Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Akademiföreläsning - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Akademiföreläsning

Föreläsning

Fredrik Bäckhed, ledamot av Vetenskapsakademien, verksam vid Sahlgrenska akademin, är specialiserad på tarmflorans betydelse för hälsan. Här håller han en populärvetenskaplig föreläsning om hur tarmmikrobiotan kan påverka vissa sjukdomar.

Vi är värdar för ett helt ekosystem som lever på och i vår kropp. Detta utgörs av biljoner bakterier och andra mikroorganismer - mikrobiotan. Vår tarmmikrobiota utgör det mest tätbefolkade ekosystemet vi känner till och påverkas av kosten vi äter, läkemedel och andra miljöexponeringar. Samtidigt processar tarmmikrobiotan kosten vi äter vilket också ger upphov till bioaktiva molekyler. Man kan därmed tänka sig att tarmmikrobiotan inte bara hjälper till med matsmältningen utan även har endokrina funktioner och därmed kan påverka funktionen av flera olika organ. Det är inte förvånande att en rubbad tarmmikrobiota har associerats med ett flertal sjukdomar, men vad är orsak och verkan? Under föreläsningen kommer fokus vara kring hur tarmmikrobiotan kan påverka ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar.

Akademiföreläsning med Fredrik Bäckhed. Föreläsningen sänds live via Zoom. Deltagare har möjlighet att ställa frågor efter föreläsningen. Anmälan krävs och sker via Vetenskapsakademiens webbplats: https://www.kva.se/sv/kalendarium/fredrik-backhed-en-middag-med-biljoner-gaster

Föreläsare: Fredrik Bäckhed disputerade vid Karolinska Institutet 2002 om hur bakterier känns igen vid slemhinnor och har därefter arbetat med hur den normala tarmmikrobiotan kan påverka ämnesomsättningsrelaterade sjukdomar. Efter en forskningsvistelse i St Louis återvände han till Sverige och Sahlgrenska Akademien 2006, där han nu är professor och driver en framgångsrik forskargrupp. Fredrik har författat över 170 vetenskapliga artiklar och är ledamot i Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och Kungl. Vetenskapsakademien samt har fått flera utmärkelser.

Datum: 2020-06-10

Tid: 18:00 - 19:00

Kategorier: Medicin

Arrangör: Kungl. Vetenskapsakademien

Plats: Föreläsningen är ett webbinarium som hålls på zoom men kräver föranmälan. Anmälan görs via Vetenskapsakademiens webbplats (se länk)

Evenemangslänk: Läs mer om Akademiföreläsning

Kontaktperson: Peter Brandén

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?