Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

INSTÄLLT: "Är i en ny relation" - människa och maskin - Göteborgs universitet Till startsida

INSTÄLLT: "Är i en ny relation" - människa och maskin

Filmvisning, Seminarium

Programmet inställt och senareläggs till i höst. Nytt datum meddelas när detta är klart.

Den brittiske matematikern Alan Turing menade att kriteriet för mänsklig intelligens uppfylls, om en människa inte kan avgöra om det är en människa eller maskin hon konverserar med. Men är det så enkelt, filosofiskt och psykologiskt? Filmvisning Ex Machina och efterföljande samtal i serien "AI, samtid och framtid".

Film: Ex Machina. Regissör: Alex Garland

Samtal: Den brittiske matematikern Alan Turing menade att kriteriet för mänsklig intelligens uppfylls, om en människa inte kan avgöra om det är en människa eller maskin hon konverserar med. Men är det så enkelt, filosofiskt och psykologiskt? Vad händer i anläggningsytan när människor samtalar med röstrobotar, smarta högtalare och alltmer intelligenta maskiner? Vad skapar relationer, och hur förhåller vi oss till det faktum att vi älskar våra maskiner, trots att de riskerar att leda till vår undergång? Om humanoider, uncanny och anknytning, social intelligens och känslomässiga relationer.

Jonas Ivarsson professor i pedagogik, Institutionen för tillämpad IT Göteborgs universitet
Idun Jasmine Isdrake speldesigner, filmregissör och cyborg
Peter Jansson filosof, leg. psykoterapeut och psykoanalytiker, civilingenjör i elektroteknik
Helena Granström författare och kulturjournalist

Tid: 11 maj kl 18.00-ca 21.00
Plats: Bio Roy, Kungsportsavenyn 45, Göteborg
Arr: Jonsereds herrgård och Institutionen för tillämpad IT, båda vid Göteborgs universitet, och Folkuniversitetet. I samverkan med Bio Roy.

---

AI: samtid och framtid är en seminarieserie som kombinerar filmvisning och fördjupande samtal om etik, samhälle, filosofi, kultur och mänskligt liv utifrån temat artificiell intelligens. Hur förhåller vi oss till att det skulle finnas intelligens som är artificiell, och hur påverkar den vår samtid och framtid? Vilka effekter får AI på politik, relationer och vårt mänskliga medvetande? Under 2020 ser vi på klassiska filmer som på olika sätt undersöker människans relation till artificiell intelligens.

Datum: 2020-05-11

Kategorier: Humaniora, Psykologi, IT, Samhällsvetenskap

Arrangör: Jonsereds herrgård & Institutionen för tillämpad IT, båda vid Göteborgs universitet, och Folkuniversitetet. I samverkan med Bio Roy.

Plats: Kungsportsavenyn 45, Göteborg Bio Roy

Kontaktperson: Jonsereds herrgård