Sidansvarig: Webbredaktionen
Sidan uppdaterades: 2016-04-11 13:37

Tipsa en vän
Utskriftsversion

Inställt! Lagstadgade minimilöner - något för Sverige? - Göteborgs universitet Till startsida

Inställt! Lagstadgade minimilöner - något för Sverige?

Seminarium

Vi har tyvärr blivit tvungna att med kort varsel inställa seminariet "Lagstadgade minilöner - något för Sverige" efter att flera av våra föreläsare inte kan komma till seminariet, bl.a. efter reserestriktioner på grund av Coronaepidemin. Seminariet har lockat stort intresse, och frågan om minimilöner kommer förmodligen att vara het ett bra tag framöver. Vi avser därför att organisera seminariet vid ett senare tillfälle. Vi beklagar detta sena besked.

Den nya ordföranden i EU-kommissionen - Ursula von der Leyen - har fört upp frågan om europeiska minimilöner på sin agenda. Hon önskar att nya regler för detta skall vara införda för varje löntagare inom de första 100 dagarna efter kommissionens tillträde. I vissa EU-länder jublas det åt denna ambition, i andra är upprördheten stor - speciellt i nordiska länder. I Sverige gick Svenskt Näringsliv, LO och PTK ut i en gemensam artikel på DN Debatt och fördömde förslaget och menade att det hotar den svenska kollektivavtalsmodellen.

Vid detta seminarium fördjupar vi oss i frågan om europeiska minimilöner. Varför är man i vissa europeiska länder så positiva, medan både fack och arbetsgivare i Sverige går emot förslaget? På vilket sätt hotar det vår kollektivavtalsmodell? Gömmer det sig några fördelar i förslaget också för svenskt vidkommande? Seminariet är huvudsakligen på svenska.

Arrangör: Centrum för forskning om arbete och sysselsättning - Work and Employment Research Centre (WE)

Tid: Onsdagen den 11 mars, kl. 13:15 -16.30
Plats: Handelshögskolan, E45, Vasagatan 1, Göteborg

13:15 - 13:20 Välkomna!

13:20 - 14.00 A European Minimum Wage - Why bother?
Torsten Müller, Senior Researcher, European Trade Union Institute (ETUI), Bryssel (detta föredrag hålls på engelska)

14.00 - 14:40 Lagstadgade minimilöner - nödvändigt ont för nordiska fackföreningar?
Bengt Furåker, professor emeritus, GU

14:40 - 15:10 Kaffe

15:10 - 15: 50 Fackliga perspektiv på minimilönefrågan och dess problematik
Kristina Lovén Seldén, FD, utredare, TCO

15:50 - 16:30 Hotar EU den svenska modellen?
Nils Karlson, professor, Ratio/Linköpings universitet

Seminariet är kostnadsfritt och riktar sig till alla intresserade.

Har du frågor om seminariet, vänligen kontakta tomas.berglund@socav.gu.se

Varmt välkommen!

Anmäl dig via denna länk (Anmäl dig senast 3 mars)

Datum: 2020-03-11