Till sidans topp

Sidansvarig: rekrytering@gu.se
Sidan uppdaterades: 2017-02-23 10:15

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Lediga anställningar - detaljsida - Om universitetet, Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Tillbaka

LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Biträdande universitetslektor i experimentell spinntronik

Institutionen för fysik vid Göteborgs universitet är lokaliserad i moderna lokaler på Chalmersområdet i Johanneberg och har cirka 80 medarbetare. Kommunikationsmöjligheterna är goda, både nationellt och internationellt. Forskningen är fokuserad inom ämnena atom- och molekylfysik, den kondenserade materiens fysik, spinntronik, komplexa system samt biofysik och genomförs i en internationell miljö med omfattande nationella och internationella samarbeten. Utbildningen på institutionen inkluderar undervisning på kandidat- och mastersprogram i fysik, fysik på lärarutbildningar och kurser i fysik som riktar sig till allmänheten. Fysikcentrum i Göteborg, ett nära samarbete med fyra andra institutioner inom den naturvetenskapliga fakulteten och Chalmers tekniska högskola, skapar en innovativ miljö för alla institutionens forskare och studenter.

 

Spinntronik är ett av de mest framgångsrika forskningsområdena vid institutionen med särskilt fokus på magnetodynamiska fenomen i tunna filmer och spinntroniska komponenter. Dessa studeras med magnetiska, elektriska och optiska metoder, och modelleras med hjälp av GPU-accelererade mikromagnetiska simuleringar. Institutionen söker nu en biträdande universitetslektor i experimentell spinntronik för att forska och undervisa i ämnet.

 

Ytterligare information finns på vår webbplats: https://physics.gu.se/

 

Ämne

Experimentell spinntronik.

 

Ämnesbeskrivning

Institutionen rekryterar en biträdande universitetslektor i experimentell spinntronik.

Forskningen inom ramen för anställningen ska komplettera och stärka existerande verksamhet vid institutionen. Det innebär att forskningsaktiviteterna i spinntronik både ska dra nytta av de pågående forskningsaktiviteterna (http://www.akermanlab.com/research.html) och den existerande infrastrukturen (http://www.akermanlab.com/tools.html) samt komplettera dessa med nya projekt och förslag på ny infrastruktur. Forskargruppen i spinntronik bedriver en internationellt mycket aktiv och framgångsrik forskning. Institutionen har nyligen investerat i ny infrastruktur för deponering av magnetiska tunnfilmer, ett nytt BLS-mikroskop för studier av spinnvågor samt ett GPU-baserat kluster för mikromagnetiska simuleringar för att kunna tolka de experimentella resultaten genom bästa möjliga modellering. Verksamheten är samlokaliserad med institutionens forskargrupper i nanoplasmonik och atom- och molekylfysik samt ett av världens bästa renrum (vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap vid Chalmers Tekniska Högskola). Tillsammans ger detta en mycket god tillgång till en omfattande instrumentpark i moderna lokaler.


Arbetsuppgifter

De huvudsakliga arbetsuppgifterna är forskning och undervisning.

I forskningen ingår att söka finansiering från externa nationella och internationella finansiärer för att bygga upp och leda en forskargrupp med ett självständigt forskningsprogram i spinntronik. Det är även viktigt att utveckla befintliga eller nya internationella forskningsnätverk inom ramen för anställningen.

I arbetsuppgifterna ingår också att planera och genomföra undervisning på alla utbildningsnivåer. Förutom föreläsningar, ingår ofta övningar, examinationer och laborationer i undervisningen. I arbetsuppgifterna ingår också att handleda examensarbeten på grundnivå och avancerad nivå samt doktorander inom forskarutbildningen.

Vidare förväntas du delta i institutionens verksamhet, exempelvis genom administrativa uppdrag. Du förväntas samverka med det omgivande samhället, både i samverkansprojekt och i populärvetenskapliga aktiviteter.

 

Du som saknar högskolepedagogisk utbildning får genomgå sådan inom två år från tillträde till anställningen. Universitetet erbjuder högskolepedagogiska kurser.

 

Du förväntas kunna förstå och kommunicera på svenska inom två år. Universitetet erbjuder kurser i svenska.

 

Behörighet

Behörighet för anställning som lärare finns angivna i 4 kap högskoleförordningen samt Göteborgs universitets egen anställningsordning. Doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen i ett ämnesområde som är relevant för anställningen är ett krav. Förmåga att kunna undervisa på svenska eller engelska är också ett krav.

 

Bedömningsgrund

Vid bedömningen av ansökningarna kommer vetenskapliga och pedagogiska meriter att bedömas med samma noggrannhet. De vetenskapliga meriterna kommer att tillmätas en större vikt än de pedagogiska.

Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet fästs särskild uppmärksamhet vid kompetens i spinntronik med inriktning mot elektrisk generering av spinnvågor i ferromagnetiska material, studier av sådana spinnvågor både med elektriska och optiska mätmetoder, samt mikrovågskomponenter baserade på dessa fenomen. Stor vikt kommer att läggas vid sökandes förmåga att arbeta i renrum och erfarenhet av design och processning av spinntroniska komponenter. Skickligheten bedöms genom publikationer i internationella tidskrifter med peer-review samt bibliometri (antal citering samt h-index). Kvalitet ska ges större vikt än den totala produktionen av vetenskapliga artiklar.

