Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Postdoktor i miljövetenskap

Vid Institutionen för biologi och miljövetenskap (BioEnv) finns utbildnings- och forskningsverksamhet som sträcker sig från fjällvärldens ekosystem, genom skog, mark och vattendrag, hela vägen ut i havet. I dessa miljöer arbetar vi med olika biologiska organisationsnivåer från gener, via individer och populationer till samhällen och ekosystem. Vi arbetar inom ekologi, evolution, fysiologi, systematik och kombinationer av dessa ämnesområden för att förstå betydelsen av naturliga och av människan skapade miljöförändringar.

Institutionen är placerad på tre olika ställen: i Göteborgs botaniska trädgård, på Medicinareberget i Göteborg och på den marina forskningsstationen som drivs av Sven Lovén centrum för marin infrastruktur – Kristineberg. Den aktuella anställningen är förlagd till Medicinaregtatan 18A, Göteborg

Projektbeskrivning

Denna anställning kommer att ligga inom den ekotoxikologiska disciplinen hos BioEnv, i en forskargrupp som studerar effekterna av miljöföroreningar, från specifika mekanismer hos enskilda kemikalier eller grupper av ämnen, till riskbedömningar av komplexa blandningar. Forskningen inom gruppen omfattar fältstudier, in vivo och in vitro-experiment, användning av biokemiska och molekylära tekniker samt beteendestudier, teoretiska studier och meta-analyser.

Närmare bestämt kommer den nuvarande anställningen att fokuseras på mikroplaster och studier av konsekvenserna av exponering hos fiskar. Forskningsfältet börjar förstå effekter av mikroplast-exponeringar, men dessa studier är begränsade och det finns stora kunskapsluckor. Arbetet kommer att ske inom ett forskningsprojekt finansierat av FORMAS. Syftet med projektet, och anställningen som postdoktor, är att studera effekterna av mikroplaster på fisk och att mäta den relativa benägenheten för mikroplast att fungera som vektorer för miljöföroreningar i näringskedjan. Dessa studier kommer att göras med hjälp av in vivo-system.

Arbetsbeskrivning

Postdoktorn kommer att ansvara för att utföra experimentell forskning med hjälp av djurmodeller och analysera effekter med hjälp av molekylära, biokemiska, fysiologiska och beteendeanalyser. Postdoktorn kommer också att ansvara för analys av mikroplast partiklar med hjälp av Raman och FT-IR tekniker.

En del av uppgiften i denna anställning är att kommunicera forskningsresultat i vetenskapliga publikationer, på nationella och internationella konferenser, och eventuellt till relevanta beslutsfattare eller allmänheten.

Anställningen kan innefatta begränsad undervisning och handledning av kandidatstudenter och doktorander inom ekotoxikologi, så länge det passar in i de primära arbetsuppgifterna.

Behörighet

Sökanden måste ha doktorsexamen inom ett område som är relevant för det aktuella forskningsprojektet (miljövetenskap, toxikologi, ekotoxikologi eller liknande). Företräde ges till kandidater som har tagit doktors examen senast tre år före ansökningen. Sökande som avlagt examen tidigare kan också föredras om särskilda skäl finns. Sådana specifika skäl kan vara sjukskrivning, föräldraledighet eller andra liknande omständigheter.

Bedömning

Vi välkomnar ansökningar från erfarna kandidater med en omfattande bakgrund i experimentell ekotoxikologi och biokemisk toxicitet. Kunskap om mikroplastforskningsfältet är starkt önskvärt.

Dokumenterad kunskap och erfarenhet av ekotoxikologisk testning, fisk- och djurfysiologi, och praktisk erfarenhet av att utföra laboratorieanalyser med tillämpning av good laboratory practice (GLP) är också önskvärt.

Erfarenhet av att arbeta med fiskförsök är nödvändigt. Kunskap om fysiologiska mekanismer och biokemisk toxicitet är också önskvärt. Kunskap om spektrofotometrisk metodik, inklusive Raman och FT-IR tekniker, välkomnas.

Excellent kommunikativ förmåga både skriftligt och muntligt på engelska är ett krav medan det på svenska är önskvärt. Vidare önskas god förmåga att uttrycka väl utvecklade idéer och ett konceptuella och kritiska tänkande.

Ansökan ska skrivas på engelska och innehålla:

  • Ett personligt brev med beskrivning av dina erfarenheter och hur du uppfyller de kriterier som anges i annonsen (max en A4-sida)

  • Meritförteckning (CV)

  • Examensbevis på doktorsexamen och annan relevant utbildning

  • Fullständig publikationslista, inklusive inskickade och accepterade manuskript

  • Arbetsintyg och andra underlag som bedöms viktigt för anställningen

  • Kontaktinformation (mailadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner som har kännedom om sökandens kvalifikationer

De topprankade kandidaterna kommer att väljas ut för en intervju, som hålls på svenska eller engelska och kan utföras på plats eller via telefon / skype.

Anställningen

Anställningen är en heltidsanställning i 24 månader med placering vid Institutionen för Biologi och Miljövetenskap. Individuell lönesättning tillämpas.

Kontaktuppgifter för anställningen

Bethanie Carney Almroth, Universitetslektor
Tel. +46 31 786 3673

bethanie.carney@bioenv.gu.se

Webpage: www.bioenv.gu.se.

Henrik Aronsson, professor och prefekt
Tel. +46 31 786 48 02

henrik.aronsson@bioenv.gu.se

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen "Ansök". Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Ev. vetenskapliga publikationer, skrifter och liknande som inte finns i elektronisk form ska skickas till: Göteborgs universitet, Institutionen för biologi och miljövetenskap, Att: XXXX, Box 461, 405 30 Göteborg. Vid ev. komplettering ange tydligt referensnummer.

Sista ansökningsdag: 2017-12-31

 

Universitetet arbetar aktivt för en arbetsmiljö med jämställda förhållanden och sätter värde på de kvalitéer mångfald tillför verksamheten.

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Enligt Riksarkivets föreskrifter är universitetet skyldigt att förvara ansökningshandlingar i två år efter tillsättningsbeslutet. Om du som sökande till en anställning särskilt begär tillbaka dina handlingar återsänds de när de två åren har förflutit, i annat fall kommer de att gallras ut.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?