LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Forskare i miljö- och resursekonomi

Institutionen för nationalekonomi med statistik, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet ledigkungör en forskaranställning i nationalekonomi. Institutionen har idag ca 110 anställda. Forskningen vid institutionen har flera kärnområden däribland beteende-, utveckling- och miljö-ekonomi där det forskas exempelvis om samarbetsbeteende, subjektiv välfärd, värdering av icke-marknadsprissatta varor, klimat och naturresurs förvaltning. Mer information om institutionen hittar du på www.economics.gu.se och information om EfD på dess hemsida www.efdinitiative.org

Arbetsuppgifter

I anställningen ingår främst forskning men även undervisning, handledning eller andra administrativa uppgifter om totalt 20 procent. Forskningen fokuseras på marina utmaningar och är knuten till Environment for Developments (EfD) program Policy Instruments for Sustainable Management of Oceans and Marine Resources (Styrmedel för hållbar förvaltning av haven och marina resurser).

Programmet har två tema: Effective Management of Fisheries and Combatting Marine Pollution (Fungerande fiskeriförvaltning och Bekämpning av marin förorening). Forskning under det första temat kan beröra hur förvaltning ska bedrivas när institutioner är svaga och när fördelning och rättvisa är centrala koncept, såsom ofta är fallet i utvecklingsländer. Forskning under det andra tema fokuserar på marin nedskräpning och i första hand plast. Angelägna frågor är huruvida problemet ska angripas lagvägen, via ekonomiska styrmedel, via attitydförändringar eller andra beteende förändringar eller med hjälp av en mix av alla. Vår utgångspunkt är nationalekonomi, men flervetenskapliga ansatser är välmotiverade inom programmet. Det finns möjligheter till samarbete med exempelvis jurister och företagsekonomer inom fakulteten och med naturvetenskapliga forskare inom universitetet.

Programmet genomförs i samarbete med forskare vid tio EfD centra runt om i världen. Den sökande förväntas bidra självständigt, och i samarbete med andra forskare, till programmets forskningsfokus. Exempel på sådan forskning är studier av olika miljö och resursekonomiska och/eller beteendeekonomiska aspekter inom ramen för marina utmaningar som fiske och kustzonsförvaltning och marin förorening. Forskningen kan vara både av teoretisk och empirisk karaktär. Den sökande förväntas också aktivt delta i det löpande arbetet inom programmet såsom att delta i möten, seminarier och konferenser. Vi förväntar oss att kandidaten ska sikta på publicering i ledande eller högt rankade tidskrifter.

Det kommer att finnas tillgängliga medel för resor, kortare besök på andra institutioner, samt medel för data insamling och arbete i fält.

Kvalifikationer

Sökande ska inneha doktorsexamen, eller vara nära att slutföra sin examen, i nationalekonomi. Forskning i miljö- och resurs-ekonomi och beteendeekonomi är meriterande. Erfarenhet av marina frågor liksom av flervetenskap är meriterande. Erfarenhet från utvecklingsländer värderas. Vid anställning ska den sökande väljas, som efter en helhetsbedömning av skicklighet och utvecklingspotential, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen. Sökandes forskningspotential kommer att vara det viktigaste kriteriet, där stor vikt fästs vid graden av progression och framåtsyftning i forskningen. Vikt fästs även vid internationell utbildning och erfarenhet. Vi ser gärna ansökningar från nydisputerade, eller forskare som är nära att slutföra sin doktorsexamen.

Potentiella kandidater till tjänsten kommer att bli intervjuade via videolänk. Toppkandidater från intervjuerna kommer sedan att gå vidare för intervjuer på institutionen då även provföreläsning kan bli aktuellt.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad allmän visstidsanställning på heltid i två (2) år med placering tills vidare vid institutionen för nationalekonomi med statistik. Tillträde i september 2018.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta Håkan Eggert, Associate Professor +46 31 786 4175 hakan.eggert@gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag den 18 december 2017.

Ansökan

Ansökan ska innehålla:

• Ett representativt och nyligen producerat vetenskapligt arbete.

• Redogörelse för vetenskapliga meriter innehållande en kortfattad redogörelse för egen vetenskaplig verksamhet m.m.

• Avsiktsförklaring på max två sidor där den sökande belyser hur han/hon vill arbeta om han/hon får anställningen.

• Utbildningsbevis, betyg eller andra handlingar bifogas.

• Meritförteckning/cv och personuppgifter

• Två rekommendationsbrev ska sändas direkt till av marineref@economics.gu.se den som ger referensen. Mailet ska namnges med PAR 2017/1484 och den sökandes namn.

• Ytterligare information kan komma att efterfrågas.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.