Vid bedömning av pedagogiska meriter läggs särskild vikt vid förmågan att planera, genomföra och leda undervisning samt kursutveckling. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer stor vikt att läggas vid förmåga till pedagogiskt nytänkande och utveckling av undervisning på grund- och avancerad nivå. En väl utvecklad undervisningsfilosofi och dokumenterad förmåga att handleda studenter inom grund- och forskarutbildning är önskvärt.

I andra hand bedöms ansökningarna utifrån erfarenhet av och förmåga till samverkan med myndigheter, näringsliv och andra intressenter. God kommunikations- och samarbetsförmåga är starkt meriterande. Som meriterande för anställningen räknas även ledarskapserfarenhet.

Vid läraranställning ska den sökande väljas som, efter en helhetsbedömning av skicklighet, utvecklingspotential och lämplighet, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de arbetsuppgifter som ingår i anställningen, samverka med övrig personal och bidra till en positiv utveckling av verksamheten vid institutionen. Den sammanvägda bedömningen kommer även att omfatta hur den sökandes meriter och planer kompletterar och stärker verksamheten i enlighet med institutionens strategi.

 

Befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor i experimentell spinntronik

Den biträdande universitetslektorn kan under anställningsperioden, dock senast 6 månader innan den avslutas, ansöka om att bli befordrad till en fast anställning som universitetslektor. Den pedagogiska och den vetenskapliga skickligheten skall bedömas på en 5 gradig skala där den sökande sammanlagt skall erhålla betyg 5 outstanding eller 4 excellent. Dessutom skall bedömning också göras mot nedanstående behörighetskriterier. Om dessa uppfylls och personen bedöms lämplig ska befordran ske.

Behörig att anställas som universitetslektor är den som har:

 • Docent i ämnesområdet
 • Högskolepedagogisk utbildning inklusive handledarutbildning, motsvarande 20 högskolepoäng (HPE101, HPE102, HPE103 och HPE201 eller motsvarande)
 • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift
 • Goda kunskaper i svenska i tal och skrift
 • God samarbetsförmåga, självständighet och driv
 • Förmåga att aktivt, självständigt och framgångsrikt söka och erhålla extern finansiering
 • Förmåga att handleda/biträda studenter/doktorander på olika nivåer

 

Anställning

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i 6 år
Omfattning: 100%
Placering: Institutionen för Fysik

Tillträde: Snarast enligt överenskommelse

 

Tillsättningsförfarande

Bedömningsprocessen kommer att omfatta utlåtanden från externa sakkunniga, intervjuer och provföreläsningar. Bedömningen av meriter och erfarenhet kommer att ta hänsyn till föräldraledighet, sjukfrånvaro eller andra liknande omständigheter. Skälen och omfattningen av frånvaro anges i samband med redogörelsen av meriter och erfarenheter.

 

Kontaktuppgifter för anställningen

Upplysningar om anställningen lämnas av:

Måns Henningson, prefekt, mans.henningson@physics.gu.se

Johan Åkerman, professor, johan.akerman@physics.gu.se

 

Fackliga organisationer

Fackliga företrädare vid Göteborgs universitet hittar du här: http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/lediga-jobb/fackliga-kontaktpersoner

 

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Till ansökan bifogas:

 • Personligt brev
 • CV, inklusive fullständig publikationslista och redogörelse för erhållna externa medel (med belopp).
 • Redogörelse för vetenskapliga meriter och motivering till urvalet av högst tio vetenskapliga publikationer som du åberopar i ansökan. Ange din roll och arbetsinsats för de valda publikationerna. (maximalt två sidor)
 • Forskningsplan med beskrivning av pågående och planerad forskning samt hur du på lång sikt avser att utveckla din forskning (maximalt tre sidor).
 • Redogörelse för pedagogiska meriter, med upplysningar om omfattning och typ av undervisning samt utlåtande om dess kvalitet. Redogörelsen ska också omfatta pedagogisk reflektion och undervisningsfilosofi. (maximalt 4 sidor)
 • Redogörelse för meriter inom ledning, administration och samverkan. Redogörelsen ska också omfatta reflektion kring samarbete, handledning och ledarskap. (maximalt 2 sidor)
 • Fullständiga elektroniska exemplar av dina främsta publikationer (maximalt tio stycken).
 • Intyg och övriga handlingar som du önskar åberopa.

Vi ser gärna att din ansökan är skriven på engelska då den kan komma att granskas av internationella sakkunniga med engelska som arbetsspråk.

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag. De publikationer som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i tre exemplar vardera till:

Fakultetskansliet för naturvetenskap
Att: Siranush Kosayan
Göteborgs universitet
Box 460
405 30 Göteborg

Ansökan ska vara inkommen senast: 2019-09-09

 

Ytterligare information

Att välja en karriär i ett främmande land är ett stort steg och väcker många frågor om vad som väntar. Således, för att ge dig en allmän uppfattning om vad vi och Göteborg har att erbjuda i form av förmåner och livet i allmänhet, besök http://www.science.gu.se/english/about/career. Ett exempel är 480 dagars betald föräldraledighet som föräldrarna får ta ut när som helst fram till att barnet fyller tolv år och garanterad förskola inom fyra månader från ansökan om plats. Information om Naturvetenskapliga fakulteten finns på http://science.gu.se/.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 47 500 studenter och 6 400 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är försäljare: Göteborgs universitet anlitar upphandlad annonsbyrå i samband med rekrytering av personal. Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av jobbannonser.

Sidansvarig: rekrytering@gu.se|Sidan uppdaterades: 2017-02-23
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?