som uppfyller kraven på behörighet görs ett urval baserat på det material som de sökande åberopar. Dessa kandidater utvärderas av FFUK (Forskar- och forskarutbildningskommittén) vid institutionen. Betyg och uppsatsarbeten väger tungt i urvalsprocessen. Goda kunskaper på avancerade kärnkurser i mikroekonomi, makroekonomi, och ekonometri, samt goda kunskaper i matematik och/eller statistik är också meriterande. Vikt läggs även på rekommendationer från tidigare lärare eller andra personer med kunskap om sökandes skicklighet, och på kandidatens allmänna lämplighet. Bedömning av den allmänna lämpligheten innefattar en värdering av att den sökande har de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra arbetsuppgifterna väl samt förmåga att samverka med övrig personal på institutionen.  Utvalda sökande kallas till intervju.

Anställning

Bestämmelser för anställning som doktorand återfinns i förordning SFS 1998:80. Som innehavare får enbart förordnas den som är antagen till utbildning på forskarnivå. Förutom skyldighet att ägna sig åt egen forskarutbildning kan innehavaren åläggas att fullgöra tjänstgöring som avser utbildning, forskning och administrativt arbete enligt särskilda bestämmelser i förordningen.

En ny anställning som doktorand gäller för högst ett år. Anställningen får förnyas med högst två år i taget. Den sammanlagda anställningstiden får dock inte vara längre än vad som motsvarar fyra års utbildning på forskarnivå på heltid.

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Kontaktuppgifter för anställningen

Ola Olsson, proprefekt med ansvar för forskning och forskarutbildning, professor, +46 31 786 1341, ola.olsson@economics.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du ansöker om att till att bli antagen till forskarstudier via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ansökan skall innehålla

1. En kort beskrivning (1-2 A4-sidor, skriven på engelska) av den sökandes mål och visioner med forskarutbildningen.

2. En kort beskrivning av inskickade ansökningshandlingar (lista dem gärna) samt förteckning över 1-3 personer som skickar rekommendationsbrev för sökande (se punkt 7 nedan)

3. Meritförteckning (CV)

4. Kopia på examensbevis

5. Utdrag på genomgångna universitetskurser med betyg

6. Examensarbete och eventuellt andra vetenskapliga arbeten. Om du skickar in två eller fler vetenskapliga arbeten skall du ange vilken av dem du vill att antagningskommittén skall prioritera i sin utvärdering.

7. Rekommendationsbrev måste skickas separat av referenten (den person som skrivit brevet – inte av sökande själv) till phd2018reference@economics.gu.se. Rekommendationsbrev som bifogas i ansökan beaktas ej.

Ansökan ska vara inkommen senast 2018-02-01

Universitetet tillämpar lokalt avtal om lönesättning av doktorander.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.