Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Fredrik Bäckhed: En middag med biljoner gäster (Zoom) - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Fredrik Bäckhed: En middag med biljoner gäster (Zoom)

Föreläsning

Föreläsning med Fredrik Bäckhed på Kungliga Vetenskapsakademin på temat "En middag med biljoner gäster". Föreläsningen sänds live via Zoom. Deltagare har möjlighet att ställa frågor efter föreläsningen.

SYNOPSIS
Vi är värdar för ett helt ekosystem som lever på och i vår kropp. Detta utgörs av biljoner bakterier och andra mikroorganismer ¿ mikrobiotan. Vår tarmmikrobiota utgör det mest tätbefolkade ekosystemet vi känner till och påverkas av kosten vi äter, läkemedel och andra miljöexponeringar. Samtidigt processar tarmmikrobiotan kosten vi äter vilket också ger upphov till bioaktiva molekyler. Man kan därmed tänka sig att tarmmikrobiotan inte bara hjälper till med matsmältningen utan även har endokrina funktioner och därmed kan påverka funktionen av flera olika organ. Det är inte förvånande att en rubbad tarmmikrobiota har associerats med ett flertal sjukdomar, men vad är orsak och verkan? Under föreläsningen kommer fokus vara kring hur tarmmikrobiotan kan påverka ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar.

OM FREDRIK BÄCKHED
Fredrik Bäckhed disputerade vid Karolinska Institutet 2002 om hur bakterier känns igen vid slemhinnor och har därefter arbetat med hur den normala tarmmikrobiotan kan påverka ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar. Efter en forskningsvistelse i St Louis återvände han till Sverige och Sahlgrenska akademin 2006, där han nu är professor och driver en framgångsrik forskargrupp. Fredrik har författat över 170 vetenskapliga artiklar och är ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och Kungl. Vetenskapsakademien samt har fått flera utmärkelser.

SÅ ANMÄLER DU DIG
Deltagandet är kostnadsfritt, men kräver registrering.
Registrera dig här:
https://kva-se.zoom.us/webinar/register/WN_VC_aIRXqQOSWfsgEhTJb5A

KVA planerar att spela in föreläsningen och senare publicera på www.kva.se/video och Akademiens Youtube-kanal.

Föreläsare: Fredrik Bäckhed

Datum: 2020-06-10

Tid: 18:00 - 19:00

Kategorier: Medicin

Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademin

Evenemangslänk: Läs mer om Fredrik Bäckhed: En middag med biljoner gäster (Zoom)

Kontaktperson: Kungliga Vetenskapsakademin

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?