LEDIGA ANSTÄLLNINGAR Universitetslektor i nutrition med inriktning mot fysiologi, PAR 2017/1418

Vid Institutionen för Medicin, Sahlgrenska akademin finns avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition som bedriver forskning inom flera olika områden såsom endokrinologi, hematologi, gastroenterologi, hypertoni, lungmedicin och allergologi samt klinisk nutrition med forskningsfokus på kroppssammansättning och energimetabolism. Forskningen sker i tätt samarbete med sjukvården exempelvis på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Avdelningen har huvudansvar för en av Sveriges tre dietistutbildningen. Utbildningen är ett fyraårigt program med antagning en gång per läsår och har totalt ca 130 studenter. Vidare medverkar avdelningens medarbetare på utbildningarna för läkare, sjuksköterskor, barnmorskor, apotekare, receptarier och folkhälsovetare. Forskningen vid avdelningen finansieras av nationella anslagsgivare och omfattar metodologiska och kliniska studier, samt epidemiologisk forskning rörande sambandet mellan nutrition och hälsa. Avdelningen bedriver ett laboratorium med tillhörande forskningskök där bland annat analyser görs av mineraler och stabila isotoper.

Nutrition med inriktning mot fysiologi

Ämnesbeskrivning

I fysiologi med nutritionsinriktning studeras funktioner i människokroppens organ och organsystem samt hur dessa påverkas av kost och fysisk aktivitet. Intresset och förståelsen för kostens betydelse för hälsa och sjukdom har ökat väsentligt de senaste åren, och därmed ökar kraven på vägledning om hälsofrämjande kostvanor på vetenskaplig grund.

Arbetsuppgifter

Undervisning samt forskning och samverkan i ämnena fysiologi med nutritionsinriktning, nutrition, livsmedelsvetenskap och biokemi. Utvecklingsarbete, handledning och examination på grund och avancerad nivå samt forskarnivå. Medverka i pedagogiskt utvecklingsarbete och utvärdering av dietistutbildningens alla delar. Leda utvecklingen av enhetens laboratorium. Initiera och självständigt driva forsknings- och utvecklingsprojekt inom nutritionsområdet.

Behörighet

Avlagd doktorsexamen inom medicin, fysiologi, nutrition eller annan motsvarande biovetenskap. Dokumenterad pedagogisk skicklighet.

Bedömningsgrund

Pedagogisk och vetenskaplig skicklighet och erfarenhet ska väga lika. Erfarenhet av forskning inom nutritionsfysiologi samt laboratorieverksamhet är meriterande.
Dokumenterad kunskap inom livsmedel, hälsa och kost är meriterande. Dokumenterad självständig forskning med egna erhållna forskningsmedel.
Särskild vikt läggs på sökandens samarbetsförmåga och inkluderande arbetssätt. Administrativa egenskaper.
Då undervisningen bedrivs på svenska är goda kunskaper i svenska språket och förmåga att utrycka sig i skrift på svenska en förutsättning.

Anställning

Anställningen är en tidsbegränsad anställning, heltid i upp till 2 år, med placering vid Institutionen för medicin.

Gudmundur Johannsson, Professor, biträdande avdelningschef
Tfn:031-3427052
E-post: gudmundur.johannsson@gu.se

Frode Slinde, Universitetslektor, studierektor
E-post: frode.slinde@nutrition.gu.se

Anna Winkvist, professor
E-post: anna.winkvist@nutrition.gu.se

Fackliga organisationer

Ansökan

Du söker anställningen via Göteborgs universitets rekryteringsportal genom att klicka på knappen ”Ansök”. Ansökan ska utformas enligt Sahlgrenska akademins anvisningar för läraranställningar: http://sahlgrenska.gu.se/internt/servicestod/lararrekrytering/elektronisk-ansokan/generell

Du som sökande ansvarar för att ansökan är komplett i enlighet med annonsen och att den är universitetet tillhanda senast sista ansökningsdag.

Notera särskilt att följande dokument ska bifogas ansökan:
- Doktorsexamensbevis (på svenska eller engelska)
- Max 10 vetenskapliga skrifter i fulltext som sökande särskilt önskar åberopa
- Övriga intyg / bevis / betyg som styrker sökandes kvalifikationer

Eventuella vetenskapliga publikationer, skrifter och liknande som inte kan bifogas ansökan digitalt ska skickas i tre exemplar med referensnummer PAR 2017/1418 till:

Sahlgrenska akademin
HR-avd

Ansökan ska vara inkommen senast: 2018-01-31

Universitetet tillämpar individuell lönesättning.

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 38 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats. Stark forskning och attraktiva utbildningar lockar forskare och studenter från hela världen. Med ny kunskap och nya perspektiv bidrar Göteborgs universitet till en bättre framtid.