Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor inom flerskalig modellering och provning av biokompositer inom hästsport

På grund av detta projekt tvärvetenskapliga natur kommer post docen att vara anställd vid Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet och placeringen kommer att vara vid Avdelningen för Material och beräkningsmekanik vid Institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers. En beskrivning av båda forskningsmiljöerna följer här.

Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet har forskningen fokuserad inom ämnena atom- och molekylär fysik, kondenserade materiens fysik, spinntronik, komplexa system samt biofysik. Flera andra forskningsområden finns, och ett av dem är forskning inom hästsport, fysik och teknik. Utbildningen på institutionen inkluderar undervisning på kandidat- och mastersprogram i fysik, fysik på lärarutbildningar och kurser i fysik som riktar sig till allmänheten. Ett nära samarbete med andra institutioner inom den naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers tekniska högskola; Fysikcentrum i Göteborg skapar en innovativ miljö för alla institutionens forskare och studenter. Mer information om verksamheten på institutionen för fysik finns på www.physics.gu.se.

Avdelningen för material och beräkningsmekanik på Chalmers arbetar för att möjliggöra en ökad användning av lättviktsmaterial genom en ökad förmåga att dimensionera strukturer med dessa. Man bedriver bl.a. forskning inom området material och beräkningsmekanik som adresserar strukturella kompositers skadetålighet och energiabsorption under deformation. För dessa analyser måste såväl tillförlitliga och effektiva materialmodeller och numeriska metoder utvecklas. Avdelningen är också aktiv inom Chalmers sport & teknologi där man bidrar till att utveckla lätta, innovativa sportutrustningar. Via detta initiativ inom hästsport expanderar man verksamheten till att också omfatta mer miljövänliga biokompositer.

Material och beräkningsmekaniks forskning grundar sig på avdelningens unika förmåga att kombinera utveckling av metoder inom material- och strukturmekanik med förståelse för materialens beteende vid tillverkning och i drift. Mer specifikt så arbetar vi med att utveckla metoder och modeller för att prediktera initiering och tillväxt av skador i kompositmaterial och metaller, flerskalemodellering och homogenisering samt för beräkningseffektiv strukturanalys.

Arbetsuppgifter

Med denna post doc så siktar vi på att öka både förståelsen och modelleringen av mekaniska egenskaper av biokompositer. Det specifika målet är biopolymerer som är förstärkta med cellulosa fibrer där de senare är en viktig resurs från den svenska skogsindustrin. Iden är att sammanfoga avancerade experimentella tester (mikroskopi under mekaniska laster) och numeriska beräkningar för mekanisk modellering av kompositers beteende under deformation.

En del av arbetet kommer innefatta karaktärisering av mekaniska egenskaper hos de ingående materialen (cellulosafibrer och biopolymer) samt gränsskiktet dem emellan. Vi kommer här samarbeta med Chalmersforskare inom kemiområdet som i sin forskning tar fram nya metoder för att göra gränsskiktet mellan fibrer och matris starkare.

Den andra delen av projektet syftar till att utveckla en numerisk finita elementmodell av mikrostrukturen hos en biokomposit förstärkt med cellulosafibrer. Denna modell skall sedan användas för att bestämma ingenjörsmässiga egenskaper – i form av både styvhet och styrka hos materialet – genom så kallad beräkningsbaserad numerisk homogenisering.

Slutlig tillämpning av forskningen är hållbar viktreducering inom hästsport där vi ser biokompositer som en mycket intressant komponent. Möjliga användningsområden inom hästsport av material som baseras på forskningen i detta projekt är t.ex. hinder inom hoppning och fälttävlan. Därför förväntas post docen, utöver grundläggande forskning inom det nämnda området, delta i tillämpade hästsportsrelaterade projekt genom att handleda masterarbeten och andra studentprojekt i samarbete med företag inom sportsektorn.

Behörighet

Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, konstnärlig doktorsexamen eller som har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. I första hand bör den komma i fråga som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Även den som avlagt examen tidigare bör komma i fråga i första hand, om det finns särskilda skäl. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, tjänstgöring inom totalförsvaret, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer och studentorganisationer eller föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.

För den här tjänsten krävs doktorsexamen i hållfasthetslära (eller motsvarande) inriktad mot beräkningsbaserad modellering och simulering av mekaniska egenskaper hos fiberförstärkta polymerkompositer. Krav är även kurser inom kompositmekanik och finita elementmodellering (eller motsvarande).

Vidare krävs programmeringskunskap i C++, Fortran eller liknande programspråk. Du ska även vara flytande i engelska, både i tal och skrift.


Bedömning

Erfarenhet från: flerskalig modellering och beräkningsbaserad homogenisering, mekanisk provning, mikrosopi. Kurser inom kontinuumsmekanik och avancerad finita elementteknik (eller liknande)

Du behöver vara motiverad, kreativ, självgående ha bra samarbetsförmåga och kunna arbeta självständigt. Vid bedömningen kommer därför stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i 2 år
Omfattning: 100%
Placering: Institutionen för fysik, Göteborg
Tillträde: 2018-02-01 eller enligt överenskommelse.

Kontaktuppgifter för anställningen

Har du frågor om arbetsuppgifterna är du välkommen att kontakta 
Maria Sundin, universitetslektor i fysik på Göteborgs universitet
031 786 9172
maria.sundin@physics.gu.se

eller

Martin Fagerström, docent på Chalmers tekniska högskola
0702 248 731
martin.fagerstrom@chalmers.se


Har du frågor om anställningen är du välkommen att kontakta
Clara Wilow Sundh, personaladministratör
031 786 9134
clara.wilow.sundh@physics.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

 

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Göteborgs universitet är miljöcertifierat och arbetar aktivt för hållbar utveckling. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar universitetet till en bättre framtid. Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?