Till sidans topp

Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Öppen föreläsning den 17 februari: Damm- och bacillskräck förr och nu - Göteborgs universitet Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Öppen föreläsning den 17 februari: Damm- och bacillskräck förr och nu

Föreläsning

Välkommen till en öppen föreläsning på biblioteket med Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Hygienen var den stora modevetenskapen runt förra sekelskiftet. Hygien betyder alla åtgärder som ger hälsa, och innefattade både rashygien, bostadshygien och det vi idag mest tänker på - att städa och damma och hålla rent. Denna städning fick ett uppsving när den nya modevetenskapen - mikrobiologin - såg dagens ljus mot slutet av 1800-talet. Man fick för sig att bakterierna huserade i dammet och husmoderns roll blev att bekämpa dammet för att rädda familjens hälsa.

Alltsedan dess har det oskyldiga dammet blivit projektionsyta för vår rädsla för sjukdom och död. Och kvinnorna har fjättrats vid dammvippan och dammsugaren, ända in i vår tid.

Välkommen på en öppen föreläsning med Agnes Wold på KvinnSam, nationellt bibliotek för genusforskning tillsammans med Kvinnliga Akademikers Förening.

Föreläsare: Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Datum: 2020-02-17

Tid: 18:15 - 19:15

Kategorier: Forskning

Arrangör: KvinnSam - nationellt bibliotek för genusforskning, Göteborgs universitetsbibliotek

Plats: Malmströmsrummet, Humanistiska biblioteket, Renströmsgatan 4

Evenemangslänk: Läs mer om Öppen föreläsning den 17 februari: Damm- och bacillskräck förr och nu

Kontaktperson: Linda Börjesson

Telefon: 031-786 6181

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-04-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?